«ΘΗΒΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΗΒΑ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008
· Η βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή μας (πρώην επαρχία Θήβας) αριθμεί πάνω από 1.500 βιομηχανίες που αναλογεί στο 1/3 περίπου της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Ο συνολικά παραγόμενος όγκος βιομηχανικών αποβλήτων ανέρχεται, κατ’ εκτίμηση, σε 3.000.000 έως 4.000.000 κ.μ. ετησίως
· Ο ΧΥΤΑ (χώρος υγειονομικής ταφής αποβλήτων) της Θήβας, σύμφωνα με την νομοθεσία θα δέχεται μόνο αστικά απόβλητα, δηλαδή τα απορρίμματα των κατοικιών και του προσωπικού των βιομηχανιών.
· Τα τοξικά απόβλητα, προβλέπεται να εναποτίθενται σε ειδικούς τοξικούς ΧΥΤΑ, που όμως δεν υπάρχουν στη χώρα μας.
· Σήμερα η διάθεση των τοξικών αποβλήτων γίνεται ανεξέλεγκτα και παράνομα στις υπάρχουσες Δημοτικές χωματερές, σε ρέματα, σε πηγάδια κλπ.
Η κατάσταση αυτή και μετά την λειτουργία του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Θήβας - υπολογίζεται στο τέλος του 2008 – όχι μόνο θα συνεχιστεί η ίδια αλλά θα χειροτερέψει, αφού οι υπάρχουσες ανεξέλεγκτες χωματερές θα κλείσουν και ο ΧΥΤΑ Θήβας, όπως υπαγορεύει ο νόμος και ομόφωνα δεσμεύτηκαν οι συνεργαζόμενοι Δήμαρχοι, θα δέχεται μόνο αστικά απόβλητα.
· Την ευθύνη για την διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων έχει κατά κύριο λόγο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία εκδίδει τις σχετικές άδειες όπως επίσης και η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.
· Η προστασία και η φύλαξη του ΧΥΤΑ, όπως και ο έλεγχος των εισερχομένων απορριμμάτων, θα είναι η κύρια φροντίδα της ΔΕΠΟΔΑΘ. Η δημιουργία μητρώου πελατών έτσι ώστε να είναι γνωστή η πηγή προέλευσης των απορριμμάτων και η χημική ανάλυση τους, είναι μερικά από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για να κρατήσουν μακριά από τον ΧΥΤΑ τα τοξικά απόβλητα.
Τα παραπάνω προέκυψαν από την λεπτομερή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του Διευθυντή της ΔΕΠΟΔΑΘ κ.Χ.Τσοκανή, στη συνάντηση των «Θηβαίων Πολιτών για το Περιβάλλον», την Πέμπτη 17 Απριλίου 2008, με την διεύθυνση της επιχείρησης, μετά από αίτημα μας προς τον πρόεδρο της κ Ν.Σβίγγο.
Η συνάντηση θεωρήθηκε αναγκαία λόγω της κυρίαρχης συμβολής των βιομηχανικών αποβλήτων στην ρύπανση του περιβάλλοντος με τοξικές ουσίες, στην περίπτωση μας των νερών με εξασθενές χρώμιο και της γνωστής τραγικής κατάστασης με την ανεξέλεγκτη διάθεση τους, όπως και από το πλήθος των καταγγελιών για εναπόθεση βιομηχανικών τοξικών αποβλήτων στις υπάρχουσες χωματερές με την ανοχή των τοπικών δημοτικών αρχών.
Τελικά, τα βιομηχανικά απόβλητα είναι και θα συνεχίσουν να είναι για τα επόμενα χρόνια η σοβαρότερη απειλή για το περιβάλλον της περιοχής.
Η κύρια ευθύνη για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι των υπουργείων Υγείας και ΥΠΕΧΩΔΕ, των τοπικών Αυτοδιοικήσεων, της Νομαρχίας και των Βιομηχάνων. Οι πολιτικές που μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί, πολιτικές για το κέρδος σε βάρος του ανθρώπινου παράγοντα και του περιβάλλοντος είναι η γενεσιουργός αιτία για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Αν δεν ληφθούν μέτρα ΤΩΡΑ, αν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, τότε το καθαρό περιβάλλον - το καθαρό νερό – θα είναι μακρινό παρελθόν και το μέλλον δυσοίωνο.
3 σχόλια:
Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the TV Digital, I hope you enjoy. The address is http://tv-digital-brasil.blogspot.com. A hug.
Το κειμενο αυτο δεν περιεχει σωστες επιστημονικα, λειτουργικα ,πολιτικα,θεσεις για ενα τοσο σπουδαιο, καυτο θεμα που στην Χ.Υ.Τ.Α θηβας το αντιμετοπιζουν επιπολαια,επικυνδυνα και αντιδεοντολογικα.Βαζουν με αυτα που ηδη κανουν στην Χ.Υ.Τ.Α. θηβας σε κινδυνο τον κοσμο με τα τοξικα αποβλητα που ηδη αποδεχονται και αποθετουν.Η παρουσιαση του στην ιστοσελιδα σας ειναι100% λαθος.
Αγαπητέ athanasie, θα ήταν πολύ χρήσιμο να μας επισημάνετε ποιές είναι οι λάθος "λειτουργικά, πολιτικά και επιστημονικά" θέσεις που περιέχονται στο κείμενο. Σε κάθε περίπτωση, στη συγκεκριμένη ανάρτηση φιλοξενείται αυτούσια η ανακοίνωση της ομάδας των Θηβαίων πολιτών, όπως εξάλλου αναγράφεται. Δεδομένου δε ότι οι πολίτες εκφράζουν τη θέση και την αγωνία τους και δεν διεκδικούν ασφαλώς "επιστημονικές, πολιτικές κλπ" δάφνες θα ήταν καλλίτερο να υπάρχει κλίμα και ύφος συννενόησης και όχι αντιπαράθεσης.
Δημοσίευση σχολίου