Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

"H έρευνα καίει τη Νομαρχία" σύμφωνα με δημοσίευμα

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος στις 18/12/2007 , που μας απέστειλαν :

"Επέτρεπε σε βιομηχανίες να ρίχνουν απόβλητα ακόμη και σε πηγάδια ή γεωτρήσεις. Εξηγήσεις ζητήθηκαν από υπαλλήλους. Μετά τις γιορτές η έκδοση του πορίσματος
«E» 18/12
Ευθύνες υπαλλήλων της Νομαρχίας Βοιωτίας για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στη λεκάνη του Ασωπού διαπιστώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον έλεγχο των αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων των βιομηχανιών της περιοχής. Ο έλεγχος διεξήχθη κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιτζή, σε συνεργασία με τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Υγείας.
Συγκεντρώθηκαν όλα τα στοιχεία για τις άδειες που εκδόθηκαν και, όπως μάθαμε, ζητήθηκαν εξηγήσεις από υπαλλήλους για ενέργειες και παραλείψεις που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία. Οι αρμόδιοι ελεγκτές ολοκλήρωσαν το έργο τους και θα προβούν σε σύνταξη πορίσματος, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά τις γιορτές.
Οι παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κρίνονται πολύ σοβαρές από αξιόπιστες πηγές που γνωρίζουν το πρόβλημα. Ως χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρεται ότι η νομαρχία επέτρεπε να απορρίπτονται τα υγρά απόβλητα υπεδαφίως, ούτε καν δηλαδή στο ποτάμι του Ασωπού αλλά σε πηγάδια, απορροφητικούς βόθρους ή σε γεωτρήσεις. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη ρύπανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα.
Στην περιοχή του Ασωπού δραστηριοποιούνται περισσότερες από 400 βιομηχανίες και βιοτεχνίες.
Σε αυτήν τη φάση ελέγχονται οι 20 επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώθηκαν από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος παραβάσεις σχετικά με τη διάθεση των υγρών αποβλήτων.
Η νομαρχία ζήτησε από τις επιχειρήσεις να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα περιγράφεται όλο το δίκτυο διάθεσης υγρών αποβλήτων που έχει στη διάθεσή της η κάθε εταιρεία. Η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε αναγκαία, προκειμένου να εντοπιστεί το σύνολο των παράνομων αγωγών, οι οποίοι πρέπει να κλείσουν.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Νοεμβρίου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε την επιβολή προστίμων, συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, σε 20 εταιρείες της περιοχής του Ασωπού, ενώ όλοι οι φάκελοι των παραβάσεων εστάλησαν στον εισαγγελέα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.
Στο μεταξύ, δεύτερο «μέτωπο» ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα από εξασθενές χρώμιο ανοίγει - αυτήν τη φορά στην περιοχή της Θήβας. Αναλύσεις που έγιναν στα δίκτυα ύδρευσης αποκάλυψαν την ύπαρξη του καρκινογόνου συστατικού σε ποσότητες πέραν των επιτρεπτών ορίων.
Μανίνα Νικολοπούλου"

Εντωμεταξύ η ΕΑΒ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ελέγχθηκε και απο το ΥΠΕΧΩΔΕ και απο τη Νομαρχία. Τι απέδωσαν άραγε οι έλεγχοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: