Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Η ΒΙ.ΠΕ. ΘΙΣΒΗΣ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ Η ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΕΠ' ΑΥΤΟΦΩΡΩ

Την Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου γίνεται το δικαστήριο για την ποινική δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας Θηβών στην Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Βιομηχανικής Περιοχής Θίσβης για παρανομίες που έχει κάνει, ύστερα από καταγγελία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της επιτροπής Αγώνα Θίσβης
" Η δίωξη αφορά το γνωστό σε όλους μας γκέτο με συρματοπλέγματα, κάμερες, μέτρα ασφαλείας με σεκιουριτάδες κλπ (με χρηματοδότηση, μάλιστα, 2.000.000 ευρώ από το Δημόσιο) που περιέκλεινε τη Σωληνουργεία Κορίνθου, το παράνομο λιμάνι της Νούσας, το υπό κατασκευή εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Βαθύ, όπου οι βιομήχανοι, συμπεριφερόμενοι σαν ιδιοκτήτες, μας απέκλειαν την πρόσβαση. Την άρση αυτών των εμποδίων είχε σα στόχο, εξάλλου, και η εκδήλωση που διοργανώσαμε στις 23 Αυγούστου στο Βαθύ, όπου ήρθαν εκατοντάδες κόσμου από τη Θίσβη, τη Βοιωτία γενικότερα κι από την Αθήνα και πήρε πολύ μεγάλη δημοσιότητα ακόμα και σε πανελλαδικό επίπεδο. Δεκάδες μάλιστα κόσμου συμμετείχαν στην κατεδάφιση των περιφράξεων υπερασπιζόμενοι με άμεση δράση το δικαίωμά τους για ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιο χώρο ενάντια στην επεκτατική λογική των βιομήχανων, αφού τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η Νομαρχία και η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας αδρανούσαν επιδεικτικά.. Εύλογα, λοιπόν, θεωρούμε ότι δικαιώνονται οι αγώνες όλων μας αλλά επίσης τονίζουμε ότι τα αδικήματα για τα οποία διώκεται η ΒΙ.ΠΕ. είναι μόνο μερικά από αυτά που έχει διαπράξει" τονίζεται στην ανακοίνωση. Υπενθυμίζει ότι "πριν μερικές μέρες στη χωματερή του Δήμου Θεσπιέων συνελήφθη ο οδηγός φορτηγού που ξεφόρτωσε για δεύτερη φορά βιομηχανικά απόβλητα της Σωληνουργείας! " και καταλήγει : "Καμιά ανοχή στην επεκτατική και εγκληματική για τη ζωή μας δραστηριότητα των βιομήχανων που προκειμένου να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για κέρδη δεν υπολογίζουν τίποτα και κανέναν. Μόνο ο κοινός μας αγώνας θα τους κάνει να μας φοβηθούν και να μας σεβαστούν! Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:
· Αποχαρακτηρισμό της περιοχής της Θίσβης από ΒΙ.ΠΕ.
· Να κλείσει το παράνομο λιμάνι στον Όρμο Νούσας (Βαθύ)
· Να ακυρωθεί η εγκατάσταση του εργοστασίου Ηλεκτροπαραγωγής
· Αυστηρό έλεγχο της Σωληνουργείας Κορίνθου ως προς τη διάθεση των αποβλήτων της

2 σχόλια:

katerina είπε...

Το κείμενο μοιράστηκε σήμερα από μέλη της Επιτροπής Αγώνα στα χωριά του Δήμου Θίσβης καθώς και στις Θεσπιές και Λεοντάρι και κολλήθηκε επίσης με τη μορφή αφίσας. Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική από τον κόσμο που περιμένει δικαίωση τόσο για τις καταπατήσεις και λοιπές αυθαιρεσίες στο λιμάνι στο Βαθύ –που αναδείξαμε με την εκδήλωση στις 23 Αυγούστου– όσο και για την εναπόθεση τοξικών αποβλήτων στη χωματερή του Δήμου Θεσπιέων. Δεν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην αστική δικαιοσύνη, καθώς γνωρίζουμε ότι ο αγώνας από τη βάση είναι κυρίως αυτός που θα κάνει τους καταπατητές και λεηλάτες βιομήχανους να φοβηθούν. Γι’ αυτό, ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης και την εξέλιξη της υπόθεσης των αποβλήτων, θα συνεχίσουμε, φυσικά, τις κινητοποιήσεις μας.
Το πλήρες κείμενο παρατίθεται εδώ.

Κατερίνα Μαστροδήμου, από την Επιτροπή Αγώνα Θίσβης

Η ΒΙ.ΠΕ. ΘΙΣΒΗΣ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ Η ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΕΠ’ ΑΥΤΟΦΩΡΩ

Ποινική δίωξη άσκησε ο Εισαγγελέας Θηβών στην Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Βιομηχανικής Περιοχής Θίσβης για παρανομίες που έχει κάνει, ύστερα από καταγγελία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου στη Βοιωτία. Οι παρανομίες αυτές είναι: 1. Καταπάτηση Δημόσιας έκτασης, 2. Καταπάτηση αιγιαλού και παραλίας και 3. Κατασκευή αυθαιρέτων. Το δικαστήριο θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου 2008 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας και μένει να δούμε κατά πόσο θα μπει ένα τέλος στις αυθαιρεσίες των βιομηχάνων. Η δίωξη αφορά το γνωστό σε όλους μας γκέτο με συρματοπλέγματα, κάμερες, μέτρα ασφαλείας με σεκιουριτάδες κλπ (με χρηματοδότηση, μάλιστα, 2.000.000 ευρώ από το Δημόσιο) που περιέκλεινε τη Σωληνουργεία Κορίνθου, το παράνομο λιμάνι της Νούσας, το υπό κατασκευή εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Βαθύ, όπου οι βιομήχανοι, συμπεριφερόμενοι σαν ιδιοκτήτες, μας απέκλειαν την πρόσβαση.

Την άρση αυτών των εμποδίων είχε σα στόχο, εξάλλου, και η εκδήλωση που διοργανώσαμε στις 23 Αυγούστου στο Βαθύ, όπου ήρθαν εκατοντάδες κόσμου από τη Θίσβη, τη Βοιωτία γενικότερα κι από την Αθήνα και πήρε πολύ μεγάλη δημοσιότητα ακόμα και σε πανελλαδικό επίπεδο. Δεκάδες μάλιστα κόσμου συμμετείχαν στην κατεδάφιση των περιφράξεων υπερασπιζόμενοι με άμεση δράση το δικαίωμά τους για ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιο χώρο ενάντια στην επεκτατική λογική των βιομήχανων, αφού τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η Νομαρχία και η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας αδρανούσαν επιδεικτικά.

Παρόλα αυτά, η εταιρία είχε το θράσος να προσβάλει σαν παράνομη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θίσβης που παραχωρούσε στην Επιτροπή Αγώνα το χώρο στο Βαθύ για την εκδήλωση στις 23 Αυγούστου και έκανε τα αδύνατα δυνατά για να την εμποδίσει με διοικητικές και νομικές ενέργειες -μάταια, φυσικά!

Ωστόσο, οι καταπατήσεις της ΒΙ.ΠΕ. δεν περιορίζονται στο τμήμα για το οποίο ασκήθηκε η δίωξη αλλά αφορούν στην πραγματικότητα μια μεγάλη δασική έκταση του Δημοσίου, 1.850 στρεμμάτων, που είναι σχεδόν ίση με την έκταση που έχει απαλλοτριωθεί και έχει χαρακτηριστεί σαν ΒΙ.ΠΕ. Μάλιστα, στην καταπατημένη έκταση η κατηγορούμενη εταιρία έφτιαξε περίφραξη αποκλείοντας την είσοδο στους κατοίκους και τους κτηνοτρόφους που από τα παλιά χρόνια είχαν πρόσβαση σ’ αυτή. Έτσι, η εταιρία διπλασίασε την ιδιοκτησία της.

Εύλογα, λοιπόν, θεωρούμε ότι δικαιώνονται οι αγώνες όλων μας αλλά επίσης τονίζουμε ότι τα αδικήματα για τα οποία διώκεται η ΒΙ.ΠΕ. είναι μόνο μερικά από αυτά που έχει διαπράξει.

Πολύ πρόσφατα, άλλωστε, δικαιωθήκαμε και για μια άλλη μας καταγγελία σχετικά με το χώρο διάθεσης των αποβλήτων της Σωληνουργείας Κορίνθου (τη γνωστή χορηγό “πολιτιστικών” και άλλων εκδηλώσεων στην περιοχή, που έχει στο μακάβριο ενεργητικό της 6 νεκρούς εργάτες στην Κόρινθο το 2003, απαγορεύει το συνδικαλισμό στους εργάτες της και μέχρι πρόσφατα διέδιδε ότι …δεν έχει απόβλητα). Σε κάθε δημόσια εκδήλωσή μας αλλά και συγκεκριμένα στην Ημερίδα του Δήμου πέρσι το Φλεβάρη, ενώπιον των μεγαλοστελεχών της Σωληνουργείας, ζητήσαμε σαφείς εξηγήσεις για το πού τα αποθέτουν για να πάρουμε εντελώς αόριστες απαντήσεις. Το μυστήριο μάλλον λύθηκε, αφού πριν μερικές μέρες στη χωματερή του Δήμου Θεσπιέων συνελήφθη ο οδηγός φορτηγού που ξεφόρτωσε για δεύτερη φορά βιομηχανικά απόβλητα της Σωληνουργείας!

Όπως δήλωσε σχετικά ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός-μηχανικός, μέλος της Επιτροπής Αγώνα στα Οινόφυτα «Με την επιφύλαξη της μακροσκοπικής παρατήρησης, είναι μάλλον σκόνες σακοφίλτρων από εγκατάσταση βιομηχανίας επεξεργασίας μετάλλων. Πρόκειται για ισχυρότατα τοξική σκόνη, αναπνεύσιμα μικροσωματίδια. Η σύνθεση τους πρέπει να είναι οξείδια βαρέων μετάλλων και τα ροζ παραπέμπουν και σε χαλκό. Το φορτίο πρέπει να μαζευτεί άμεσα … Η όλη υπόθεση είναι "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης".» Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε να μη συγκαλυφθεί η σοβαρότατη αυτή υπόθεση.

Καμιά ανοχή στην επεκτατική και εγκληματική για τη ζωή μας δραστηριότητα των βιομήχανων που προκειμένου να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για κέρδη δεν υπολογίζουν τίποτα και κανέναν. Μόνο ο κοινός μας αγώνας θα τους κάνει να μας φοβηθούν και να μας σεβαστούν!

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

• Αποχαρακτηρισμό της περιοχής της Θίσβης από ΒΙ.ΠΕ.
• Να κλείσει το παράνομο λιμάνι στον Όρμο Νούσας (Βαθύ)
• Να ακυρωθεί η εγκατάσταση του εργοστασίου Ηλεκτροπαραγωγής
• Αυστηρό έλεγχο της Σωληνουργείας Κορίνθου ως προς τη διάθεση των αποβλήτων της



ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΙΣΒΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Η ΔΙΚΗ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ 1 ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΠΟΥ