Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΝΟΥΣΑΣ

Το φυσικό λιμάνι της Νούσας σε παλαιά φωτογραφία

απο  Κίνηση Πολιτών Θίσβης
Πριν από λίγες μέρες, 3/5/2011, ήρθε για συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) - «το κορυφαίο γνωμοδοτικό, επιστημονικό όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού» - για πέμπτη στη σειρά φορά, το θέμα της νομιμοποίησης των παράνομων λιμενικών εγκαταστάσεων της «ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Α.Ε.» που βρίσκονται στον Όρμο της Νούσας, του αρχαίου λιμανιού όπου αποβιβάστηκε ο Παυσανίας για να περιηγηθεί την Αρχαία Θίσβη.
Η απόφαση που πήρε είναι ότι τα αρχαία, ενάλια και χερσαία, που έχουν βρεθεί στον μυχό του όρμου της Νούσας, στη Θίσβη Βοιωτίας, δεν πλήττονται από τις παράνομες λιμενικές εγκαταστάσεις της εταιρίας «ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Α.Ε.».

Ας δούμε όμως τι χρειάστηκε να γίνει πριν, για να πάρει την απόφαση αυτή το Κ.Α.Σ.
Χρειάστηκε, να περάσουν 23 ολόκληρα χρόνια για να κατορθώσει το Κ.Α.Σ., γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, αφού αναίρεσε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του, να κρίνει για πρώτη φορά με την τωρινή γνωμοδότηση του ότι δεν υπήρξε «βλάβη αρχαίων» στον όρμο της Νούσας, από τις παράνομες λιμενικές εγκαταστάσεις της εταιρίας «ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Α.Ε.».

Χρειάστηκε, να μην ληφθούν υπόψη του νέου Συμβουλίου, οι 5 προηγούμενες αρνητικές γνωμοδοτήσεις που είχε πάρει το ίδιο όργανο στο θέμα αυτό.
Χρειάστηκε, να συνεδριάσει το Κ.Α.Σ. πάνω από 10 ώρες, ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα για την εταιρία. Από τα 17 μέλη, τα εναπομείναντα 10, στις 7 το πρωϊ αποφάσισαν την νομιμοποίηση, με 8 ψήφους υπέρ και 2 κατά.
Χρειάστηκε, να αναιρεθούν 4 υπουργικές αποφάσεις πρώην Υπουργών Πολιτισμού. Της Μελίνας Μερκούρη (31/5/1988 και 24/8/1988), του Μιχάλη Λιάπη (10/10/2008) και του Αντώνη Σαμαρά (30/04/2009), που δεν είχαν δεχθεί να νομιμοποιήσουν τις παράνομες λιμενικές εγκαταστάσεις.
Χρειάστηκε, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, να μην υπογράψει την προηγούμενη γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. (6/7/2010) που έλεγε πως είναι παράνομες οι λιμενικές εγκαταστάσεις και να ξαναστείλει παράτυπα την υπόθεση στο ΚΑΣ για νέα γνωμοδότηση (αναπομπή), προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα της «ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Α.Ε.».
Χρειάστηκε, να λάμψουν με την απουσία τους οι βουλευτές του νομού μας οι οποίοι ουδέποτε ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα. Αδράνησαν και δεν κινήθηκαν κοινοβουλευτικά για να προστατέψουν την περιοχή μας από τις παρανομίες της «ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Α.Ε.», που έχουν σαν αποτέλεσμα την ρύπανση του περιβάλλοντος και την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Χρειάστηκε, να αγνοηθούν αποφάσεις, τόσο του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου της Θίσβης αλλά και του τωρινού Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας, που με ευρεία πλειοψηφία (21 Δημοτικοί Σύμβουλοι), αποφάσισε να τοποθετηθεί κατά της νομιμοποίησης των παράνομων λιμενικών εγκαταστάσεων. Θλιβερή παραφωνία αποτέλεσαν οι 7 σύμβουλοι της παράταξης του προηγούμενου Δημάρχου κ. Σβίγγου που ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης των παρανομιών.
Χρειάστηκε, να καταθέσουν υπέρ της νομιμοποίησης των λιμενικών εγκαταστάσεων, οι πρόεδροι των 5 Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης (Τριάντη Ντίνα των Χωστίων, Καρβούνης Λουκάς της Θίσβης, Κιούσης Γεώργιος της Δομβραίνας, Κεφαλάς Ευστάθιος της Ξηρονομής και Σύρος Λουκάς της Ελλοπίας), που τους κουβάλησαν για τον σκοπό αυτό στον τόπο της Συνεδρίασης, με πούλμαν της Εταιρίας. Ας σημειωθεί ότι κανένας από τους παραπάνω κυρίους δεν μπήκε στον κόπο να συγκαλέσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας του ή να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για την απόφαση του να παρευρεθεί στην συνεδρίαση αυτή και να ψηφίσει υπέρ της νομιμοποίησης των παράνομων λιμενικών εγκαταστάσεων.
Χρειάστηκε, να μεταφερθούν με έξοδα της εταιρίας 30 περίπου «αγανακτισμένοι πολίτες» της περιοχής στην Αθήνα (ορισμένοι εκ των οποίων δεν είναι καν εργαζόμενοι της εταιρίας), για να δημιουργήσουν «κλίμα» και «ατμόσφαιρα» στο Κ.Α.Σ.

Χρειάστηκε, να γίνουν και πολλά άλλα ακόμα…
Με λίγα λόγια χρειάστηκαν να έρθουν τα πάνω – κάτω για να γνωμοδοτήσει αυτή τη φορά το Κ.Α.Σ. αντίθετα από τις 4 προηγούμενες φορές.
Δυστυχώς για όλους μας, το παράδειγμα που δίνει το Κ.Α.Σ. με την απαράδεκτη απόφαση του να νομιμοποιήσει το λιμάνι της Νούσας, ένα λιμάνι που μέχρι χθες το χαρακτήριζαν παράνομο, είναι ότι για μια περιοχή με τόσο σημαντικά μνημεία, όταν υπάρχει οικονομική ή άλλου τύπου πίεση, μπορούν εύκολα να γίνουν βορά εκμετάλλευσης, υπερβαίνοντας κάθε επιστημονική και ηθική δεοντολογία.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΙΣΒΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: