Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

«Οι πολλές όψεις της πραγματικότητας»

Κορώνεια 11/12/09

Πραγματικά, δεν ξέρουμε αν αξίζει να διαμαρτυρηθούμε, ακόμη μια φορά, για την καταστροφή, στον Ελικώνα. Τουλάχιστον, ας σχολιάσουμε.

Χθες (10-12-09), ο Νομάρχης Βοιωτίας, κ. Κλέαρχος Περγαντάς, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση ΕΝΑ ΤV, αναφέρθηκε, με ιδιαίτερα σκωπτικό και ειρωνικό τρόπο και στις αντιδράσεις, για την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Ελικώνα.

Ανάμεσα στα άλλα, είπε, ότι οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τα αιολικά πάρκα αποτελούνται μόνο από μικρούς ξύλινους στύλους και δεν υπάρχουν πουθενά σιδερένιοι πυλώνες στον Ελικώνα. Όπως άφησε να εννοηθεί, όλα αυτά είναι υπερβολές των «οικολόγων».

Μα είναι δυνατόν;
Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει, ότι η γραμμή υψηλής τάσης 150 ΚV, από τα αιολικά πάρκα στο Δήμο Κορώνειας (Περδικοβούνι-Καλύβα-Τούμπα), της εταιρίας «Ενεργειακή Πελοποννήσου» αποτελείται από σειρά σιδερένιων πυλώνων, οι οποίες διασχίζουν καταστρέφοντας τις κατάφυτες πλαγιές του Ελικώνα, από την Αγία Άννα έως την σύνδεση τους, στον υποσταθμό της Πέτρας.


Προφανώς, τις δικές μας διαμαρτυρίες και επιστολές δεν τις έχει διαβάσει. Το θέμα όμως αυτό έχει έλθει πολλές φορές στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και έχουν γνωμοδοτήσει σχετικά. Επίσης, έχουμε δημοσιεύσει άπειρες φωτογραφίες στον τοπικό τύπο και στο ιντερνέτ, έχουν γίνει πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, έχουμε στείλει φωτογραφίες και στον ίδιο, παρακαλώντας για μια παρέμβαση. Νομαρχιακοί σύμβουλοι έχουν επισκεφθεί τον τόπο του εγκλήματος.

Εντάξει, να αποδεχθούμε, ως πολιτική απόφαση, την απροθυμία παρέμβασης, ο καθένας άλλωστε αναλαμβάνει τις ευθύνες του, αλλά όμως να φθάσουμε στο σημείο να αντιστρέφουμε εντελώς την πραγματικότητα, είναι λίγο υπερβολικό.
Δηλαδή, αυτοί οι σιδερένιοι πυλώνες, που βλέπουμε στην Στριγανιά, που για να τοποθετηθούν ξεχερσώθηκε ολόκληρο δάσος, δεν υπάρχουν; Εξαφανίστηκαν; Μακάρι να γινόταν αυτό; Αλλά δυστυχώς είναι εκεί και μας ειρωνεύονται.

Ακόμη, ο κ. Νομάρχης ανάφερε, ότι στον Δήμο Κορώνειας υπάρχουν μόνο δύο (2) αιολικά πάρκα. Επειδή προφανώς η πραγματικότητα έχει πολλές υποκειμενικές αναγνώσεις, ας πούμε και εμείς την δικιά μας.

Στον Δήμο Κορώνειας υπάρχουν ήδη τέσσερα (4) εγκατεστημένα αιολικά πάρκα, Περδικοβούνι, Καλύβα – Τούμπα (όπου εγκρίθηκε ο διπλασιασμός τους), Παλιοβούνα και Σταυρός. Επίσης αναμένονται άμεσα άλλα δύο (2), Αρβανικός και Κακιά Ράχη.

Υ.Γ.1: Κλείνοντας την σχετική ενότητα της συνέντευξης και αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στον Ελικώνα, ο κ. Νομάρχης είπε: «έχουν γνώση οι φύλακες».!!!

Υ.Γ.2: Αλήθεια, με τα έργα αποκατάστασης περιβάλλοντος, για τα οποία έχει δεσμευθεί η εν λόγω εταιρεία, τι θα γίνει; Η υποχρέωση αυτή καλύπτεται από τα πέντε σιδερένια παλούκια και από μια ξεραμένη πικροδάφνη, που υπάρχει σε κάθε «πλατεία» πυλώνα;

Υ.Γ.3: Με την ευκαιρία. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, υπάρχουν νεότερες εξελίξεις, αναφορικά με την δεύτερη γραμμή σιδερένιων πυλώνων (διπλοτσεκαρισμένο), από το εργοστάσιο της Θίσβης.
Η εταιρία, αφού δήλωσε την αδυναμία της, να κατασκευάσει τον δρόμο Κορώνεια – Κούκουρα, όπως είχε υποσχεθεί στον Δήμο Κορώνειας, δηλώνει τώρα, ότι δεν μπορεί να παράσχει ούτε την μελέτη βιολογικού καθαρισμού. Όμως, δύναται να προσφέρει τελικά ένα φορητό πυροσβεστήρα και δύο φτυάρια. Φυσικά, ο Δήμος Κορώνειας ευχαριστεί και αποδέχεται την ευγενική αυτή χειρονομία.

Ομάδα Πολιτών Κορώνειας
Σημείωση για τις εικόνες
1. Σε γνώση του φύλακα-Νομάρχη, ο χάρτης απεικονίζει το παρόν και το αύριο του Ελικώνα.
2. Η φωτογραφία αφορά δείγμα των ξύλινων παραδοσιακών στύλων της ΔΕΗ κατά τον Νομάρχη Βοιωτίας. Αν εσείς βλέπετε κάτι άλλο, ή είστε θύματα οφθαλμαπάτης ή είστε αντιδραστικοί.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν υπάρχουν λεμε!!!!
αφου το λέει ο Ναπολέων-Νομάρχης μας. Ετσι είναι!! τέλος!!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως υπάρχει η τραγική όψη της πραγματικότητας, αλλιώς οι άνθρωποι θα βγάζαν πολύ γέλιο.

Έρμος Καστριώτης είπε...

παρακολουθώ την προσπάθειά σας και την θαυμάζω και λέω ότι έχει αξία να συνεχίσετε. Στο συγκεκριμένο θέμα με προβληματίζει το ότι ο Νομάρχης επιδεικνύει απίστευτη αδιαφορία. Αν το συνδυάσω με τα όσα έγιναν στο ΣΤΕ για τον Ασωπό, ο προβληματισμός αυτός γίνεται θυμός. Δεν υπάρχει τρόπος η κριτική να πιάσει τόπο; Μήπως πρέπει να σκεφτούμε ενέργειες που θα τον ενοχλήσουν πραγματικά, κάτι πέρα από μια ανάρτηση σχολίου; Όποια και να είναι τα συμφέροντα που καταστρέφουν το περιβάλλον, ο κ. Νομάρχης με κάποιο τρόπο τα ντύνει και τα καλύπτει. Αυτό μαζί με την γενική άγνοια και αδιαφορία, οδηγεί στην καταστροφή. Εσείς που έχετε ήδη μια εμπειρία αγώνων δεν μπορείτε να ρίξετε καμιά ιδέα; Με τον ρυθμό που πάμε μέχρι τις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές δεν θα έχει μείνει τίποτα.

Δέσποινα Σπανούδη είπε...

Κάτι ετοιμάζουμε, φίλε Ermo Kastrioti.

Aύριο έχουμε συνέλευση στη θήβα, είσαι ευπρόσδεκτος να τα πούμε και απο κοντά.