Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Έντονο ενδιαφέρον στην εκδήλωση του Δήμου Κορώνειας για το περιβάλλον

Με ζωηρή συζήτηση, που διήρκεσε μέχρι αργά το μεσημέρι, έγινε το ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας με θέμα τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής. Ο δήμαρχος, στο άνοιγμα της συνεδρίασης, διάβασε και πρότεινε να υιοθετηθούν στο σύνολό τους, οι προτάσεις που κατέθεσαν οι επιτροπές πολιτών και η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον. Οι προτάσεις που το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε, ομόφωνα ήταν:
1. Να ζητήσει κοινή σύσκεψη του νομαρχιακού συμβουλίου, της ΤΕΔΚ νομού Βοιωτίας, των επαγγελματικών φορέων και των φορέων των πολιτών, με σκοπό να γίνει ενιαία παρέμβαση για το γενικό και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, με στόχο να αποτραπεί η πλήρης βιομηχανοποίηση του νομού και η μετατροπή του σε ενεργειακό κέντρο.
2. Να δηλώσει την αντίθεσή του στις μονάδες λιθάνθρακα στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Να υποστηρίξει και να πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν, για το ζήτημα αυτό.
3. Να καλέσει τους δήμους και τις κοινότητες του Ελικώνα (Θίσβη, Κυριάκι, Λιβαδειά, Δίστομο) σε συνάντηση και κοινή στάση και δράση, που θα περιλαμβάνει:
· Ενημερώσεις σε όλα τα χωριά, μέχρι το Πάσχα
· Κινητοποίηση από τους κατοίκους του Ελικώνα στην έδρα της περιφέρειας (Λαμία)
· Απαίτηση από τους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία, να δεσμευτούν ότι δεν θα υπογράψουν για την εγκατάσταση αυτού του παράλογου αριθμού αιολικών πάρκων στον Ελικώνα
· Μέχρι να γίνει αυτό, να δίνονται αρνητικές γνωμοδοτήσεις σε κάθε νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Να ζητήσουμε την ίδια στάση να κρατήσει και το νομαρχιακό συμβούλιο
4. Να γίνει άμεσα παράσταση στο υπουργείο ανάπτυξης και τα άλλα υπουργεία, από το δημοτικό συμβούλιο και τους φορείς του δήμου, κατά της επέκτασης της εγκατάστασης στο Περδικοβούνι και κατά της γραμμής μεταφοράς από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Θίσβης, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισης.
5. Να καλέσει τους βουλευτές του νομού και τα κόμματα να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν τα παραπάνω συγκεκριμένα αιτήματα, στη συζήτηση για τα χωροταξικά, καθώς και με άλλες παρεμβάσεις εντός και εκτός Βουλής.
Παρόντες, βουλευτές, εκπρόσωποι της ΝΑΒ και της ΤΕΔΚ, δήμαρχοι της περιοχής που συμφώνησαν στην ανάγκη κινητοποιήσεων αλλά και υπεραμύνθηκαν των πεπραγμένων τους για την προστασία του περιβάλλοντος στο νομό, παρά τα ζοφερά αποτελέσματα.
Θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι η κινητοποίηση των πολιτών, έχει δημιουργήσει μια σημαντική πίεση και έχει ανεβάσει το ενδιαφέρον για τα θέματα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και βιομηχανοποίησης της Βοιωτίας. Δεν μένει παρά να περιμένουμε και τις έμπρακτες αποδείξεις αυτού του ενδιαφέροντος απο την πλευρά των αιρετών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι το προηγούμενο του δήμου Κορωνείας πρέπει να επιδιώξουμε να περάσει σε όλους τους δήμους της περιοχής. Ενημέρωση του κόσμου και μαζική συμμετοχή στα δημοτικά συμβούλια, προκειμένου κάποιοι σύμβουλοι να σκεφτούν και να ζυγίσουν την ψήφο τους, αλλά και για να ληφθούν αποφάσεις για δράση την επόμενη μέρα.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο ανώνυμε, ιδιαίτερα αφού υπάρχει άμεση ανάγκη κινητοποίησης για την εβδομάδα πανελλήνιας δράσης κατά του λιθάνθρακα.