Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΤΑ ΕΣΠΑΣΑΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν συμφώνησαν τελικά για την εξαγορά της δραστηριότητας των Βωξίτων της S&B στην Ελλάδα από την Αλουμίνιον Α.Ε.  του Μυτιληναίου, όπως αυτή είχε εξαγγελθεί μετά πομποδών ανακοινώσεων στις 8  Νοεμβρίου 2011.

Τι σημαίνει η μη ολοκλήρωση της συμφωνίας για το μέλλον της ΑτΕ (από το Capital.gr)

Όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς, σε μια στιγμή που υπάρχει μια σειρά από θέματα που παραμένουν ανοιχτά για την Αλουμίνιον της Ελλάδος, μια τόσο μεγάλη επένδυση δε θα μπορούσε να προχωρήσει. Πράγματι η εξαγορά του κλάδου βωξίτη της S&B αποτελούσε ένα από τα βασικά κεφάλαια του στρατηγικού πλάνου του ομίλου Μυτιληναίος για τη μεσομακροπρόθεσμη διασφάλιση της βιωσιμότητας της Αλουμίνιον. Η εν λόγω επένδυση λοιπόν δεν θα μπορούσε να προχωρήσει, όταν μάλιστα το συμφωνηθέν τίμημα έφτανε τα 62 εκατ. ευρώ και ενόσω οι υπόλοιποι βασικοί στόχοι του ίδιου στρατηγικού πλάνου, παραμένουν ανοιχτοί. Έτσι όταν κυρίαρχα ρυθμιστικά θέματα που αφορούν στην πλήρη ένταξη της μονάδας Συμπαραγωγής και στον καθορισμού σταθερού τιμολογίου προμήθειας ρεύματος από τη ΔΕΗ παρουσιάζουν χρόνια στασιμότητα, δύσκολα θα μπορούσε να προχωρήσει μια επένδυση της τάξης των 62 εκατ. ευρώ (όσο δηλαδή ήταν το τίμημα που αρχικά συμφωνήθηκε). Παράλληλα εκτός από τα ανοιχτά θέματα που αφορούν στην ΑτΕ, και το γενικότερο περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας παραμένει ρευστό δυσκολεύοντας την πραγματοποίηση του deal.
Και όπως παρατηρούν κύκλοι της αγοράς, με δεδομένες τις προηγούμενες κινήσεις που έγιναν από την πλευρά και άλλων μεγάλων βιομηχανικών ομίλων (ΦΑΓΕ, Coca Cola) η μη πραγματοποίηση μιας σημαντικής επένδυσης, η οποία μάλιστα εντασσόταν στο πλαίσιο ενός συνολικότερου strategic planning για την μακροπρόθεσμη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΑτΕ αποκτά και χαρακτηριστικά επαναπροσδιορισμού της συνολικότερης προσέγγισης γύρω από το μέλλον της ιστορικής βιομηχανίας, μιας από τις τελευταίες καθετοποιημένες βιομηχανίες αλουμινίου που παραμένουν ανοιχτές στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: