Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Προσφυγή για την έγκριση του αιολικού πάρκου στο Ζερίκι Ελικώνα

ΠΡΟΣΦΥΓΗ κατά της εγκατάστασης βιομηχανικού αιολικού σταθμού ισχύος 24 MW της εταιρείας CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. στο κατάφυτο και παρθένο ελατοδάσος της Μεγάλης Λούτσας, κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος, ο Σύλλογος Ελικωνίων Επαρχίας Λιβαδειάς. Στην προσφυγή αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους η απόφαση έγκρισης του αιολικού σταθμού είναι παράνομη, αφού μεγάλο μέρος των δρόμων πρόσβασης και της περιοχής εγκατάστασης του αιολικού σταθμού βρίσκονται σε πρόσφατα καμένες αναδασωτέες εκτάσεις. Επισημαίνεται η κοπή άγνωστου αριθμού δένδρων καθώς και οι κίνδυνοι κατάρρευσης του βουνού λόγω των σαθρών εδαφών. Επίσης στιγματίζεται η ανεξήγητη ταχύτητα, με την οποία κινήθηκε τόσο το Δασαρχείο Λιβαδειάς και η Δ/νση Δασών Βοιωτίας όσο και οι υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης σε Λαμία και Λάρισα. Όλες οι παραπάνω εγκρίσεις για δόθηκαν μέσα σε ένα δεκαήμερο του Αυγούστου, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι σοβαροί κίνδυνοι για το περιβάλλον.

Όπως είχε αποφασισθεί σε ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή στον πεζόδρομο της Λιβαδειάς στις 13 Σεπτεμβρίου, οι κινητοποιήσεις για να αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ελικώνα θα συνεχισθούν σε όλες τις κατευθύνσεις. Έτσι οι πρώτες υπογραφές που συγκεντρώθηκαν, κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση. Όσοι συμμετείχαν στην συζήτηση, δήλωσαν ανυποχώρητοι στην απόφαση να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την υλοποίηση του καταστροφικού έργου.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες να συμμετέχουν στον αγώνα να προστατέψουμε τα τελευταία αιωνόβια δάση του Ελικώνα, από την αδηφαγία της ιδιωτικής κερδοσκοπίας.

Να διασώσουμε το βουνό που αποτελεί την κοινή μας κληρονομιά.


22 Σεπτεμβρίου 2011
Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Ελικώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: