Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

12 χρόνια χωρίς άδεια, μονάδα παράνομης διάθεσης τοξικών αποβλήτων

Μονάδα κομποστοποίησης με έδρα την Βοιωτία εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί σε «ξέπλυμα» βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων, τα οποία διαχειρίζεται επ’ αμοιβή για λογαριασμό πανίσχυρων ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών. Ανάμεσά τους φιγουράρουν και αρκετές βιομηχανίες από την περιοχή του Ασωπού! Πίσω από τον μανδύα της παραγωγής κομπόστ και χρησιμοποιώντας ως βιτρίνα φορείς εγνωσμένου κύρους όπως το ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας) και το European Composting Network, ένα διεθνές επιστημονικό δίκτυο που δραστηριοποιείται στην διάδοση προγραμμάτων διαλογής απορριμμάτων στην πηγή με επικεφαλής στην Ελλάδα την καθηγήτρια κ. Κάτια Λαζαρίδη, η εταιρεία διακινεί ετησίως περισσότερους από 70.000 τόνους βιομηχανικών αποβλήτων, παράγοντας όπως διατείνεται οργανικά λιπάσματα που διοχετεύει σε αγροτικές καλλιέργειες!

Λειτουργούσε κάτω από τη μύτη της Νομαρχίας 12 χρόνια χωρίς άδεια

Η επιχείρηση της οποίας τα πλήρη στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας, λειτουργεί από το 1997 χωρίς άδεια λειτουργίας, αλλά την διαπίστωση έκανε πριν από 15 μέρες (!) η Νομαρχία Βοιωτίας, απορρίπτοντας ένα ετεροχρονισμένο αίτημα νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων. Το παράδοξο είναι ότι ενώ λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια παράνομα, είχε λάβει το 2006 έγκριση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας, η οποία έγινε προσπάθεια να ανακληθεί δύο χρόνια αργότερα από την Νομαρχία όταν προφανώς διαπιστώθηκε το ατόπημα αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η εταιρεία προσέφυγε τότε στο ΣτΕ και πέτυχε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Αν και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων στην περιοχή του δήμου Αλιάρτου βρίσκονται πολύ κοντά στην λίμνη Υλίκης από την οποία υδροδοτείται το λεκανοπέδιο Αττικής, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τις ελέγξει εδώ και χρόνια, παρά το γεγονός ότι έχουν μετατραπεί σε μία χωματερή τοξικών αποβλήτων και ανεξέλεγκτης ρύπανσης που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. «Εάν η εταιρεία δεν περιοριστεί στην επεξεργασία φυτικών και ζωικών αποβλήτων πάει για σφράγισμα» αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Ρουσέτης Διευθυντής Ανάπτυξης της Νομαρχίας που επιβεβαιώνει κάπως όψιμα ότι η επιχείρηση λειτουργεί χωρίς να πληροί τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

Η απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών είναι τόσο κραυγαλέα, καθώς η ίδια παράνομη εταιρεία κατάφερε μέσα στα 12 χρόνια λειτουργίας να εκδώσει άδειες συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων, προσφέροντας όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ιστοσελίδα της «συνολικό service στα βιομηχανικά απόβλητα» για έξι περιφέρειες (Αττική Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία). Παράλληλα επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην μεταφορά αποβλήτων με δικά της οχήματα καθώς και στον τομέα της παραγωγής λιπασμάτων για βιολογικές καλλιέργειες (!) ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται και δεύτερη εγκατάσταση στη Ριτσώνα. Παρόλα αυτά κανείς δεν γνώριζε ότι δεν έχει άδεια!
Περισσότερα στό ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ...ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΑΡΧΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ...ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ...