Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Επιχειρείται η μεταφορά της μονάδας της ENELCO στην Αλίαρτο

από ΘΕΣΠΙΑΚΑ
«Άσκηση θάρρους» ή «τεστ κοπώσεως»;
Ομόθυμη, όπως φάνηκε από την σχετική συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιών την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, ήταν η αρνητική στάση των Δημοτικών Συμβούλων αλλά και των πολιτών, στο ενδεχόμενο της εγκατάστασης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με την καύση φυσικού αερίου στην περιοχή του Δήμου από την επιχείρηση ENELCO.

Στην συζήτηση, εξέθεσε τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας επένδυσης, ο εκπρόσωπος της επιχείρησης κ. Διαμαντόπουλος, ο οποίος, όμως, δεν μπόρεσε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις, όπως αυτή του Δημοτικού Συμβούλου, Π. Νιάρου, «γιατί κρύβετε επιμελώς το σημείο όπου θέλετε να κάνετε την επένδυση;» ή στα τεκμηριωμένα ερωτήματα και αντεπιχειρήματα άλλων Δημοτικών Συμβούλων και πολιτών, όπως του προέδρου του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αλιάρτου, του προέδρου του «Κοινού των Βοιωτών» Οδυσσέα Καρβούνη.
Σημαντική θεωρήθηκε η παρέμβαση στην συζήτηση της περιφερειακής Συμβούλου, Δέσποινας Σπανούδη, από την οποία έγινε ενημέρωση για την εμπειρία από την περιοχή της Χαιρώνειας, όπου η ENELCO επιχείρησε ανεπιτυχώς να εγκαταστήσει μια παρόμοια μονάδα, την οποία απέτρεψε η δυναμική αντίδραση των πολιτών και της Δημοτικής Αρχής. Η Δέσποινα Σπανούδη έκανε καταιγιστική αναφορά στις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, στην ρύπανση, στην σπατάλη του φυσικού αερίου για την εμπορία ηλεκτρισμού, έδωσε πλήθος στοιχεία στους πολίτες του ακροατηρίου, οι οποίοι τα ενέκριναν με αυθόρμητο χειροκρότημα στο τέλος της ομιλίας.
Με μεγάλη προσοχή παρακολουθήθηκε η τοποθέτηση που έκανε ο εκπρόσωπος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον, Βασίλης Σπήλιος, ο οποίος παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ντοκουμέντα αλλά και μια ενδιαφέρουσα ελληνική και διεθνή εμπειρία από παρόμοιες επενδύσεις.
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή θέτει για συζήτηση δύο πολύ σοβαρά θέματα ενεργειακού σχεδιασμού εντός δύο ημερών. Ένα το προαναφερόμενο θέμα της ENELCO, που συζητήθηκε την Δευτέρα και το δεύτερο για άλλη, επίσης ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, με καύση βιομάζας, συμφερόντων του επιχειρηματία ΝΟΜΙΚΟΥ, που θα συζητηθεί εσπευσμένα την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου σε σχετική «Εσπερίδα», όπως την αποκαλεί η Δημοτική Αρχή.
Και αν η πρώτη συζήτηση χαρακτηρίστηκε σωστά ως «Άσκηση θάρρους», μοιάζει με τεστ αντοχής της κοινής γνώμης η δεύτερη συζήτηση και ποια είναι «ο λαγός» της άλλης δεν φαίνεται ακόμη καθαρά και μακάρι να διαψευστούμε. Και αυτό, με δεδομένη την οργάνωση της δεύτερης συζήτησης από τον Δήμο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μετά από την πρώτη, την έλλειψη της απαιτούμενης δημοσιότητας, την παράδοση του πάνελ των εισηγητών μάλλον μόνο στην μια άποψη της έμμεσης ή άμεσης συναίνεσης και στον αποκλεισμό των έμπειρων βοιωτικών οργανώσεων, όπως της Συμπαράταξης Βοιωτών, του ΙΤΑΠ, των Θηβαίων Πολιτών για το Περιβάλλον κλπ, που δεν αποτελούν ΜΚΟ, λειτουργούν στην βάση του εθελοντισμού και έχουν δώσει με επιτυχία και με ανιδιοτέλεια μάχες για να μην γίνει η Βοιωτία ένα τεράστιο ενεργειακό κέντρο και πίσω αυλή της Αττικής.

η συντακτική ομάδα
 
Σχετικά: Ας διεκδικήσουμε τους επενδυτές που θέλουμε για τον τόπο μας
Μερικές σκέψεις για την συζήτηση της επένδυσης Κοπελούζου
Εισήγηση-παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλιάρτου στη συζήτηση για την πρόταση της ENELCO

Δεν υπάρχουν σχόλια: