Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Διαψεύδει το ΙΓΜΕ ότι "αθώωσε" το εξασθενές χρώμιο

Με την παράκληση να δημοσιευτεί, λάβαμε απο στέλεχος του ΙΓΜΕ επιστολή που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_04/12/2009_381890 )
Αφορά το θέμα που δημιουργήθηκε για τις απόψεις του ΙΓΜΕ αναφορικά με τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα του Δήμου Μεσαπίων. Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης και στην πρόσφατη ημερίδα του ΥΠΕΚΑ. Ανταποκρινόμαστε λοιπόν στο αίτημα δημοσίευσης της επιστολής διάψευσης - τα συμπεράσματα απο τον καθένα.

Το χρώμιο και το ΙΓΜΕ
Κύριε διευθυντά,
Στο φύλλο της εφημερίδας σας στις 13/11/2009 δημοσιεύτηκε στη σελίδα 8 άρθρο υπογεγραμμένο από την κ. Λίνα Γιάνναρου με τίτλο «Ωφέλιμο το εξασθενές χρώμιο για το ΙΓΜΕ» και υπότιτλο «Αν και είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών δίνει μια δική του εκδοχή».
Στο δημοσίευμα αυτό αναφέρεται επί λέξει:«Ενα ελληνικό ινστιτούτο δίνει διαφορετική απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα για το εάν είναι επικίνδυνη η κατάποση εξασθενούς χρωμίου – ερώτημα που βασανίζει, εκτός των άλλων, και τους κατοίκους των Οινοφύτων, της Μεσσαπίας, αλλά και των άλλων περιοχών με τους τοξικούς υδροφόρους ορίζοντες. Και η απάντηση είναι πως... «όχι, δεν είναι επικίνδυνη»!
Όπως σημειώνεται σε πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ): «Η μόνη επικίνδυνη και βλαπτική είσοδος στον οργανισμό είναι η αναπνευστική οδός. Συγκεκριμένα, στο πόσιμο νερό και στη διατροφή, το εξασθενές χρώμιο μετατρέπεται από το γαστρεντερικό σύστημα σχεδόν ακαριαία και εξ ολοκλήρου σε τρισθενές χρώμιο, το οποίο σε χαμηλές ποσότητες είναι ωφέλιμο για την ανθρώπινη υγεία και, συνεπώς, παύει να είναι τοξικό».
Το δημοσίευμα αυτό είναι αναληθές και αποτελεί μια διαστρεβλωμένη και ανεπαρκή προσέγγιση της αναγνωριστικής μελέτης του ΙΓΜΕ που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Μεσσαπίων Εύβοιας. Αντικείμενο της μελέτης ήταν η προκαταρκτική έρευνα για τα γεωλογικά - υδρογεωλογικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των υδρευτικών γεωτρήσεων του δήμου και η καταγραφή των σχετικών συμπερασμάτων και προτάσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο ρόλος του ΙΓΜΕ δεν είναι παρεμβατικός, αλλά συμβουλευτικός, και οι προτάσεις που υποβάλλει είναι πλήρως εναρμονισμένες με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία.Με το δημοσίευμα της εφημερίδας σας προσβάλλεται το κύρος, η επιστημονική αναγνώριση και η αξιοπιστία του ΙΓΜΕ στην κοινωνία και η υπόστασή του ως θεσμοθετημένου συμβούλου της Πολιτείας σε θέματα Γεωεπιστημών. Σε κανένα σημείο της μελέτης δεν αναφέρεται ότι το ΙΓΜΕ θεωρεί ωφέλιμο το εξασθενές χρώμιο. Η συντάκτρια της εφημερίδας σας δεν ασχολήθηκε με το ουσιαστικό περιεχόμενο της μελέτης, αλλά επέλεξε να επικεντρωθεί και να αλιεύσει τον τίτλο και το περιεχόμενο του άρθρου της από τις βιβλιογραφικές αναφορές που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη, τις οποίες και παρερμήνευσε με τρόπο που υποδηλώνει απουσία δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ίσως σκοπιμότητα.Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας φτάνει σε σημείο να υπονοηθεί ύποπτη σύνδεση του ΙΓΜΕ με τη ΛΑΡΚΟ, χρησιμοποιώντας αναφορά σε πληροφόρηση που δόθηκε από γεωλόγο της, σχετική με ποσοτικά δεδομένα από τις εκτεταμένες γεωτρητικές έρευνες της εταιρείας στην περιοχή.
Αποσιωπάται το γεγονός ότι τέθηκαν εκτός δικτύου οι γεωτρήσεις που υπερέβαιναν την οριακή τιμή των 50 mg/l χρωμίου, έπειτα από πρόταση του ΙΓΜΕ, που περιλαμβάνεται στην εν λόγω μελέτη. Αποσιωπάται το γεγονός ότι το ΙΓΜΕ εντόπισε την πηγή της ρύπανσης και ότι υπέδειξε νέες θέσεις γεωτρήσεων. Αποσιωπάται επίσης το γεγονός ότι στη μελέτη αναφέρεται σαφώς ότι η διερεύνηση του βαθμού τοξικότητας δεν αποτελεί αντικείμενο της συγκεκριμένης μελέτης, αλλά παρατίθενται βιβλιογραφικές αναφορές για λόγους πληροφόρησης.Εν όψει αυτών διαμαρτυρόμαστε για την προσβολή του κύρους και της επιστημονικής προσφοράς του ΙΓΜΕ και σας καλούμε, άμα τη επιδόσει της παρούσης, να δημοσιεύσετε αυτήν στο ίδιο φύλλο και σελίδα τής ως άνω εφημερίδας σας προς αποκατάσταση της αληθείας και του κύρους του ΙΓΜΕ, ώστε να αρθεί η προσβολή και να παραλειφθεί κάθε σχετική προσβολή και στο μέλλον.
Ο νόμιμος εκπρόσωπος του ΙΓΜΕ
Δρ Σπυρος Οικονομου
Κων/νος Ανδρεόπουλος, Μηχανικός Η/Υ & ΠληροφορικήςΙνστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών
Σπ. Λούη 1 - Γ΄Είσοδος Ολυμπιακό Χωριό, Αχαρναί, Τ.Κ. 136 77Τηλ.: +30 210 2413061, Τηλ. Κέντρο: +30 210 2413000mailto:2413000coan@igme.gr

1 σχόλιο:

Yannis Zabetakis είπε...

http://www.zabetakis.net/?p=1815

http://www.zabetakis.net/?p=1804

http://www.zabetakis.net/?p=1716

τι άλλο θα ακούσουμε?

ΥΓ εδώ όλη η εν λόγω μελέτη

http://www.zabetakis.net/files/docs/report_igme_july_2009.doc