Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Φωτιές ... και πάλι φωτιές στον Ελικώνα

Θερμό και αυτό το καλοκαίρι στον Ελικώνα.



  • Ξεκίνησε με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (και την ταυτόχρονη αστραπιαία εκκίνηση των έργων, που βρίσκονται τώρα σε πλήρη εξέλιξη) για την κατασκευή της γραμμής μεταφοράς υπερυψηλής τάσης από τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Θίσβης (βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής). Μόνο μετά από παρέμβαση των κινήσεων πολιτών από τα χωριά του Ελικώνα (διαβάστε το σχετικό κείμενο) αφυπνίστηκαν στιγμιαία (μετά από 3 χρόνια πλήρους αφασίας για το θέμα και παρά τις συνεχείς πιέσεις που ασκούσαμε) οι δήμοι Κορώνειας και Θίσβης, προχωρώντας σε (ξεχωριστές;) προσφυγές στο ΣτΕ, ενώ αίτηση διακοπής των εργασιών κατέθεσε μόνο ο δήμος Κορώνειας (την τελευταία στιγμή και πάλι μετά από παρέμβαση των κινήσεων πολιτών). Το ωραίο (;) στην υπόθεση είναι ότι ο δήμος Κορώνειας τις ίδιες μέρες που προσέφευγε (με τον τρόπο που το έκανε) στο ΣτΕ, είχε συνάντηση με την εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής για να συζητήσει “ανταποδοτικά” οφέλη για το έργο. Είναι σαφές ότι ειλικρινής διάθεση για την υποστήριξη των προσφυγών και για την ενημέρωση και δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων, από μέρους των δήμων, δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Το ρόλο αυτό προσπαθούν να παίξουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, οι ενεργοί πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο η επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας απευθύνθηκε στους συγχωριανούς μας με νέα επιστολή και με μοίρασμα ανακοίνωσης στο χωριό (διαβάστε εδώ).

  • Τους τελευταίους μήνες εγκρίθηκαν από τη ΡΑΕ και νέες άδειες παραγωγής για αιολικά πάρκα, στην περιοχή ανάμεσα Αγία Άννα και Θίσβη. Πρόκειται για την τοποθεσία “Καλντερίμι” (12 MW) και την τοποθεσία “Γκορίτσα” (39 MW). Στην ίδια περιοχή – προέκταση του υφιστάμενου αιολικού πάρκου στο “Περδικοβούνι – Άσπρο Κούτσουρο” - έχει χωροθετηθεί το αιολικό πάρκο στην τοποθεσία “Μελίσσι” (36 MW), του οποίου οι περιβαλλοντικοί όροι βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης. Για το τελευταίο αιολικό πάρκο αξίζει να αναφέρουμε, για την ιστορία, ότι ο δήμος Θίσβης είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά το 2008 (στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας “διαβούλευσης”), ενώ το 2009 ξανασυζήτησε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ανατρέποντας την αρχική απόφαση, αποδεχόμενος τα ανταποδοτικά οφέλη της κατασκευάστριας εταιρείας (σε συζητήσεις ισχυρίζονται ότι δεν έχουν κοινοποιήσει τη νέα απόφαση στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και έτσι να είναι δεν αλλάζει η ουσία της υπόθεσης).
  • Ακολούθησαν οι καταστροφικές φωτιές στη Θίσβη και στα Χώστια, δυο καλοκαίρια μετά τις φωτιές στην Αρβανίτσα, σαν μια διαρκής υπόμνηση του μέλλοντος που προδιαγράφεται για την περιοχή.
  • Και τώρα, πριν λίγες μέρες, ξεκίνησε η διαδικασία για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της επέκτασης (διπλασιασμού) των αιολικών πάρκων στην Αγία Άννα και στην Κορώνεια, στις θέσεις “Περδικοβούνι” και “Καλύβα - Τούμπα”. Το πρώτο αιολικό πάρκο περιλαμβάνει 6 ανεμογεννήτριες των 3 MW στη θέση “Άσπρο Κούτσουρο” της Αγίας Άννας και άλλες 2 ίδιες ανεμογεννήτριες στη θέση “Περδικοβούνι” της Κορώνειας. Η επέκταση προβλέπει την εγκατάσταση άλλων 8 ανεμογεννητριών στις ίδιες τοποθεσίες. Το δεύτερο αιολικό πάρκο περιλαμβάνει 4 ανεμογεννήτριες των 3 MW στη θέση “Καλύβα” της Αγίας Άννας, ενώ η επέκταση προβλέπει την εγκατάσταση άλλων 4 ανεμογεννητριών στη θέση “Τούμπα”. Η θέση “Τούμπα” είναι η κορυφή που βρίσκεται δίπλα και αμέσως πριν την κορυφή του Ελικώνα την “Παλιοβούνα” (το ενδεικτικό ανεμόμετρο είναι εδώ και δυο χρόνια ορατό από την παραλία Σαράντη). Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων παραλήφθηκε από το δήμο Θίσβης (επειδή η επέκταση αφορά και αυτόν), συζητήθηκε σε δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου και η γνωμοδότηση ήταν αρνητική (με μια λευκή ψήφο). Ο δήμος Κορώνειας (μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής) δεν είχε παραλάβει τη μελέτη από το νομαρχιακό συμβούλιο, ενώ προγραμματίζει σχετική συζήτηση τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, στο δημοτικό συμβούλιο. Η συζήτηση στο νομαρχιακό συμβούλιο προβλέπονταν για το τέλος Σεπτεμβρίου. Λόγω, όμως των εκλογών θα μετατεθεί για τον Οκτώβριο.

Οι επιτροπές πολιτών της Αγίας Άννας και της Κορώνειας έχουν ζητήσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το νομαρχιακό συμβούλιο και την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, οργανώνουν σύσκεψη των συγχωριανών στην Αθήνα (την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου), θα έχουν μαζική παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο της 14/9, ενώ σχεδιάζουν και πρωτοβουλίες δυναμικής κινητοποίησης των κατοίκων της περιοχής.

Πάμε, λοιπόν, σε ένα εξίσου θερμό με το καλοκαίρι φθινόπωρο. Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν υπέρμετρη αισιοδοξία, ούτε και μπορεί κανείς να προκαταλάβει το αποτέλεσμα. Ένα, όμως, είναι βέβαιο: ότι η μάχη θα είναι σκληρή και ότι, σίγουρα, δεν θα δοθεί με τους όρους της περιόδου του 2006 – 2007, όταν έγινε η εγκατάσταση των πρώτων αιολικών πάρκων στον Ελικώνα. Ας προετοιμάζονται και ας προετοιμαζόμαστε. Και είναι χρήσιμο να υπογραμμιστεί, με αυτήν την ευκαιρία, ότι είναι ανάγκη να υπάρξει σύντομα η ανασύνταξη των δυνάμεων της Συμπαράταξης και όχι μόνο για όσα διαδραματίζονται στον Ελικώνα.

Τάσος Κεφαλάς (Αγία Άννα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: