Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ελπιδοχώρι - 2ο σεμινάριο φυσικής δόμησης και φυσικής ζωής

 1-10 Ιουλίου η Ερατώ Χατζημιχαλάκη μας άνοιξε τις πόρτες του Ελπιδοχωριού και έτσι βρεθήκαμε στην Αργολίδα, στο 2ο σεμινάριο φυσικής δόμησης και φυσικής ζωής.
Αναδημοσίευση απο Λοκροί στο Δάσος
Τι προσφέραμε;

1.  Βοηθήσαμε στην κατασκευή του σπιτιού.  Έχοντας παρουσία και σχετική εμπειρία σε κατασκευές με cob (πηλός-άχυρο), έχοντας πολλή θεωρητική γνώση και σύντομα και πρακτική σε κατασκευές με γαιόσακους, στο Ελπιδοχώρι ασχοληθήκαμε με μια τρίτη τεχνική φυσικής δόμησης, αυτή που έχει να κάνει με αχυρόμπαλες.  
Σκοπός ήταν να χτίσουμε ένα σπιτάκι το οποίο θα φιλοξενεί τους εθελοντές του Ελπιδοχωριού.
Ανάμεσα στα περίπου 40 άτομα βρίσκονταν και 5 αρχιτέκτονες.  Οι δύο έμπειροι (Βασίλης Τσολακίδης, Θάλεια Καραφύλλη) και 3 νέοι με όρεξη και όραμα θα πω...
Αποφασίστηκε οι 5 αρχιτέκτονες να συστήσουν μια επιτροπή και οι υπόλοιποι να χωριστούμε σε 4 ομάδες και να σχεδιάσουμε το σπιτάκι. Όταν οι συζητήσεις των τεσσάρων ομάδων ολοκληρώθηκαν ακολούθησε παρουσίαση των 4 σχεδίων.  Η επιτροπή των αρχιτεκτόνων έλαβε υπόψη τις παρουσιάσεις, πήρε και τα σχέδια και μετά από πολύωρες (πραγματικά) συζητήσεις, το επόμενο πρωί μας παρουσίασε το τελικό σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις παρουσιάσεις μας.
Στην ουσία την 3η μέρα ξεκίνησαν οι εργασίες και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.  Μέσα σε 8 ημέρες χτίστηκε ένα όμορφο δίπατο σπίτι περίπου 120 τετραγωνικών μέτρων. 
Όλη η κατασκευή έγινε επάνω σε πλάκα από μπετόν που ήταν ήδη έτοιμη πριν ξεκινήσουμε τις εργασίες.  Το σπίτι κατασκευάστηκε από αχυρόμπαλες.  Όλος ο σκελετός είναι από ξύλο.  Έχει εσωτερική σκάλα, παράθυρα, πόρτα και "πράσινη οροφή" (επάνω στην οροφή εγκαταστάθηκε ένα λεπτό ειδικό στρώμα πλαστικού. Πάνω από αυτό τοποθετήθηκε χώμα στο οποίο θα φυτευθούν λουλούδια).
Αυτό που απομένει είναι το σοβάτισμα και η τοποθέτηση κουφωμάτων και πορτοπαραθύρων.
 Πολλοί από εμάς μέχρι τότε το μόνο που είχαμε χτίσει ήταν ένα κάστρο στην άμμο, παρόλα αυτά καταφέραμε και χτίσαμε ένα διώροφο σπίτι το οποίο θα φιλοξενεί άλλους εθελοντές.  
Για άλλη μια φορά κρυμμένο δυναμικό βγήκε στην επιφάνεια.  Δυναμικό που όλοι έχουμε. Δυναμικό το οποίο όταν τρέφεται από τη συνεργασία και το γέλιο δυναμώνει και μέχρι και διώροφα σπίτια φτιάχνει...

2. Φτιάξαμε το χώρο δημιουργίας κόμποστ και κάναμε και μια παρουσίαση σχετικά με το κόμποστ την οποία μπορείτε να δείτε στο κάτω μέρος της σελίδας.

3. Κάναμε μια σύντομη παρουσίαση της τεχνικής φυσικής δόμησης με Γαιόσακους του Nader Khallili και παρουσιάσαμε τις ιδέες μας για το δικό μας σπίτι που σκεφτόμαστε να κατασκευάσουμε με Γαιόσακους.  Επίσης ο Γιώργος και η Σοφία παρουσίασαν τα όμορφα και τα όχι τόσο όμορφα μιας κατασκευής ενός σπιτιού με φυσική δόμηση στην οποία έλαβαν μέρος πριν λίγες μέρες στην Κρήτη.

4.  Επίσης μιας και είναι γνωστή η αγάπη μας για το tango, κάναμε και ένα μάθημα για τις tangueras και τους tangueros του Ελπιδοχωριού ενώ διοργανώσαμε και την πρώτη milonga (βραδιά tango) που έγινε ποτέ στο Ελπιδοχώρι.  Αυτό σε συνεργασία με τον Γιάννη Σαμψωνίδη ό οποίος είναι μάλιστα και εξαίρετος tanguero.






5.  προσφέραμε Talmi συνεδρίες μέσα από τα χέρια της Αναστασίας 


Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι γνωρίσαμε φίλους.  Φίλους με κοινά ενδιαφέροντα και κοινά ερωτήματα.  Όσα κιλά ιδρώτα χύσαμε στα χώματα της Αργολίδας, τόσα κιλά αισιοδοξίας πήραμε.

Πέρα από αυτά  είχαμε:
Συστημική αναπαράσταση, παιχνίδια με τον αστείο Σπύρο, παρουσιάσεις για την Αεικαλλιέργεια (permaculture) απο την  Τίνα, ηχομασαζ απο τη Γεωργία, παρουσιάσεις για τη Βιοδυναμική Καλλιέργεια απο τον Μ. Δεσύλλα, παρουσίαση σχετικά με αποδοτικούς τρόπους έκφρασης από την Ερατώ Χατζημιχαλάκη, παρουσίαση απο τον Σπύρο σχετικά με μια πιο συνειδητοποιημένη, ηθική και πνευματική αντίληψη των κάθε είδους πωλήσεων, Τσι-κουνγκ απο τον Γιάννη. Αλλά και συζητήσεις για τις σχέσεις ανδρων και γυναικών, για την ιδιοκτησία και άλλα τέτοια δύσκολα άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Σίγουρα ξεχνάω πράγματα! Ζητώ συγγνώμη και ελπίζω κάποιος να τα συμπληρώσει.
Να ευχαριστήσουμε επίσης τις μαγείρισσες μας για τα νοστιμότατα χορτοφαγικά γεύματα που μας ετοίμαζαν.

Δημήτρης.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Αναστασία που ήταν κι αυτή μαζί μας, μοιράζεται την εμπειρία της:

"Κατάλαβα οτι βρίσκομαι σε κατι που πραγματικά διαφέρει, από την πρώτη κι όλας ημέρα που έφτασα στο Ελπιδοχώρι...Σκεφτόμουν οτι φτάνοντας αργοπορημένη θα βρεθώ σαν λίγο outsider και θα χρειαστώ λίγες μέρες να γνωριστώ με τους υπόλοιπους εθελοντές. Έλα όμως που βρήκα ανθρώπους που απευθείας με πήραν αγκαλιά και με έκαναν να νιώσω λες και γνωριζόμασταν χρόνια...και αν μου πείτε οτι αυτό σας συμβαίνει συχνά, δεν θα σας πιστέψω!

θέληση - εξειδίκευση = 3 – 0

Εγώ είχα μάθει ότι για να κάνω οτιδήποτε στην ζωή μου, χρείαζεται να έχω 1 πτυχίο, master και οπωσδήποτε «σχετική προϋπηρεσία».. Έλα λοιπόν που  και πάλι επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες μου οτι ίσως οι πολλοί να αρμενίζουνε στραβά και οι λίγοι να προχωρούν μπροστά...
Κατάλαβα οτι μπορώ να βοηθήσω να φτιαχθεί (φυσικά με την σωστή καθοδήγηση από 3 υπέροχους ανθρώπους..κος Βασίλης, Θάλεια και ο μοναδικός Μπάμπης) ένα πανέμορφο 2όροφο σπίτι και χωρίς να είμαι οικοδόμος και χωρίς να έχω ξανακούσει την λέξη «κοτετσόσυρμα».
Η όρεξη και η λαχτάρα για δημιουργία  αρμονίας της φύσης και της ανθρώπινης ύπαρξης, μας έκανε όλους ένα χέρι που ζωγράφησε αυτό το σπίτι, δεν το έχτισε απλά.
Με λίγα λόγια, θέληση - εξειδίκευση = 3 – 0

Οι άνθρωποι και οι ιδέες τους

Το εντυπωσιακό αυτού του 10ημέρου δεν είναι όμως μόνο αυτό το σπίτι... είναι οτι συνάντησα ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά, έχουν αισιοδοξία παρόλη την απαισιοδοξία που μας περιτριγυρίζει, γελάνε πιο πολύ από πολλούς ανθρώπους που ξέρω όταν είναι μέσα στον ιδρώτα και το άχυρο.. ανθρώπους που ο καθένας ασχολείται με κάτι διαφορετικό και πολύ ενδιαφέρον με άξονα την αγάπη για την φύση και τον άνθρωπο..ανθρώπους  που δεν βάζουν τα χρήματα εμπόδιο στην απόφασή τους για αλλάγη!
Σκέφτηκα «Μα καλά πού ήταν κρυμμένοι όλοι αυτοί τόσα χρόνια!!!» και η απάντηση ήρθε από μόνη της... «Αυτοί δεν ήταν κρυμμένοι..εσύ έχεις αλλάξει»..Αν αλλάξει λοιπόν ο εαυτός, ένα είναι το σίγουρο, εμφανίζονται άνθρωποι και ευκαιρίες από παντού!
Ευχαριστούμε Ερατώ που μας άνοιξες τις πόρτες και μας έφερες κοντά, ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές που ήταν εκεί και μας έδειξαν οτι η αλλαγή είναι γεγονός, αρκεί πραγματικά να το θελήσεις!  Εις το επανιδείν!!! "
Αναστασία

Δεν υπάρχουν σχόλια: