Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ναι στην επέκταση των αιολικών, είπε το Νομαρχιακό Συμβούλιο


Σε μια μαραθώνια συζήτηση, που ολοκληρώθηκε στις 12,30 το βράδυ, ο Νομάρχης και οι περισσότεροι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, έπαιξαν για μια ακόμη φορά το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Για το ίδιο αιολικό πάρκο, γνωμοδότησαν ναι για τις ανεμογεννήτριες που τοποθετούνται στα όρια του Δήμου Κορώνειας και όχι για αυτές που τοποθετούνται στα όρια του Δήμου Θίσβης.
Παρόντες πάνω απο 150 δημότες των δύο Δήμων, με έντονη παρουσία απο την Αγ.Άννα, αλλά και δεκάδες μέλη των άλλων κινήσεων της Συμπαράταξης απο Κορώνεια, Θίσβη, Θεσπιές, Αντίκυρα, Θήβα και Λιβαδειά.
Παρόντες επίσης ο δήμαρχος Θίσβης που τοποθετήθηκε αρνητικά κατά των αιολικών εγκαταστάσεων, ο δήμαρχος Κορώνειας μαζί με μέλη του δημοτικού Συμβουλίου, που τοποθετήθηκε θετικά. Τελικά :
- μετά απο συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν πολλές εντάσεις και μια διακοπή και
- παρά την ανάλυση των προβλημάτων που δημιουργεί τόσο η συγκεκριμένη εγκατάσταση, όσο και το πρόβλημα της συνολικής μετατροπής του Ελικώνα σε εργοτάξιο,
με ψήφους 11 υπερ και 9 κατά το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε να συμφωνήσει ... και με τους δύο Δήμους.
Αρνητικά απο την πλευρά της πλειοψηφίας ψήφισαν οι δύο νεοεισερχόμενοι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Γιάννης Παλαμίδας και Λουκάς Κόλιας καθώς και ο Μίμης Αγγέλου.
Ο Νομάρχης απέφυγε για μια ακόμη φορά να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να συνεργαστεί με την αυτοδιοίκηση, σε μια διαδικασία συνολικού σχεδιασμού για τον ορεινό όγκο του Ελικώνα. Περιορίστηκε να ευχηθεί να ξεκινήσουν οι Δήμοι τη διαδικασία χωροθέτησης.
Οι πολίτες, που μένουν για μια ακόμη φορά μόνοι στον αγώνα για να υπερασπιστούν το περιβάλλον και την βιώσιμη προοπτική για τη Βοιωτία, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, όπως εξάλλου προέτρεψε και ο κ. Νομάρχης. Δυστυχώς οι περισσότεροι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, δεν στάθηκαν για μια ακόμη φορά στο ύψος των περιστάσεων και των αναγκών του νομού μας.
Δέσποινα Σπανούδη

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

με λιγα λογια χθες αποδειχθηκε οτι κουμάντο στην Βοιωτία κάνουν οι εταιρίες και οι υποτακτικοί τους.
Ο χαρτης του Ελικώνα με τα υφιστάμενα και τα υπο αδειοδότηση αιολικά αποδεικνύει και στον κάθε κακόπιστο ότι αντιμετωπιζουμε την ολική καταστροφή του Ελικώνα και την μετατροπή του σε ανεξέλεγκτο βιομηχανικό πάρκο παραγωγής ενεργειας.
Η απόφαση του Νομάρχη μας ειναι μνημειώδης και πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία αυτοδιοίκησης, στο μισό εργο λεμε ναι στο άλλο μισό λέμε οχι. Απαιχτοι.

Ανώνυμος είπε...

Μερικά ενδεικτικά στιγμιότυπα.
Ο καλός μας Νομάρχης να βάζει χερι στους τρεις της συμπολιτευσης για την σταση τους να μην συναινεσουν στην συνδιαλλαγή και την υποταγή.
Συγχαρητηρια και στους τρείς τους.
Θλιβερος ο στρατηγός Παπαργύρης και τι δεν μας είπε. Στην δημοκρατια μας δεν μπορουν να κάνουν κουμάντο οι μειοψηφιες, προφανως μόνο οι εταιρείες μπορούν. Επίσης το αμίμητο, ότι στην δημοκρατια δεν ταιριάζουν θεσμοί όπως τα λαικά συμβούλια και οι λαικές συνελευσεις, μαλλον εχει μεινει κάποιες επταετίες πίσω.
Μου φαινεται οτι σε λίγο θα μας φερουν και τα ΜΑΤ.
Αστείο επισης ο Ζιώγας που ενω πάει να σηκωσει το χέρι του ψηφίζοντας κατα, μετανοιωνει και ξύνει το κεφαλι του.

Ανώνυμος είπε...

και τι τους είπαμε δηλαδή. να μπουν σε μια διαδικασία διαβούλευσης και να αποκτησουν σχεδιο για τον Ελικώνα, να μας πουν τι θελουν να κάνουν, ποσα αιολικά μπορουμε να βάλουμε στον Ελικώνα, πόσες γραμμές, ποσους υποσταθμούς και που.
Ούτε καν αυτό, τίποτα
Οπως ειπε ο Ρουσαρης, μπατε σκύλοι αλέστε.

Ανώνυμος είπε...

Επισης θλιβερη εικόνα το τριο του Δημου Κορώνειας, δημαρχος, ρουτης και χανδρά.
Καλά ο ρουτης γνωστο λαμογιο μαζι με τον φιλο του τον Σκλάβο αλλα και η Χανδρά.
Αυτη δεν ηταν στις κινητοποιησεις για τον Ελικώνα πριν λιγο καιρό, δεν υπέγραφε και αυτη τις διακυρηξεις μας.
Κυρία Χανδρα τι άλλαξε τωρα; Κρίμα πολύ κρίμα

Ανώνυμος είπε...

Ρε κρίμα για τον Τασο που καθισε και τους εφτιαξε πολυσέλιδο υπομνημα, χαρτες φωτογραφιες κτλ. Τασο η απόφαση ηταν ειλημμένη.

το κρίμα στο λαιμό τους είπε...

Αν για τον Νταλιάνη και τους συμβούλους του δήμου υπάρχει η δικαιολογία ότι επέλεξαν - αν και δεν συμφωνώ καθόλου- κάποια έργα για τον Δήμο τους,
για τον Νομάρχη και τους άλλους δεν υπάρχει καμμία απολύτως:

επέλεξαν το στενό προσωπικό τους συμφέρον προκειμένου να μην δημιουργήσουν δυσαρέσκειες που βλάπτουν την ευγενή φιλοδοξία να κάθονται σε καρέκλες χωρίς να κάνουν τίποτε για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Ο Ελικώνας, η Βοιωτία και όλα τα υπόλοιπα λίγο τους ενδιαφέρουν.

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος είπε ότι ο Νομάρχης πατάει σε δύο βάρκες και θα πέσει στη θάλασσα. Λάθος. Σε μια βάρκα, αυτή που χρησιμοποιούν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού βρίσκεται ο άνθρωπος και έχει βάλει πλώρη για περιφερειάρχης. Μόνο που μάλλον θα πρέπει να είναι αιρετός και θα πάει να ζητήσει την ψήφο των πολιτών στα Κούκουρα και αλλού.

Ανώνυμος είπε...

Ο ένας Δήμαρχος, της Κορώνειας, εκλεγμένος με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στον Ελικώνα και ο άλλος, της Θίσβης, υποστηριζόμενος από την ΝΔ, κατά της εγκατάστασής τους. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Τι να αποφασίσει; Αποφάσισε να παίξει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να καλλιεργήσει τις δημόσιες σχέσεις που είναι απαραίτητες κυρίως σε προεκλογικές περιόδους. Να τα έχουμε καλά, και με τις εταιρίες και με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και οι πολίτες της Βοιωτίας; Ε, για αυτούς σε άλλη σκηνή θα παίξουν τον ρόλο του υπερεπαναστάτη.

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήμαρχος Θίσβης, αισθάνθηκε την ανάγκη, κατά την επιχειρηματολογία του εναντίον της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στις θέσεις Λαιμός και Αρβανικό, να διευκρινήσει: «Αυτά τα λέω εγώ, που δεν είμαι οικολόγος». Περίεργο...

Ανώνυμος είπε...

Όταν ο Δήμαρχος Θίσβης πρότεινε στον κ. Νομάρχη να κάνει προσφυγή ο κ. Νομάρχης τον ρώτησε με απορία: «εσείς κάνατε προσφυγή; Αφού δεν κάνατε κάντε τη τώρα και εμείς θα σας υποστηρίξουμε....».

Κατόπιν, απευθυνόμενος στον Τάσο Κεφαλά, εκπρόσωπο των κινήσεων πολιτών και της Συμπαραταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον τον αφόπλισε: «Προτείνατε δημόσια διαβούλευση. Συμφωνούμε. Κάντε την....».

Μετά στράφηκε στους συγκεντρωμένους πολίτες και τους αποστόμωσε: «Βρήκατε δέκα λόγους προσφυγής, ε, κάντε την».

Αλήθεια, ο κ. Νομάρχης με τι ασχολείται; Αντί για άμιλλα ποιος θα κάνει πρώτος το καθήκον του κάνει άμιλλα ποιος θα το κάνει δεύτερος;

Ανώνυμος είπε...

Λάβροι κατά των εταιριών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Ελικώνα εμφανίσθηκαν με τις ομιλίες τους οι κκ. Αγγέλου και Παπαευσταθίου. «Ρε αυτοί ξεπέρασαν και τον Γκικόπουλο. Μυρίζουν υποψηφιότητα για Νομάρχη οι ομιλίες τους», είπε κάποιος. Ε βέβαια, έτσι κάνουν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού προεκλογικά, μετά..... άστα καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

Όταν κ. Ρούσσαρης, ζήτησε καταμέτρηση των νομαρχιακών συμβούλων που ψηφίζουν υπέρ και κατά τότε ο Πρόεδρος του Νομ. Συμβουλίου απάντησε: «Ξέρω, ξέρω εγώ, δεν κάνω λάθος, τους έχω μετρήσει» και κάποιος γέροντας από τους συγκεντρωμένους πολίτες συμπλήρωσε: «Ξέρει αυτός. Τους έχει μετρήσει πριν από τη συνεδρίαση». Ρε μπας και ο Πρόεδρος είχε μετρήσει και τις αποχωρήσεις πριν την ψηφοφορία των εκ Θηβών ορμωμένων νομαρχιακών συμβούλων κ.κ. Μανάρα-Μαυράκη και Θεοδώρου, οι οποίες αν δεν αποχωρούσαν μάλλον δεν θα υπερψηφιζόταν η πρόταση του Νομάρχη; Μήπως γι αυτό ο κ. Ρούσσαρης του είπε με θαυμασμό: «Γάτα είσαι Πρόεδρε!!!»;

Ανώνυμος είπε...

Γάτες βέβαια. Όλοι γάτες είναι όταν δημαγωγούν, εμπαίζουν και εξαπατούν τον ανυποψίαστο ή τον χειραγωγημένο από τον δικομματισμό πολίτη. Γι αυτό και οι κινήσεις πολιτών στην Βοιωτία και η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον πρέπει να οργανώσουν καλύτερα την άμεση, καθημερινή, ευρύτερη και τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών και να τους καλέσουν να πάρουν πολυπληθέστεροι μέρος στον δεύτερο γύρο του αγώνα για την σωτηρία του τόπου τους, που τώρα αρχίζει.

γεια σου γενναίε Παλαμίδα είπε...

Το άλλο με τον Παλαμίδα το πήρατε είδηση;
Ο νομάρχης του είπε κάτι σαν "θα το πληρώσεις", "θα σε τελειώσω" και ο Παλαμίδας του απάντησε κάτι που δεν μου επιτρέπει η αγωγή μου να το αναμεταδώσω.

Ας πρόσεχε κιαυτός που τόλμησε να έχει δική του συνείδηση.

Ανώνυμος είπε...

Λες και δεν τους ξέραμε...
Οι άνθρωποι είναι ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ εκτός από ελάχιστους...
Τους είδατε πως καθόντουσαν ο δήμαρχος και οι δημ.σύμβουλοι του δήμου Κορώνειας σαν να ήταν σε τιμωρία...σαν μαλωμένοι...
Του''κυρίου''Ρούτη φαίνεται οτι του χαλάγαμε την μανέστρα γιαυτό και μας εβριζε...
ΛΑΜΟΓΙΑ μπορεί να σας πέρασε αυτη τη φορά αλλά να ξέρετε οτι θα μας βρίσκετε συνέχεια μπροστά...

Ανώνυμος είπε...

Ο νομάρχης αν δεν μπορεί να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει ας να παει να πιει κανένα καφέ στο Κολωνάκι...

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΕΙΣ ΛΕΤΕ, ΟΤΙ, ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΗΚΑΤΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΟΧΙΚΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΣΑΣ

τι είναι αυτά που λες είπε...

Που το βρήκες αυτό γραμμένο ρε τελευταίε ανώνυμε;
Δηλαδή όποιος διαμαρτύρεται για πράξεις που θεωρεί ότι βλάπτουν το περιβάλλον διεκδικεί το μονοπώλιο;
Τότε να μην διαμαρτύρεται κανείς για τίποτε για να μην τυχόν και τον παρεξηγήσουν.

Και όσο για τα εξοχικά, τις περιοχές και τα σπιτάκια, άμα δεν τα νοιαστούμε εμείς ποιός θα τα νοιαστεί;
Οι ιδιωτικές εταιρείες;

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι από Βοιωτία οπότε δεν έχω συμφέρον.
Θέλω να εκφράσω μια απορία όμως για τους αντίθετους στα έργα Α.Π.Ε.

Από τη στιγμή που γίνεται αποκατάσταση στις εκτάσεις επεμβάσεων, από τη στιγμή που ο οικείος Δήμος παίρνει ένα 3% του προϋπολογισμού κάθε χρόνο (γύρω στα 100.000-150.000 €) και από τη στιγμή που μειώνεται η παραγωγή ηλεκρτρισμού με άλλα επιβλαβή για το περιβάλλον μέσα...ποια τα επιχειρήματα ώστε να μην γίνουν;

Έχω ακούσει και για αιολικά πάρκα σε θαλάσσιο χώρο όπου οι επεμβάσεις είναι αμελητέες σε σχέση με τα οφέλη.

Θέλω να πω εαν γίνουν προσεκτικά και σύμφωνα με κάποιο χωροταξικό πρόγραμμα και με μια σωστή αποκατάσταση γιατί να είμαστε αντίθετοι;;
Άσε που το θέμα δεν έχει να κάνει με δικομματισμό που ανέφερε κάποιος . Νομίζω τέτοια θέματα είναι υπεράνω κομματικών πεποιθήσεων και μάλλον μας αφορά όλους.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ακριβώς φίλε μου...να μπουν σωστά...Δεν είπαν σε κανέναν κάτοικο του χωριού τα οφέλη που θα έχει μια τέτοια εγκατάσταση...Όλα γίνανε και γίνονται κάτω απο το τραπέζι...

admin είπε...

Προτελεταίε ανώνυμε, παρεξήγησες . Αν διαβάσεις και τις προηγούμενες αναρτήσεις θα διαπιστώσεις ότι το θέμα μας δεν είναι η άρνηση των αιολικών αλλά το αίτημα για χωροταξικό σχεδιασμό με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και με κοινωνική διαβουλευση.

Ανώνυμος είπε...

Για τους Έλληνες ωστόσο ισχύει το "μακρυά απ'το σπίτι μου και ας είναι όπου θέλει".

40 κατοίκους να ρωτήσεις ο καθένας θα το δει με το συμφέρον του.
Π.χ. ο ένας επειδή έχει το μαντρί του εκεί ή δε ξέρω τι δεν θα θέλει τα έργα. Ο άλλος επειδή θα του ανοίξουν και ένα δρομάκο για το χωραφάκι θέλει τα έργα κ.ο.κ. Δεν θα βγεί άκρη. Το μισό χωριό θα θέλει το άλλο μισό δεν θα θέλει.
Οπότε μένει στις δημόσιες υπηρεσίες, τους δήμους, νομαρχίες κλπ. να αποφασίσουν.

Δεν ξέρω τι παίζει με τον Ελικώνα που λέτε, αν υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές και που γίνονται τα έργα, ξέρω όμως ότι έργο δίχως επέμβαση δε γίνεται.

Εγώ και φυσιολάτρης είμαι και πεζοπόρος και δε μαρέσει να βλέπω "σιδερικά" σε κάθε κορφή ή απέραντα εργοτάξια. Επίσης δε μαρέσει το γεγονός ότι πλουτίζουν οι 2-3 μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα που κατασκευάζουν τέτοια πάρκα στις δημόσεις εκτάσεις που βρε αδερφέ είναι δικαίωμά μου να πηγαίνω να κάθομαι να αγναντεύω και τώρα δε μπορώ. Δε μ'αρέσει όμως να βλέπω και τα πανύψηλα φουγάρα εργοστασίων λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με τρισχειρότερες συνέπειες για το περιβάλλον.

Μακάρι να μπορούσε το ίδιο το κράτος να φτιάξει τα αιολικά πάρκα, όμως δε μπορεί. Τουλάχιστον να διαμόρφωνε τις καλύτερες προϋποθέσεις για τέτοια έργα. Αυτό το έρμο το δασολόγιο και κτηματολόγιο...το χωροταξικό..

Δεν τίθεται ζήτημα ότι παίζονται συμφέροντα απλώς αναρωτιέμαι αν κι εμείς πολλές φορές είμαστε προκατειλημένοι και οπισθοδρομικοί σε κάποια ζητήματα που δεν γνωρίζουμε καλά.

admin είπε...

Νομίζω ότι τα είπες μόνος σου πολύ καλά.
Ας ξεκινήσει η Πολιτεία,η Νομαρχία,οι Δήμοι που έχουν την υποχρέωση, την αρμοδιότητα και τα μέσα να κάνουν δασολόγια, κτηματολόγια και χωροταξικά.

Μέχρι τότε όμως αν επιτρέψουμε παρεμβάσεις τόσο σοβαρές που να δημιουργούν μη αντιστρεπτά προβλήματα, τότε ο όποιος σχεδιασμός δεν θα έχει νόημα, αφού θα έρθει εκ των υστέρων.

Οι αντιδράσεις μας δεν είναι σημερινές : Έχουμε εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, θέσει το πρόβλημα και το αίτημα για σχεδιασμό στον Νομάρχη Βοιωτίας.
Όσο για το κατά πόσο γνωρίζουμε τι συμβαίνει δες και μόνος σου το χάρτη και τα στοιχεία που τον συνοδέυουν. Το συμπέρασμα δεν είναι και τόσο δύσκολο, όπως θα διπιαστώσεις.