Το βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (ΑτΕ) στον Όρμο της Αντίκυρας, όπως λειτουργεί σήμερα ως εγκατάσταση παραγωγής αλουμίνας από βωξίτη και αλουμινίου από αλουμίνα και ως σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής–Θερμικής Ενέργειας – ΣΗΘ, καθώς και όπως σχεδιάζεται να λειτουργήσει μελλοντικά, με την εγκατάσταση και λειτουργία δυο ακόμη μονάδων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειες, τον Ανεξάρτητο Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής (ΑΣΗ) και τον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό (ΘΗΣΑ), έχει και θα έχει αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες για την Τοπική και την Υπερ-τοπική Κοινωνία.
Η εταιρεία ΑτΕ εκμεταλλεύεται τον βωξίτη που υπάρχει στην περιοχή, μη ανανεώσιμος μεταλλευτικός πόρος, με κυρίαρχο κριτήριο βέβαια το κέρδος. Οι Αρχές της Αειφορίας από την μέχρι τώρα αντιμετώπιση των προβλημάτων του περιβάλλοντος φαίνεται ότι είναι « άγνωστες λέξεις» για τους υπευθύνους.
Η εταιρεία ΑτΕ χαρακτηρίζεται σαν μια από τις πλέον ενεργοβόρες δραστηριότητες της χώρας. Χρησιμοποιείται ενέργεια που παράγεται σε άλλη θέση της χώρας (π. χ. Πτολεμαϊδα), η οποία επίσης παράγεται από μη ανανεώσιμες πρώτες ύλες (λιγνίτης), και η οποία μάλιστα επιδοτείται από το κοινωνικό σύνολο.
Η εταιρεία απορρίπτει τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών αποβλήτων και ρύπων στο θαλάσσιο περιβάλλον του Κορινθιακού κόλπου, στο χερσαίο περιβάλλον περί τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις και στην ατμόσφαιρα με την συγκατάθεση μάλιστα του αρμόδιου υπουργού ο οποίος είναι ταγμένος στην προστασία του περιβάλλοντος,
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας («Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Εταιρείας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» του 2007, που εκπονήθηκε από την επιστημονική ομάδα της Εταιρείας) έχουμε :
Οι συνέπειες για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο δεν έχουν μετρηθεί για όλες αυτές τις ρυπογόνες ουσίες. Πρόσφατες μελέτες (Αναγνώστου & Χατζηανέστης –ΕΛΚΕΘΕ, 2009) έδειξαν επιβάρυνση των εδαφών της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο αλλά και του ορεινού όγκου του Ελικώνα καθώς και των ιζημάτων του Όρμου της Αντίκυρας σε φθόριο, θείο και Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες.
Εστιάζοντας στο πιο σοβαρό πρόβλημα που είναι οι Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες επισημαίνεται ότι οι τιμές στον Όρμο της Αντίκυρας έχουν υπερβεί τα 500.000 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο, όταν στην ανοιχτή θάλασσα οι τιμές είναι 20 έως 150 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο. Αυτές οι συγκεντρώσεις χαρακτηρίζουν την περιοχή ως μια από τις πιο ρυπασμένες περιοχές της χώρας και οπωσδήποτε έχουν περάσει στη διατροφική αλυσίδα , με ότι αυτό σημαίνει.
Ορισμένοι από τους Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες χαρακτηρίζονται ως καρκινογόνοι (βενζοανθρακένιο, βενζο Κ και βενζο Β, φλουορανθένιο, κλπ). Δεν υπάρχουν στοιχεία για συχνότητες θανάτων από καρκινογενέσεις των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις των μονάδων της ΑτΕ και των κατοίκων των γειτονικών προς το εργοστάσιο οικισμών (Δίστομο, Στείρι, Κυριάκι, Αντίκυρα, Δεσφίνα, ..)
Η απόρριψη της ερυθράς ιλύος στο βυθό του Κορινθιακού Κόλπου έχει διαταράξει πλήρως την δομή των βενθικών βιοκοινωνιών με μεγάλες συνέπειες για την γενική δομή του οικοσυστήματος της περιοχής. Απορρίπτονται 600.000 τόνοι ερυθράς ιλύος ετησίως. Μια έκταση του βυθού του Κορινθιακού μεγαλύτερη των 35 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτεται από ερυθρά ιλύ, μετατρέποντας το βυθό σε μια «έρημη περιοχή» και επιβαρύνοντάς τον με βαρέα μέταλλα χρωμίου, νικελίου, κοβαλτίου και μολύβδου (Πανεπιστήμιο Πατρών – Παπαθεοδώρου, 1999).
• Τα σχέδια για επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην περιοχή θα μετατρέψουν την περιοχή σε πραγματικό κολαστήριο.
• Η Δημόσια Διοίκηση σε όλα τα επίπεδα Τοπική Αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και Κεντρικές Υπηρεσίες φαίνονται να συνεργούν ηθελημένα ή αθέλητα σε αυτή την περιβαλλοντική υποβάθμιση δηλώνοντας συχνά αδυναμία δράσης.
Πιστεύουμε ότι ο λόγος και η δράση είναι σήμερα στους Πολίτες.
- Πλαισιώστε τις «Οικολογικές Κινήσεις» που έχουν υψώσει ανάστημα στον εργοστασιακό γίγαντα.
- Δημιουργήστε και άλλες Κινήσεις Πολιτών.
- Κάντε προσφυγές στον εισαγγελέα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το πλαίσιο λειτουργίας του εργοστασιακού συγκροτήματος πρέπει να αλλάξει.
Ένα νέο πλαίσιο είναι το ζητούμενο και αυτό θα προκύψει μόνο μέσα από συναινετικές διαδικασίες μιας διαρκούς Δημόσιας Διαβούλευσης, όπου η Δημόσια Διοίκηση, ο «Επενδυτής» και οι «Ενώσεις Πολιτών» θα συμμετέχουν ισότιμα (Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη του Άαρχους, που έχει γίνει νόμος του Ελληνικού Κράτους από το τέλος του 2005). Η επιστημονική κοινότητα με τις γνώσεις της θα πλαισιώνει αυτή τη διαδικασία.
Μόνο έτσι μπορούμε να λέμε ότι είμαστε υπεύθυνοι Πολίτες. Συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν την μικρή μας κοινωνία για να αλλάξουμε το σήμερα και για να είναι καλύτερο το «αύριο» και για τις επόμενες γενιές.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009
11 σχόλια:
Δεν θα βγάλει ανακοίνωση η ΑΡΤΕΜΙΣ να μας πει τι έγινε, γιατί ακυρώθηκε πάλι η αίτηση της από το ΣτΕ; Ποιος «σκοτεινός παράγοντας» είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που βρίσκουν αβάσιμα τα όσα ισχυρίζεται;
Δεν θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον να βγάλει μια ανακοίνωση που να μας απαντάει ποιος την έπεισε να πλαστογραφήσει δημόσιο έγγραφο και να γελοιοποιηθεί για δεύτερη φορά καταθέτοντας αιτήσεις για αναστολή χωρίς στοιχεία;
Μήπως έχει σκοπό να πάει και τρίτη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Αν ναι, να μου το πείτε, γιατί έχω και εγώ κάτι ερωτήματα για τη νέα μονάδα που θέλω να ληφθούν σοβαρά υπόψη στους περιβαλλοντικούς όρους, όπως γιατί οι καμινάδες δεν είναι πράσινες, αλλά πορτοκαλί…
Μιας και ο παραπάνω ανώνυμος ποστάρει το ίδιο κείμενο σε διάφορα σάιτ συμμετεχοντας στους γνωστους πανηγυρισμούς κάποιων τοπικών ΜΜΕ, ας ξαναποστάρω και έγώ.
Με την διαφορά όμως, ότι το δικό μου σχόλιο κόπηκε από την "δημοκρατική " σελίδα του "βοιωτια".
Εξέφραζα λοιπόν την απορία μου γιατι πανηγυρίζουν για αυτή την δικαστική εξέλιξη κάποια από τα τοπικά ΜΜΕ και ιδιαίτερα πως έτυχε να χρησιμοποιούν το ίδιο κείμενο για τους πανηγυρισμούσ τους. Αναφέρομαι στις εφημερίδες Διάβημα, Νέα της Βοιωτίας, και στην ιστοσελίδα "βοιωτία".
Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι πρόθυμοι, δεν τους έψαξα και όλους.
Ανώνυμε καλή σου μέρα. Πως είπαμε ότι σε λέμε;
Μυτηλιναίο;
ή ανδρείκελο;
Είναι φως φανάρι, οι αργυρώνητοι παίρνουν τα δελτία τύπου και τα πλασάρουν σαν είδηση, χωρίς καν να μπουν στον κόπο να τα μερεμετίσουν λίγο.
Μάλον αυτό δεν προβλέπεται στη συμφωνία με τα αφεντικά τους.
Να μια ιδέα ρε για να τσεπώστε περισσότερα. Ζητήστε έξοδα επιμέλειας και αναμασήματος των δελτίων τύπου. Το ίδιο δηλαδή που έκαναν και ορισμένοι κοινοτάρχες και δήμαρχοι για τις αποφάσεις των κοινοτικών/ δημοτικών συμβουλίων τους.
Andreikelo me lene.
Den apantas omos epi tis ousias.
H meleti pou anafereste oute gia koloxarto den kanei !!!
alla ksexasa eseis den skoupizete ta opisthia sas, sas ta skoupizei o kopelouzos!!!
se sizitisi tou kolou den tha paravgoume oso na koloxtipiese
ginate ksafnika oikologoi stn antikura......kalo 8 htan oti lete n antapokrinetai stn pragmatikothta kai oxi n diarreetai fhmes logw kapoias empa8eias sas pros to ergostasio....
Swsta ta les annwnyme...psaroxwri itane me 5 kalyves,AXARISTIA STHN ANTIKYRAeperepe na itan auth h kinhsh...sas trefei kai thelete na to kleisete...
apolitistoi anthrwpoi! ! !
Den kleinei dioti mporei na riksei oloklurh thn kyvernhsh...trefei kai sunexizei kai tha sinexisi na trefei kosmo....Astous na lene den kseroun ti tous ginete!!!
dn pisteuw oti h oikologikh kinhsh antikuras dra swsta ....kai egw uposthrizw tous oikologous alla vlepw ta pragmata kai ligo realistika .....ola t ergostasia molunoun to perivallon alla prosferoun kai douleies se ergazomenous .....stoxos sas 8 prepei n einai h meiwsh twn rupwn kai oxi to kleisimo tou ergostasiou....eksallou an kleisei to ergostasio kai h antikura 8 perasei duskoles meres....
Είναι γελείο όλο αυτό που κάνει η ανύπαρκτη οικολογική κήνηση της Αντικύρας.Να προσπαθεί να τσεπώσει χρήμα απο τον μυτιληναίο προκειμένου να τους κλείσει το στόμα...Πως γίνεται αυτά τα άτομα που δουλεύουν στο εργοστάσιο να κάνουν κίνηση κατά του εργοστασίου που τους ξελίγδωσε το εντεράκι τους???
Δημοσίευση σχολίου