Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Οι μάσκες έπεσαν

(από το blog “Στη σκιά του Ελικώνα”)

Οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν. Το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας, στη συνεδρίαση της Παρασκευής 25/9, έδωσε το πράσινο φως στις επεκτάσεις των αιολικών πάρκων, που περιβάλλουν την Αγία Άννα και επισκιάζουν την Κορώνεια και την Αγία Τριάδα, αλλά και για ένα νέο αιολικό πάρκο στα χειμαδιά (θέση Αρβανικός). Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο πάρθηκε η απόφαση. Άμεση ήταν η αντίδραση της επιτροπής φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας και της ομάδας πολιτών Κορώνειας, που ανάρτησαν πανό στην Αγία Άννα και μοιράζουν το παρακάτω κείμενο:


Ντροπή στους προσκυνημένους!

Στο διαρκές έγκλημα που γίνεται στον Ελικώνα, έχει βάλει, από την Παρασκευή 25/9, βαθιά τα χέρια του και το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας. Σε μια συνεδρίαση, που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά του, αποφάσισαν να δώσουν θετική γνωμοδότηση για:

· Την επέκταση των αιολικών πάρκων που υπάρχουν. Δηλαδή, άλλες 2 ανεμογεννήτριες στο Περδικοβούνι, άλλες 6 στο Άσπρο Κούτσουρο και άλλες 4 στην κορυφή της Παλιοβούνας (Τούμπα). Ακόμα, επέκταση του υποσταθμού και 3 νέες γραμμές μεταφοράς.
· Νέο αιολικό πάρκο στον Αρβανικό, στα χειμαδιά. Δηλαδή, άλλες 10 ανεμογεννήτριες, ένας νέος υποσταθμός και 3 νέες γραμμές μεταφοράς, από Αρβανικό (10 Α/Γ), Ροδιά (10 Α/Γ) και Καλντερίμι (6 Α/Γ).

Ψήφισαν τα χειρότερα. Με τι πρόσωπο και με τι επιχειρήματα θα εμποδίσουν τα υπόλοιπα, που ακολουθούν: Τη μελλοντική επέκταση με τρίτο υποσταθμό και 3 νέες γραμμές μεταφοράς, από το Μελίσσι (12 Α/Γ), το Λαιμό (5 Α/Γ) και την Κακιά Ράχη (5 Α/Γ). Τους νέους υποσταθμούς και τις γραμμές μεταφοράς από τη Γκορίτσα (13 Α/Γ), το Κακόρεμα (8 Α/Γ), τα Πηγάδια (5 Α/Γ), την Κορφή (11 Α/Γ);

Είναι το ίδιο δημοτικό συμβούλιο που, επί 2,5 χρόνια, κοροϊδεύει τους δημότες λέγοντας μεγάλα λόγια και κάνοντας ακριβοπληρωμένες προσφυγές. Ενώ από πίσω έβαζε φρένο στους νομικούς και άνοιγε ένα απίστευτο αλισβερίσι με τις εταιρείες, παρακαλώντας για τα ψίχουλα που προσφέρουν. Έχουν υποχρέωση να μας εξηγήσουν, πότε και που λένε την αλήθεια. Στις προσφυγές ή στην πρόσφατη απόφαση της 25/9; Και κάτι ακόμα: ποιο είναι το πραγματικό αντάλλαγμα της μεγάλης “κωλοτούμπας” και με ποιες εγγυήσεις;

Και όπως όλα τα εγκλήματα, έτσι κι αυτό, έγινε με τις ανάλογες συνθήκες: με συνωμοτικό, πραξικοπηματικό και παράνομο τρόπο:

· Ψήφισαν παράνομα, χωρίς να έχουν τους πλήρεις φακέλους. Ενημερώσαμε, έγκαιρα, τον κ. δήμαρχο ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ και το νομαρχιακό συμβούλιο έχουν αναγνωρίσει την παράλειψη. Του ζητήσαμε να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο, πριν αρχίσει η συνεδρίαση. Δεν το έκανε, σκόπιμα.
· Έβαλαν τη συνεδρίαση μισή ώρα νωρίτερα, απ’ ότι συνήθως, για να παραπλανήσουν τους δημότες και να φτάσουν καθυστερημένοι, όπως και έγινε, εκτός από λίγους “μιλημένους”.
· Για μια τόσο μεγάλη επέμβαση και για μια τόσο ριζική αλλαγή στάσης, δεν βρήκαν να πουν μια κουβέντα. Δεν μίλησε κανείς, μέσα σε πέντε λεπτά ψήφισαν με σκυμμένα κεφάλια και μέσα σε ένα τέταρτο είχαν φύγει σαν τους κλέφτες και κλείδωναν το δημαρχείο. Τιμητική εξαίρεση οι δημοτικοί σύμβουλοι Π. Καρακικές και Β. Κατσικογιάννης.

Περιμένουμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το νομαρχιακό συμβούλιο να τηρήσουν τη νομιμότητα και να ζητήσουν την επανάληψη της διαδικασίας. Να ακυρώσουν την παράνομη απόφαση.

Θα υποχρεωθεί έτσι το δημοτικό συμβούλιο να εξηγήσει δημόσια την απαράδεκτη στάση του και να απολογηθεί στους δημότες. Αν δεν το κάνουν μια λύση τους απομένει:


Να παραιτηθούν και να μη ξαναπατήσουν το πόδι τους στα χωριά μας!


Αν νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν, είναι μακριά νυχτωμένοι. Ας το καταλάβουν: σε αυτά τα χωριά εξακολουθούν να μένουν άνθρωποι με αξιοπρέπεια και θέληση.

25/9/2009

10 σχόλια:

Βοιωτικά είπε...

Ο "πράσινος" Δήμος Κορώνειας, όχι μόνο έκανε κωλοτούμπα στο θέμα της επέκτασης αιολικών και το ξήλωμα του τελευταίου αληθινού πράσινου στη Βοιωτία, αλλά φοβούμενοι τις αντιδράσεις, συνεδρίασαν μισή ώρα νωρίτερα, ψήφισαν σε λίγα λεπτά, κλείδωσαν και εξαφανίστηκαν!!!
Πράσινη ανάπτυξη και πράσιν'άλογα κύριοι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Θα πάρετε θέση ή θα συνεχίσετε να μιλάτε για περιβάλλον και τα τοιαύτα;

Π. Λ. είπε...

Μας την πέσανε και οι Οικολόγοι Πράσινοι ρε συναγωνιστές. Οι απόντες από όλες τις συλλογικότητές μας ζητάνε και την ψήφο. Στ΄ αχαμνούλι μας τομάρι πέσανε χιλάδες γλάροι....που θάλεγε και ο μπαρμπα Κώστας Βάρναλης........

Ανώνυμος είπε...

Εμπρος στον τιμημένο δρόμο που χάραξε ο άλλος ήρωας της αυτοδιοιηκησης και προεδρος κυριακίου, Λαζάρου.
Ουστ ξεφτιλισμένοι

Ανώνυμος είπε...

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Στο επόμενο Δ.Σ. να μας "εξηγήσουν" τις αντιφατικές τακτικές και να πάρουν σαφή θέση.
Μα τόσο ξετσίπωτοι και τενεκέδες;

Ανώνυμος είπε...

καλα ο Καραμανλής παρουσιασε ως μεγα εργο της κυβερνησης του τις ανεμογεννήτριες και τους πυλώνες στον Ελικώνα. Αληθευει;

Ανώνυμος είπε...

επίσης καθάρισε και τον Ασωπό

Ανώνυμος είπε...

"Πατριώτες", όταν σας ζώσει από
παντού η Θάλασσα με το λειώσιμο των πάγων θα δείτε ότι τα σύρματα και τα καλώδια θα είναι ...ψίχουλα!

Αναχρονιστές έ αναχρονιστές!!!!!!!

Που θα παράγεται βρε κόπανοι το ρεύμα που θέλετε για να φορτίζετε τα 8 κινητά σας ο καθένας? Λέγοντας γενικόλογα για την προστασία του περιβάλλοντος? Το περιβάλλον για να σωθεί θέλει έργα, όχι αοριστολογίες...

Νίκος Σιδέρης Ηλ/γος Μηχ. ΕΜΠ

Έγραψα το ίδιο σχόλιο και στο σχόλιο με τίτλο "Επεκτείνονται τα αιολικά πάρκα στον Ελικώνα" .Από εκεί και η προσφώνηση "Πατριώτες" σε απάντηση προηγούμενου σχολίου.

Συμφωνώ για ολοκήρωση των περιβαλλοντικών μελετών αλλά από αυτά που διαβάζω στα blog σας εσείς αρνείστε εξ ολοκλήρου την αιολική ενέργεια. Γιατί ρε παιδιά? Ποιά λύση βλέπετε για το ενεργειακό πρόβλημα? Σκεφτείτε λιγάκι παγκόσμια και όχι μόνο τη Βοιωτία! Γιατί όλοι - είμαι σίγουρος για αυτό αφού ανήκετε σε φίλους του περιββάλοντος - έχετε θαυμάσει διάφορα e-mails με εικόνες από τεράστια ενεργειακά projects ήπιων μορφών ενέργειας (arizona, Δανία, Ολλανδία) με αιολικά ή Φ/Β πάρκα και εδώ στην Ελλάδα κάνετε σαν να σας σφάζουν τη μάνα? Γιατί κάθε κίνηση ήπιων μορφών ενέργειας στην Ελλάδα πρέπει να δεσμεύεται από τοπικιστικές αντιδράσεις (βλ. Χανιά, ΜΑραθώνας κτλ) Τι έχουν πάθει δηλαδή οι Σητειακοί που 5 χρόνια τώρα έχουν πάνω από 200 ανεμογεννήτριες έξω από την κωμόπολή τους? Ισα-ίσα κιόλας που τα βράδια πίνοντας τις ρακές τους αποκαλούν τα κόκκινα φωτάκια για τα αεςροπλάνα ...UFO!!! Γειάσας λεβέντες Σητειακοί!!!

Βαγγελης είπε...

αγαπητε φίλε
εχεις επισκεφθει τον Ελικώνα το τελευταίο διάστημα. Αν το χεις επισκεφθεί θα έβλεπες δαση από αιωνόβιες βελανιδιες, πλατάνια και έλατα να γίνονται θυσία στο βωμό της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης. Σε αυτό το σαιτ έχουμε πολλές φορες δημοσιευσει σχετικές φωτό. Αναφέρεις κάποια παραδειγματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, μπορείς να μου πείς ένα όπου ξηλώνονται δάση για να φυτευτεί τσιμεντο. Όπως ξέρεις τα αιολικά δεν είναι μονο οι ανεμογενητριες αλλά και οι δρομοι προσβασης και οι πυλώνες και οι ζωνες αποψιλωσης για μην παρουμε φωτιά και οι υποσταθμοι και και... Αν εμας δεν μας πιστευεις μπορεις να διαβάσεις τις επισημες δειλές ενστάσεις του δασαρχειου λιβαδειάς που μιλαει για ολοκληρωτική καταστροφη του δασικού οικοσυστηματος (μετά βεβαια όπως και πολλοί άλλοι τα γυρίσαν)Οχι δεν ειμαστε αναφανδον εναντια της αιολικής ενέργειας οι θέσεις μας ειναι δημοσιευμενες και στο παρον ιστοτοπο. Σημασια εχει όμως πως γινεται η χρηση τους και ενα μαχαιρι είναι χρησιμο εργαλείο όχι όμως στα χερια του φονιά. Απαντησε ειλικρινα πιστευεις οτι συνεισφερει στην αντιμετωπιση του φαινομενου του θερμοκηπιου η αποψιλωση του δασους μας για να γίνουν αιολικά "πάρκα".
Δυστυχως η αιολική ενεργεια στην Ελλάδα υλοποιειται απο ομιλους που στοχευουν μονο στο κερδος και δεν λογαριάζουν τον άνθρωπο.Αλλωστε είναι οι ιδιες εταιριες που από τη μια, στα αιολικά εχουν ευαισθησία και απο την άλλη θελουν να μας φερουν το κάρβουνο. Κανεις στην Βοιωτια δεν θα ειχε αντιρρηση αν η χωροθέτηση των αιολικών γινοταν συνεταγμενα και για τις αναγκες των πολιτων και οχι με τις λογικες ελντοράντο που σημερα πρααγματοποιουνται.
Τελος θεωρώ ακρως πατριωτικό καθηκον να υπερασπισουμε σημερα το βουνό μας την γη και τους ανθρωπους της από ληστρικές επιδρομες.
ΥΓ αν γνωριζεις από Βοιωτια πες μου σε παρακαλώ σε ποια λογική αν οχι μονο του κερδους εντασσεται η χαραξη των γραμμων μεταφοράς ενεργειας μεσα από το δρυόδασος της Κορώνειας ή γιατι καθε εταιρεια θελει να εχει τις δικες της γραμμές μεταφορας.
Φιλε όπως επισκεφθηκες την Σητεια επισκεψου και τον Ελικώνα και αν είσαι καλοπιστος θα πεισθεις μονος σου.

Ανώνυμος είπε...

@Βαγγέλης 2/10

Και καλόπιστος είμαι και βρίζω συνέχεια τη Νομαρχία Αχαίας για το κόψιμο χιλιάδων δέντρων για διαπλάτυνση του δρόμου Καλαβρύτων-Πάτρας που περνάει ένα αυόκίνητο ανά 5 λεπτα (δεν είναι υπερβολή...)

Οσον αφορά στα αιολικά όμως δυστυχώς πρέπει να μπούν σε μέρη που φυσάει. Και η διατάραξη του δάσους είναι προσωρινή. Ναι εδώ μπαίνουν παράμετρες υποκειμενικότητας (τι σημαίνει προσωρινό, γιατί εγώ το βλέπω ότι σε 10-15 χρόνια ο δασικός δρόμος που ανοίγει μέσα στο δάσος για πρόσβαση του εξοπλισμού θα είναι ένας υπέροχος δρόμος για περπάτημα αλλά και για ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ). Ασε που τα μεγάλα συμφέροντα που αρέσει σε όλους να καταγγέλουμε μπορεί να σώσουν το βουνό -μαζί με την επένδυσή τους βέβαια- από πυρκαγιές....
Και σίγουρα έχεις δίκιο όταν μιλάς για ελντοράντο και κακοτεχνίες και υπερβολική καταστροφή για διάνοιξη ενός δρόμου που θα μπορούσε να γίνει ηπιότερα. Ομως εκεί πρέπει να εντοπισθεί ο αγώνας σας (μας) και όχι στα αιολικά πάρκα. Ομως δυστυχώς όλοι οι τίτλοι είναι "Νέα Αιολικά Πάρκα καταστρέφουν το ....." και όχι "Απουσιάζει ο έλεγχος των αρμοδίων φορέων και η λογική στα έργα υποδομής για αιολικά κτλ).
Οσον αφορά στην επιλογή των θέσεων, γνωρίζεις για τις αντιδράσεις στο αιολικό πάρκο στη θάλασσα στα ανοιχτά του Μαραθώνα. Τι διαφορετικό έχει από τα αντίστοιχα αιολικά στην Ολλανδία? Γιατί εδώ "αλλοιώνεται το περιβάλλον" και όχι εκεί? Γιατί στη Βαυαρία (με αντίστοιχο ανάγλυφο του Ελικώνα) οι βουνοκορφές έχουν ανεμογεννήτριες. Μήπως οι Γερμανοί που ανακυκλώνουν μέχρι και το εισιτήριο από το λεωφορείο αδιαφορούν?

Τον Ελικώνα τον έχω περπατήσει αρκετά (ιδιαίτερα παλαιότερα που προφανώς είχα και περισσότερο ελεύθερο χρόνο...) Πρόσφατα που πέρασα οδικώς μου έκανε εντύπωση (όπως βέβαια και παντού στην τριτοκοσμική μας χώρα το σκουπιδαριό (από πλαστικές σακούλες μέχρι εγκαταλλελειμένα φορτηγα!) Μήπως αυτά αποτελούν εξίσου υποβάθμιση του τοπίου ? Και χωρίς χρησιμότητα μάλιστα...

Τέλος για τις εταιρίες μεταφοράς ενέργειας εκεί να ψάξεις(ούμε) στην ελεύθερη οικονομία... Δυστυχώς η Δημοκρατία και οι πλειοψηφίες της έχουν και τα μειονεκτήματά τους.... (να είδες που γενικολογώ κι εγώ?)

Να'σαι καλά - μαζί σου είμαι αλλά πρέπει να προωθήσουμε τις ΑΠΕ έστω και με κάποιο κόστος. Νομίζω ότι το μη χείρων βέλτιστο.... Αυτή είναι και η θεση μου στο σωστό σου ερώτημα αν πιστεύω ότι τα αιολικά πάρκα συνεισφέρουν στην μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου

Νίκος

Βαγγέλης είπε...

αγαπητε Νικο
συνεχίζω λιγο την κουβεντα.
στην τοπική μου κοινωνια ειμαι απο αυτούς που υπερθεματιζαν την αιολική ενεργεια πολυ πριν καν την εμφανιση τους και συνεχιζω να το κάνω. Σημασια ομως τελικά εχει το ερωτημα για ποιον και πως.
επιμενω ξανα με παραδειγματα γιατι οι πυλωνες επρεπε να περασουν μεσα απο το δασος. Απαντηση γιατι ειναι η κοντινότερη διαδρομη μεχρι το κεντρικό συστημα και δεν χρειαζεται να αποζημιωσουμε το δασος. Γιατι καθε εταιρεια αιολικών θελει τις δικες της γραμμες .Απαντηση γιατι την συμφερεικαθως στην συνεχεια πουλαει την γραμμη στην ΔΕΗ.Θελεις αλλα τρελά παραδειγματα, αιολικό παρκο στην κορυφη του Ελικώνα (Τούμπα-Παλιοβούνα), διπλα σε δασικούς προορισμούς-συναυλιακους χωρους (Αρβανιτσα), διπλα σε οικισμούς (Κουκουρα- που επι χρόνια η ιδια πολιτεια επιδοτουσε τους κατοικους για τουριστικες δραστηριοτητες, leader κτλ) Θελεις να μιλησουμε για την υπερσυγκεντρωση των αιολικών στον Ελικώνα - 12% των πανελλαδικά αιολικών, επειδη εχουμε το προνομιο να ειμαστε κοντα στην Αθηνα.
Ανεφερες για τους δρομους που μπορουν να συμβαλουν στην πυροσβεση επετρεψε μου να σου πω οτι εισαι τελειως λαθος. Η Παρνηθα πηρε φωτιά απο τους πυλώνες.Ο Ελικώνας πια καθε χρονο εχει φωτιες, ειναι αυτο τυχαιο.Παραλληλα ενω γινονται αυτα το δασαρχειο μας απαγορευει την διανοιξη οδου πυροσβεσης.
Ναι τα συνθηματα μας μπορεις να τα θεωρησεις ακραια αφοριστικα όταν ομως εχεις να αντιμετωπισεις ενα τοπικο πολιτικο προσωπικο που απο την μια κανει αιτησεις στο ΣΤΕ και απο την αλλη παιρνει θετικες αποφασεις που απο την μια ειναι ανικανο να υδροδοτησει χωρια και απο την αλλη αναζητα την λυση με υποπτες και αδιαφανεις διαβουλευσεις με αυτες τις εταιρειες, που τελικα δεν εχει κανενα σχεδιο για αυτο το βουνο παρα την λογική ότι μας κατσει.Που συνεδριαζει στα κρυφα εντελως αντιδημοκρατικά. Ε λοιπον σε αυτα τα φαινομενα αγανακτουμε. Αγανακτουμε τελικά γιατι ειμαστε ενας προγραμμενος νομος οπου το επιτυχημενο μοντελο Οινοφυτων-Σχηματαριου επιθυμουν να το εφαρμοσουν σε ολη την Βοιωτια (βλεπε χωροταξικα βιομηχανιας και ανανεωσιμων)επιθυμουν να το εφαρμοσουν στα βουνα μας στην θαλασσα μας(κορινθιακος αντικυρα θισβη Δηλεσι) στις πολεις μας (Θηβα) ακομα και σε παγκοσμιους αρχαιολογικους τόπους οπως η Χαιρωνεια.
ΥΓ τα σκουπιδια και η ανακυκλωση όπως και τα νταμαρια ειναι άλλη κουβεντα, ομως και εκει δυστυχως βασιλευει η ιδια λογική, δες το σκανδαλο της ανακυκλωσης στους Δημους, δες για το εργοστασιο καυσης απορριματων της Αθηνας, στην Θηβα.
αντε καλη ψηφο και πρπαντων ενεργος πολιτης