Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009

ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ

Ερευνώνται νομάρχες και περιφερειάρχες για τον Ασωπό

Τα ονόματα πρώην και νυν περιφερειαρχών και νομαρχών και πολλών ακόμα στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων και δύο νυν βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τον Ασωπό, η οποία έχει ήδη διαβιβαστεί στους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς και Θήβας με την εντολή να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες.

Πιθανές ποινικές ευθύνες

Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Λ. Ρακιντζή, οι πιθανές ευθύνες χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
- Την έκδοση Αποφάσεων Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) σε εταιρείες που παράγουν επικίνδυνα υγρά απόβλητα, χωρίς να περιλαμβάνονται οι προβλέψεις του νόμου για την προστασία των υπόγειων νερών.
- Την έκδοση αδειών λειτουργίας χωρίς να έχει προηγηθεί άδεια διάθεσης αποβλήτων.
- Την έκδοση αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων στον Ασωπό χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς της σωστής λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων των εταιρειών.

Παραλείψεις
Και στις τρεις περιπτώσεις, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κρίνει ότι οι παραλείψεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την πιθανή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και κατ’ επέκτασιν τη δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ο κ. Ρακιντζής έδωσε εντολή στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να παραστούν για λογαριασμό του Δημοσίου, ως πολιτικοί ενάγοντες, στη δίκη του Ασωπού που θα διεξαχθεί εξ αναβολής τον Ιανουάριο του 2010. Υπενθυμίζεται ότι έκθεση του ΤΕΕ είχε διαπιστώσει οξύτατα προβλήματα ρύπανσης και ανυπαρξία εφαρμογής της νομοθεσίας στην περιοχή του Ασωπού. Η έκθεση είχε διαβιβαστεί από τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γ. Αλαβάνο στην υπ. Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Πηγή: kathimerini.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θα είναι λογικά οι δύο κυρίες που διετέλεσαν αντινομάρχες.

Ανώνυμος είπε...

"Ελκυόμενος" από την σκέψη σου, και "περιβαλλοντολογικά" σκεπτόμενος μάλλον θα συμφωνήσω!

Ανώνυμος είπε...

Η διερεύνηση για ¨πιθανές ευθύνες¨ πραγματοποιήθηκε απο την Δικαιοσύνη. Δεδομένου οτι δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρετε στο άρθρο σας, εκδόθηκε αμετάκλητο απαλλακτικό βούμευμα.
Εάν δεν γνωρίζετε το θέμα παρακαλώ φροντίστε να ενημερωθείτε πριν θίξετε την τιμή και την υπόληψη αιρετών πολιτικών προσώπων.