Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Συνάντηση στην Αθήνα για τις νέες Α/Γ στον Ελικώνα

Το πνεύμα μαχητικότητας και αγανάκτησης, που χαρακτηρίζει όλες τις τελευταίες αντιδράσεις των κατοίκων των χωριών του Ελικώνα, κυριάρχησε και στη συνάντηση των ετεροδημοτών της Αθήνας, η οποία έγινε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, σε αίθουσα του συλλόγου των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδας.
Πολλοί περισσότεροι, από κάθε άλλη φορά, πολλοί από αυτούς για πρώτη φορά, έδωσαν το παρών σε μια συνάντηση, που δεν αφορούσε απλά την τύχη δύο νέων αιολικών εγκαταστάσεων στον Ελικώνα, αλλά το ίδιο το μέλλον του Ελικώνα. Συγχωριανοί από την Αγία Άννα, την Αγία Τριάδα, τη Θίσβη, τη Δομβραίνα και τα Χώστια συμφώνησαν στη διαπίστωση ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, καθώς ένα νέο μεγάλο κύμα έργων βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ώστε να εξασφαλιστούν οι άδειες εγκατάστασης) και καθώς ξαναφουντώνει το κύμα της αντίστασης από τους ίδιους τους πολίτες της περιοχής.
Πολίτες που δίνουν τη μάχη απέναντι σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και σε κεντρικές πολιτικές επιλογές, χωρίς την παραμικρή υποστήριξη από τους φορείς της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Μέσα από τη συζήτηση που έγινε επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμη φορά, η εγκατάλειψη κάθε ίχνους αντίστασης από τα περισσότερα δημοτικά συμβούλια, με πιο κραυγαλέα την περίπτωση του δήμου Κορώνειας, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο – παρωδία. Ένα δημοτικό συμβούλιο, του οποίου της αποφάσεις ντρέπεται να εμφανίσει, εξακολουθώντας να αρνείται να παραδώσει αντίγραφό τους, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις.
Οι συγκεντρωμένοι συμφώνησαν στην κρισιμότητα της συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου Βοιωτίας, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, όπου θα συζητηθούν οι επίμαχες εγκαταστάσεις στον Ελικώνα. Μια συνεδρίαση που οι κάτοικοι των χωριών του Ελικώνα σκοπεύουν να την αξιοποιήσουν για να καταγγείλουν την αδράνεια και την παθητικότητα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και να απαιτήσουν το συντονισμό της με τις διαθέσεις και τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας, που δεν ανέχεται να παρακολουθεί τη συνεχή απαξίωση του κεντρικού ορεινού όγκου της Βοιωτίας. Εκφράστηκε η διάθεση και προγραμματίζεται να υπάρξει οργανωμένη μετάβαση και από την Αθήνα στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Στη σκιά του Ελικώνα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το σημείο που βρισκόμαστε είναι πολύ καθοριστικό για το μέλλον του Ελικώνα γιαυτό στις 21 Οκτωβρίου πρέπει να είμαστε ΟΛΟΙ στο νομαρχιακό συμβούλιο...