Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλάζει βίαια το τοπίο στον κεντρικό Ελικώνα

Είναι γνωστή η περιβαλλοντική αδειοδότηση για αιολικό πάρκο στη “Μεγάλη Λούτσα”. Με πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ (στις 5/9), δημοσιοποιήθηκε η αδειοδότηση μιας σειράς έργων, ανάμεσα στα οποία και δύο αιολικά πάρκα στον Ελικώνα. Μια μέρα μετά, δημοσιοποιήθηκαν και οι αποφάσεις στο “Διαύγεια”. Μετά από δύο, σχεδόν, χρόνια κυοφορίας, δόθηκε περιβαλλοντική αδειοδότηση για την επέκταση (διπλασιασμό) του υφιστάμενου πάρκου, στη θέση “Περδικοβούνι”, κατά 24 MW. Η άλλη απόφαση αφορούσε σε αιολικό πάρκο 42 MW και δίκτυο διασύνδεσης, στη θέση “Μαρίστι-Μαυροβούνι” της Θίσβης.

Από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων μέχρι την άδεια εγκατάστασης και την υλοποίηση των έργων μεσολαβεί αρκετός δρόμος. Και αρκετά μέσα, βεβαίως, που όλοι εμείς, οι πολίτες της περιοχής του Ελικώνα δεν θα αφήσουμε αναξιοποίητα. Και, πρώτα απ’ όλα, τη μαχητική αντίδραση και τις κινητοποιήσεις μας, όπως και τις δραστηριότητες ενημέρωσης προς κάθε κατεύθυνση. Αυτόν το σκοπό υπηρετεί και η ανοιχτή συζήτηση, που οργανώνεται στη Λιβαδειά, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ., στον πεζόδρομο της Μπουφίδου. Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε με αφορμή την αδειοδότηση της εγκατάστασης στη “Μεγάλη Λούτσα”, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, μετά και τις πιο πρόσφατες αποφάσεις για το “Περδικοβούνι” και το “Μαρίστι-Μαυροβούνι”.

Παρακάτω φαίνεται η κατάσταση που θα διαμορφωθεί, μόνο με τα έργα των οποίων έχει δρομολογηθεί η κατασκευή, χωρίς να συνυπολογίσουμε μια πληθώρα έργων με άδειες παραγωγής, ούτε τις αιτήσεις για νέες άδειες παραγωγής.

Περισσότερα στο blog “Στη σκιά του Ελικώνα”: http://agia-anna.blogspot.com/2011/09/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: