Διάλογος ΤΕΕ για την ενέργεια:
σε αποστειρωμένο περιβάλλον και με απούσα την κοινωνία
Το συνέδριο του ΤΕΕ για την ενέργεια (8-10 Μαρτίου 2010) κλείνει τον κύκλο μιας σειράς προσυνεδρίων, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ξεκίνησε: με την πλήρη αγνόηση και απαξίωση της κοινωνίας. Ιδιαίτερα, των απλών πολιτών, οι οποίοι βιώνουν τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των ενεργειακών δραστηριοτήτων, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και έκταση απ' ότι παλιότερα, ενώ και το ενδιαφέρον τους, οι προτάσεις τους και οι σχετικές πρωτοβουλίες πληθαίνουν καθημερινά. Και μόνο για το λόγο αυτό, θα άξιζε να ακουστούν στο συνέδριο του ΤΕΕ. Δυστυχώς, ανάμεσα στις 70, περίπου, παρουσιάσεις στο συνέδριο δεν βρέθηκε χώρος ούτε για μία παρέμβαση των δεκάδων τοπικών κοινωνικών πρωτοβουλιών, που εκφράζουν τον οικολογικό και ενεργειακό αντίλογο στην κυρίαρχη λογική.
Η εμφανής αυτή απουσία, στερεί από τις εργασίες του μια ουσιαστική πτυχή του συνολικού προβληματισμού για τα ζητήματα της ενέργειας, χωρίς την οποία ο οποιοσδήποτε ενεργειακός σχεδιασμός θα είναι εκ γενετής ανάπηρος. Όχι για το ειδικό τεχνικό ή επιστημονικό βάρος που έχει ή που θα μπορούσε να έχει η όποια παρέμβασή μας. Αλλά γιατί δεν νοείται σχεδιασμός χωρίς τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους των ενεργειακών δραστηριοτήτων, με τον τρόπο που οι τοπικές κοινωνίες και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον αντιλαμβάνεται.
Δεν μπορούμε, λοιπόν, παρά να εκφράσουμε την έντονη αποδοκιμασία και την απογοήτευσή μας, για το γεγονός ότι, για ακόμη μια φορά, οι κινήσεις των πολιτών που ασχολούνται (και) με τις ενεργειακές δραστηριότητες, κάθε μορφής, βρίσκονται στο περιθώριο των συζητήσεων που οργανώνει το ΤΕΕ. Οφείλουμε, επίσης, να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι στο ΤΕΕ εξακολουθεί να κυριαρχεί η αντίληψη ότι τα ζητήματα της ενέργειας αποτελούν αποκλειστικό αντικείμενο των τεχνοκρατών, της κρατικής διοικητικής γραφειοκρατίας και των εταιρειών. Με τον τρόπο αυτό, υποβαθμίζεται, πλήρως, το γεγονός ότι στα ζητήματα της διαχείρισης της ενέργειας υπάρχουν πολλαπλές προσεγγίσεις. Θα περίμενε κανείς από το ΤΕΕ να ανοίξει τα αυτιά του στα μηνύματα που εκπέμπουν πολλαπλές πηγές μέσα στην κοινωνία, αντί να δίνει κάλυψη και επίφαση “τεχνικής νομιμοποίησης” σε μια στρεβλή και μονόπλευρη διαχείριση του ενεργειακού προβλήματος, που έχει οδηγήσει στο σημερινό ανεξέλεγκτο τοπίο.
Εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για να επισημάνουμε το διακοσμητικό ρόλο του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) και να καταγγείλουμε τον προκλητικά απαξιωτικό τρόπο, με τον οποίο έχουν αντιμετωπιστεί σειρά παρεμβάσεων και ερωτημάτων, που του έχουν τεθεί, κατά καιρούς.
Ελπίζουμε η διαδικασία της συζήτησης του αναμενόμενου μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, να ενεργοποιήσει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά και του ΤΕΕ, αλλά και των άλλων εμπλεκόμενων πλευρών (κυρίως του ΥΠΕΚΑ και της κυβέρνησης), βοηθώντας τους να σκύψουν με περισσότερη προσοχή στις διεργασίες που αναπτύσσονται από ένα, υπό διαμόρφωση, κοινωνικό κίνημα για τα ζητήματα της ενέργειας.
· Αρμονική ανάπτυξη Ξυλοκάστρου
· Διαρκής κίνηση Χαϊδαρίου
· Δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου
· Επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας Βοιωτίας
· Κίνηση πολιτών δήμου Θίσβης Βοιωτίας
· Οικολογική κίνηση Αντίκυρας “Η ΑΡΤΕΜΙΣ”
· Οικολογικός πολιτιστικός σύλλογος (ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.) Χαϊδαρίου
· Πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου
· Πανελλήνιος περιβαλλοντικός σύλλογος “ΠΑ.Κ.Ε.ΠΟ.”
· Περιβαλλοντική οργάνωση “Αχελώου ρους”
· Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια
· Πολίτες της Φωκίδας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό
· Σύλλογος προστασίας Αράχθου
· Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου