Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Επιχείρηση ολικής ανατροπής στο δήμο Κορώνειας

“Επιχείρηση ολικής επαναφοράς” για τα αιολικά πάρκα στον Ελικώνα και ειδικά στο δήμο Κορώνειας. Γράφαμε, πριν λίγες μέρες, για την επέκταση των υφιστάμενων αιολικών πάρκων στις θέσεις “Περδικοβούνι” και “Καλύβα - Τούμπα”. Ο εμπλεκόμενος δήμος Θίσβης γνωμοδότησε, έγκαιρα, αρνητικά την Παρασκευή 4/9, με δεδομένο το χρονικό όριο, που ήταν στις 23/9, αρχική ημερομηνία συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου, με αυτό το θέμα. Εκείνες τις μέρες, η ανεπίσημη πληροφόρηση από το νομαρχιακό συμβούλιο ήταν ότι η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου δεν θα γίνει και ότι το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, λόγω των εκλογών που εξαγγέλθηκαν, στο μεταξύ.

Ο δήμος Κορώνειας είχε προγραμματίσει τη συζήτηση της δικής του γνωμοδότησης για τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 14/9. Ανέβαλε, όμως, τη συζήτηση για την Παρασκευή 25/9 (εκτός, δηλαδή, του χρονικού ορίου, που είχε τεθεί), χωρίς κάποιον ιδιαίτερα ουσιαστικό λόγο (έλειπε ένας δημοτικός σύμβουλος από την Αγία Άννα). Ή μήπως είναι; Και ξαφνικά μαθαίνουμε ότι η συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου θα γίνει στις 23/9, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της ηλεκτροπαραγωγής στη Χαιρώνεια (ENELCO), όπως επιβεβαιώνεται και από την προηγούμενη ανάρτηση. Καθησυχαστικές πληροφορίες διαβεβαιώνουν ότι έχει συμφωνηθεί η αναβολή της συζήτησης της επέκτασης του αιολικού πάρκου, αλλά ποιος μπορεί να είναι σίγουρος, όταν βλέπει όλα αυτά τα μαγειρέματα;

Σήμερα, πληροφορούμαστε ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κορώνειας, την Παρασκευή 25/9, έρχεται βεβιασμένα και η συζήτηση της γνωμοδότησης για άλλο αιολικό πάρκο, στη θέση “Αρβανικός”, στα χειμαδιά, ισχύος 20 MW (δέκα ανεμογεννήτριες των 2 MW). Με ελάχιστο χρόνο για την εξέταση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και παρόλο που υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να συζητηθεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Πακέτο, λοιπόν, οι εκκρεμείς υποθέσεις των αιολικών πάρκων στο δήμο Κορώνειας, με περίεργες μεθοδεύσεις και σε μια προεκλογική περίοδο. Ε, δεν χρειάζεται και πολύ σοφία για να καταλάβει κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Και για να έχει κανείς ολόκληρο το παζλ των όσων διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες, αξίζει να σημειώσουμε δύο πολύ χαρακτηριστικά στοιχεία, που δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη καχυποψία:

· Καιρό τώρα καλλιεργείται μια συστηματική φημολογία ότι ο δήμος Κορώνειας θα ανατρέψει τη στάση, που έχει υιοθετήσει (και έχει τηρήσει, στα λόγια, μέχρι τώρα) από την άνοιξη του 2007, ότι δεν θα δεχτεί άλλες αιολικές εγκαταστάσεις και τη γραμμή υπερυψηλής τάσης από τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Θίσβης. Είναι γνωστό ότι ο δήμος Κορώνειας, έστω και μετά από μεγάλη πίεση, έχει προσφύγει και κατά της υπάρχουσας αιολικής εγκατάστασης στο “Περδικοβούνι” (αυτής της οποίας συζητείται τώρα η επέκταση) το 2007 και κατά της γραμμής μεταφοράς το 2009.


· Το δεύτερο στοιχείο είναι το γνωστό σε όλους αλισβερίσι που έχει ξεκινήσει ο δήμος Κορώνειας, χωρίς καμία εξουσιοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο με την Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, με την κατασκευάστρια εταιρεία του αιολικού πάρκου στο “Περδικοβούνι”, αλλά και με την εταιρεία που προτίθεται να κατασκευάσει το αιολικό πάρκο στον “Αρβανικό”. Το αντικείμενο: ανταποδικά οφέλη. Την ίδια στιγμή που, θεωρητικά, έχει κάνει 2 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έτσι εξηγείται και η ανύπαρκτη υποστήριξη, μέχρι τώρα, των προσφυγών, οι οποίες φαίνεται να λειτουργούν σαν το άλλοθι του δημάρχου και διαπραγματευτικό χαρτί με τις εταιρείες.

Η στιγμή είναι πολύ κρίσιμη για τα χωριά του δήμου Κορώνειας και, φυσικά, όλα αυτά δεν μπορούν να περάσουν στα μουλωχτά και ούτε χωρίς κόστος. Χρειάζεται επαγρύπνηση, πίεση για να μη γίνει πράξη η ανατροπή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, μαζική παρουσία και στο νομαρχιακό συμβούλιο, την Τετάρτη 23/9, και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κορώνειας, την Παρασκευή 25/9.

Τάσος Κεφαλάς (Αγία Άννα)

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το σκηνικό είναι εντελώς γελοίο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, προερχόμενοι απο διαφορετικά χωριά (Κούκουρα Κορώνεια Αγ Τριάδα) μαλώνουν μεταξυ τους ποιος θα παρει τα περισσότερα ανταποδοτικά. Το επιχειρημα τους απλό "στο δικό μου χωριό θα γίνει μεγαλύτερη ζημιά".
Αχρηστοι και επιζήμιοι
Μαζί τους και εμείς οι αδρανείς.

Ανώνυμος είπε...

οι δουλειές τωρα γίνονται, στις εκλογες

Κορώνεια είπε...

ο Ελικώνας καιγεται πια κάθε χρόνο. Ειναι αυτό τυχαίο;

Ανώνυμος είπε...

Με την ευκαιρία καλή επιτυχία στα κοριτσια μας στην Δεσποινα με τον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελένη Πούλου με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αν ξεχνάω κάποιον συμπληρώστε

Π. Λ. είπε...

Μήπως θάπρεπε να συνενοηθούμε πριν από τις παρεμβάσεις μας;

Φυσικά και καλή επιτυχία στην Δέσποινα και στην Ελένη. Θα τις ψηφίσουμε και τις δύο γιατί τους αξίζει, μόνο που μας δυσκολεύουνε λίγο γιατί ανήκουνε σε διαφορετικά ψηφοδέλτια.

Πάντως εμείς θα βρούμε τον τρόπο.