Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ















και η μη δεσμευτική συμφωνία των «πέντε κυρίων»


του Γ. Τσιάρα (από το Βήμα)


.......... η «συμφωνία» της Κοπεγχάγης δεν προνοεί για τη δημιουργία κανενός, έστω και υποτυπώδους, μηχανισμού έλεγχου του περιορισμού των ρύπων. Στο κείμενο αναφέρεται μόνον ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να αναφέρουν τα αποτελέσματα στα Ηνωμένα Εθνη «κάθε δύο χρόνια», αλλά επιμένει στην ανάγκη να διασφαλισθεί ότι «η εθνική κυριαρχία θα τύχει σεβασμού».

Προβλέπει, πάντως, ότι θα διατεθούν 30 δισ. δολάρια βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ως το 2013, εκ των οποίων τα 11 δισ. δολάρια θα «τσοντάρει» η Ιαπωνία, με 10,6 δισ. θα συμβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, και μόνον 3,6 δισ. θα είναι ο... οβολός της Αμερικής: προγραμματίζει επίσης, γενικώς και αορίστως, πως το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί στα 100 δισ. δολάρια κατ' έτος ως το 2020, χωρίς όμως να εξηγεί και πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Αναφέρει απλά ότι «τα κεφάλαια θα προέλθουν από ένα εύρος πηγών, ιδιωτικών και δημόσιων, διμερών και πολυμερών».

Αλλες κρίσιμες «εκκρεμότητες», όπως ο ρόλος της αγοράς άνθρακα, η ένταξη των ρύπων της ναυτιλίας, της αεροπλοΐας και της γεωργίας και η χρήση των τεχνολογιών κατακράτησης και αποθήκευσης άνθρακα, παρέμειναν φυσικά…εκκρεμότητες. Η «συμφωνία» αγνοεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κάρβουνου στην παραγωγή των αερίων του θερμοκηπίου, και απλώς περιορίζεται να δηλώσει ότι «θα επιδιωχθούν διάφορες προσεγγίσεις (...) ώστε να προωθηθούν δράσεις μετριασμού» της διεθνούς χρήσης του άνθρακα. Είναι άραγε τυχαίο ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα κάρβουνου στον κόσμο; Σίγουρα όχι…

1 σχόλιο:

admin είπε...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ:

[Friends of the Earth: Το σχέδιο διακήρυξης είναι "καταστροφή για τις πιο φτωχές χώρες. Μας προκαλεί αηδία η ανικανότητα των πλούσιων χωρών να δεσμευθούν για τις μειώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που γνωρίζουν πως είναι απαραίτητες" αναφέρει η ανακοίνωση. Προβάλλεται από τις ΗΠΑ ως επιτυχία, ωστόσο είναι ακριβώς το αντίθετο. Δεν προβλέπει δράση για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης και αυτό θα προκαλέσει σε εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες των φτωχών χωρών, περισσότερη πείνα" συμπληρώνεται.


Εκ μέρους των αναπτυσσόμενων χωρών, ο διαπραγματευτής της G77 Λουμούμπα Ντι Απίνγκ δήλωσε ότι "η συμφωνία σίγουρα θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της Αφρικής και των μικρών νησιωτικών κρατών. Είναι το λιγότερο φιλόδοξο σχέδιο που μπορεί να φανταστεί κανείς. Παγιδεύει τις φτωχές χώρες σε αέναη φτώχεια. Ο Ομπάμα έσβησε κάθε διαφορά του με τον Μπους".


Αποδείχτηκε ότι ο 68χρονος διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA, Τζέιμς Χάνσεν είχε δίκιο όταν δήλωσε στους Τάιμς του Λονδίνου "ότι θα μποϊκοτάρει τη σύνοδο, θεωρώντας ότι δεν είναι παρά μια "φάρσα. Στην ουσία, τόνισε, τα ανεπτυγμένα κράτη θέλουν να αγοράζουν "συγχωροχάρτια", δίνοντας μικροποσά στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να συνεχίσουν τη ρύπανση και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, σαν να μην τρέχει τίποτε.