Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ανοιχτή συζήτηση για τη σωτηρία του Ελικώνα


Ένα ανέγγιχτο δάσος, που βρίσκεται ανάμεσα στον οικισμό Ελικώνα (Ζερίκι) και στο πανέμορφο οροπέδιο της Αρβανίτσας, θα μετατραπεί σε εργοτάξιο.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΙΚΩΝΑ
ΑΠΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΑΙΟΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Στον πεζόδρομο της Μπουφίδου, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011, στις 8 μ.μ.
  
Πρόσφατα εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, η παραχώρηση σε  ιδιωτική εταιρεία της κορυφογραμμής στη Μεγάλη Λούτσα Ελικώνα για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει 12 γιγάντιες ανεμογεννήτριες, ύψους 135 μέτρων η κάθε μια, καθώς και γραμμές μεταφοράς, υποσταθμό και πυλώνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, για τη στερέωση κάθε μιας ανεμογεννήτριας, απαιτούνται πλατό επιφάνειας 10 στρεμμάτων και μπετόν εκατοντάδων τόνων. Θα διανοιχτούν τεράστιοι δρόμοι για την μεταφορά των 50μετρων πτερυγίων σε μήκος 13 χλμ., μέσα από αναδασωτέα έκταση -που  κατά βολική σύμπτωση κάηκε πρόσφατα- και μέσα σε δάσος. Το μέγεθος της παρέμβασης ισχυροποιεί το ενδεχόμενο μελλοντικών επεκτάσεων και εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών, όπως έχει συμβεί και σε γειτονικές περιοχές.
Οι κίνδυνοι πρόκλησης πυρκαγιών, οι κίνδυνοι κατάρρευσης που οφείλονται στο σαθρό έδαφος, η αλλοίωση των κλίσεων, ο κατακερματισμός του δασικού οικοσυστήματος, οι επιπτώσεις στην  ισορροπία και τη ροή των νερών, θα μεταβάλουν οριστικά τη φυσιογνωμία του βουνού: Ένα ανέγγιχτο δάσος, που βρίσκεται ανάμεσα στον οικισμό Ελικώνα (Ζερίκι) και στο πανέμορφο οροπέδιο της Αρβανίτσας, θα μετατραπεί σε εργοτάξιο. Η εγκατάσταση θα είναι ιδιαίτερα επικερδής λόγω των επιδοτήσεων και της τιμής του παραγόμενου ρεύματος που πωλείται πανάκριβα στις ήδη εξουθενωμένες ελληνικές οικογένειες. Το όφελος θα εισπραχθεί από μια ιδιωτική εταιρεία. Η ζημιά θα επιβαρύνει το περιβάλλον, ολόκληρη την τοπική κοινωνία και τις επόμενες γενεές.

Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες και ανακοινώθηκαν δύο ακόμη αδειοδοτήσεις: η μία αφορά στην επέκταση (άλλες 8 Α/Γ των 3 MW) του υφιστάμενου εκτρωματικού αιολικού σταθμού στο «Περδικοβούνι» (Κορώνεια – Αγία Άννα – Θίσβη) και η άλλη στο «Μαρίστι – Μαυροβούνι» της Ελλοπίας (21 Α/Γ των 2 MW). Αυτά, μαζί με τα δρομολογημένα έργα στο «Μελίσσι» (36 MW), στον «Αρβανικό» (20 MW) και στο «Καλντερίμι» (12 MW) συνθέτουν την πρώτη φάση της ολοκληρωτικής καταστροφής του κεντρικού ορεινού όγκου του Ελικώνα.

Σας καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση στον πεζόδρομο της Μπουφίδου, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011, στις 8 μ.μ., προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις και να αποφασίσουμε όλοι μαζί τους τρόπους αντίστασης στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση.

Να προστατέψουμε τα τελευταία αιωνόβια δάση του Ελικώνα,
από την αδηφαγία της ιδιωτικής κερδοσκοπίας.
Να διασώσουμε το βουνό που αποτελεί την κοινή μας κληρονομιά

Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Ελικώνα
Σύλλογος Ελικωνίων
Επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας
Ομάδα πολιτών Κορώνειας




























Δεν υπάρχουν σχόλια: