Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Δίνουν στους ΟΤΑ τον έλεγχο νερού για εξασθενές χρώμιο!

Στο έλεος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραδίδει εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας τον έλεγχο του πόσιμου νερού από εξασθενές χρώμιο, την στιγμή που το υφιστάμενο όριο του ολικού χρωμίου στην Ελλάδα (50μg/l) oδηγεί με βάση αμερικανικά στατιστικά πρότυπα σε 1 καρκίνο ανά 400 κατοίκους.
Η εγκύκλιος η οποία εστάλη στους ΟΤΑ τον περασμένο Ιούνιο και υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κύριος Αντώνης Δημόπουλος, προβλέπει ότι για ένα χρόνο οι δήμοι θα πρέπει να παρακολουθούν συστηματικά την περιεκτικότητα του επικίνδυνου μετάλλου στο νερό που χρησιμοποιείται για πόση και κατανάλωση.
Το ερώτημα, είναι με ποια εφόδια και με τι μέσα θα διενεργούνται οι έλεγχοι από τους δήμους για την αντιμετώπιση ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα για την δημόσια υγεία, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας, τα ταμεία τους είναι άδεια και οι υπηρεσίες τους υπολειτουργούν.
Η απόφαση –έκπληξη λαμβάνεται μάλιστα την ώρα που η εμφάνιση και διάχυση του επικίνδυνου μετάλλου σε όλη την ελληνική επικράτεια παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η χώρα μας ελάχιστα βήματα έχει κάνει για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα αυξημένα κρούσματα.
Στα Οινόφυτα, τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη της περιβαλλοντικής βόμβας τα προβλήματα του κόσμου είναι υπαρκτά ενώ κανείς δεν τολμά ακόμη και σήμερα να αποκαλύψει ποιοι είναι οι πρωτεργάτες της πρωτοφανούς σε έκτασης ρύπανσης.

Όλοι μιλούν απρόσωπα για την βιομηχανία αλλά κανείς δεν την κατονομάζει ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Στη Μεσσαπία των Ψαχνών Ευβοίας από την άλλη, ο κόσμος εξακολουθεί να πίνει εμφιαλωμένο νερό και το πρόβλημα σύμφωνα με την επίσημη πολιτεία θα λυθεί σε τρία χρόνια. Τότε υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο το δίκτυο υδροδότησης της περιοχής από την ΕΥΔΑΠ που θα φέρνει νερό στη Μεσσαπία και την Αυλίδα από την Υλίκη.
Στην Καλιφόρνια βάζουν αυστηρά όρια
Την ίδια στιγμή στην Καλιφόρνια που η χώρα μας αρέσκεται συχνά να χρησιμοποιεί ως πρότυπο μεθοδολογίας για να αντιμετωπίσει την πληγή της ρύπανσης του πόσιμου νερού, έχει ξεκινήσει η νομική διαδικασία ώστε για πρώτη φορά να μπει όριο στο εξασθενές χρώμιο. Θεσπίζεται λοιπόν «Δημόσιος Στόχος Υγείας» που είναι ίσος με τα 0,02 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου για την Διαχείριση Περιβαλλοντικού Κινδύνου της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος της Καλιφόρνια που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, η κατανάλωση νερού με περιεκτικότητα 0,02 μg/l σε εξασθενές χρώμιο οδηγεί σε έναν επιπλέον καρκίνο ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.
Ο υπολογισμός της παραπάνω τιμής έγινε κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας και μελέτης της διεθνούς βιβλιογραφίας, όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την χρήση πόσιμου νερού που περιέχει εξασθενές χρώμιο και ενδελεχούς συζήτησης επί 2 χρόνια με τη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα.
Στην έρευνα αξιολογήθηκαν παράλληλα και τα στοιχεία της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την κυρία Λινού, που αφορά στους αυξημένους θανάτους από καρκίνο στους κατοίκους των Οινοφύτων.
Γνωρίζουν αλλά δεν παίρνουν μέτρα

«Αν χρησιμοποιηθεί η ίδια εξίσωση, σε κατανάλωση νερού με περιεκτικότητα 50 μg/l σε εξασθενές χρώμιο που είναι τα σημερινά όρια στην χώρα μας οδηγεί σε έναν επιπλέον καρκίνο ανά 400 κατοίκους» αναφέρει ο κ. Γιάννης Ζαμπετάκης επίκουρος καθηγητής χημείας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Ινστιτούτου Τοπικής και Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού στα Οινόφυτα (ΙΤΑΠ).
Στην περιοχή που έχει πληγεί όσο καμία άλλη από την βιομηχανική ρύπανση του Ασωπού, ενημερώθηκαν με έκπληξη για την εγκύκλιο μέσα στον Ιούλιο.
«Αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Καλιφόρνιας, το υπουργείο Υγείας και να απαγορέψει την παραγωγή, διανομή και πώληση νερού με εξασθενές χρώμιο από τους παραγωγούς ΟΤΑ, τους αφήνει να συνεχίζουν την καταστροφική τους δράση και απλά τους ζητά να μετρήσουν για 12 μήνες τα επίπεδα του Cr(VI) και μετά είδομεν» σημειώνουν.
Φαίνεται μάλιστα ότι το υπουργείο Υγείας αγνοεί παντελώς τις δικαστικές αποφάσεις των Πρωτοδικείων Θηβών και Χαλκίδος που έχουν αναγκάσει τους Δήμους Οινοφύτων και Μεσσαπίων να παρέχουν νερό με εξασθενές χρώμιο λιγότερο από 2 μg/l.
Υπογραμμίζουν επίσης ότι η πολιτεία συνεχίζει να αναβάλλει την θεσμοθέτηση αυστηρών ορίων εξασθενούς χρωμίου στο νερό παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει παραδεχτεί από τις αρχές του χρόνου σε δελτίο τύπου τις επιπτώσεις από την κατάποση νερού με εξασθενές χρώμιο.
«Παρά τις εγγενείς αδυναμίες και ασάφειες των επιδημιολογικών και τοξικολογικών ερευνών, φαίνεται ότι έχουν συγκεντρωθεί αρκετές ενδείξεις που να υποδεικνύουν ότι το εξασθενές χρώμιο μπορεί να είναι καρκινογόνο και με την κατάποση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: