Λειτουργία του εργοστασίου ενέργειας: προς όφελος της Αλουμίνιον ΑΕ η επιστροφή του αποθεματικού από το οποίο δημιουργήθηκε.
Το παραπάνω αίτημα που ψήφισε η Γεν. Συνέλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο του αλουμινίου στα Άσπρα Σπίτια στης 04/03/2010 είναι καίριας σημασίας για την συνέχιση της δραστηριοποίησης στην περιοχή της μεγαλύτερης βαριάς βιομηχανίας της χώρας.
Συγκεκριμένα :
α) αρκετοί οικονομικοί αναλυτές λόγο της οικονομικής κρίσης λένε πως η τιμή του μετάλλου είναι τεχνητά υψηλή και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα σημειώσει πτώση.
β) το γεγονός ότι λήγει η συμφωνία χετζιγκ (διασφάλισης της τιμής πώλησης του αλουμινίου της ΑΤΕ στα 2400$),
γ) η στροφή του ομίλου προς τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.
Όλα αυτά δημιουργούν έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους για την συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και την διασφάλιση τον θέσεων εργασίας.
Είναι σαφές πως για να μπορέσει να επιβιώσει η ΑΤΕ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να βρεθούν κεφάλαια ώστε να την συντηρήσουν την περίοδο κάμψης τον τιμών αλλά και να επενδύσουν ώστε να παραμείνει βιώσιμη.
Συνήθως γι αυτό το σκοπό οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν κεφάλαια που κρατούν από τα κέρδη και τα ονομάζουν αποθεματικά.
Τα κεφάλαια που παλαιότερα είχε σαν αποθεματικά η ΑΤΕ επενδύθηκαν στην δημιουργία εταιρίας παραγωγής ρεύματος, μάλιστα της έδωσαν τελευταία και το όνομα Αλουμίνιον της Ελλάδος για να έχει νομικά δικαιώματα στα απαλλοτριωμένα οικόπεδα.
Και εξηγούμαι. Ας θυμηθούμε τις ενημερώσεις της Διεύθυνσης όταν μας εξηγούσαν την πρόθεση κλεισίματος ή πώλησης, της ΑΤΕ από την ΑΛΚΑΝ, έλεγαν: Δεν συνέφερε η ΑΛΚΑΝ λόγο μεγέθους και μακρόπνοων προοπτικών να επενδύσει στην ΑΤΕ γιατί θα επένδυε τα χρήματα των αποθεματικών της ΑΤΕ (που κάλυπταν τις αποζημιώσεις του προσωπικού και την αποκατάσταση του χώρου σε περίπτωση κλεισίματος) χωρίς να είναι δυνατόν η επένδυση να αποδώσει στο ύψος των απαιτήσεων που έχουν οι μέτοχοι της ΑΛΚΑΝ.
Έτσι έχοντας επενδύσει άσκοπα θα αναγκαζόταν να ξαναβάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει με δικά της καινούρια κεφάλαια το κλείσιμο της επιχείρησης.
Γι αυτό προσανατολίστηκε να βρει επιχειρηματία που να αναλάβει έναντι ενός τιμήματος την επιχείρηση. Το μικρό τίμημα οφειλόταν ακριβώς στον κίνδυνο που αυτός αναλάμβανε. Πουλήθηκε στα 76 εκ $ ενώ μόνο τα αποθεματικά ήσαν 120 εκ $. Με την υποχρέωση να αναλάβει αυτός να εκτελέσει την επένδυση στο εργοστάσιο ενέργειας που κρίνονταν άμεσα αναγκαίο για την συνέχιση της λειτουργίας της ΑΤΕ.
Όμως τα χρήματα που επενδύθηκαν στο εργοστάσιο ενέργειας προήρθαν από το αποθεματικό της ΑΤΕ. Ήταν παρακρατημένα μερίσματα που δεν αποδόθηκαν, με σκοπό επενδύσεις η αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις περιβάλλοντος σε τυχόν κλείσιμό της.
Η επένδυση όμως του εργοστασίου ενέργειας τελικά δεν είναι ενσωματωμένη στην δραστηριότητα της ΑΤΕ για την οποία έγινε αρχικά. Με διάφορες δικαιολογίες ο επιχειρηματίας την ανεξαρτητοποίησε. Και τα κέρδη από την επένδυση αυτή δεν μετρούν προς όφελος της ΑΤΕ που εκτέλεσε αυτήν την επένδυση.
Αντίθετα το εργοστάσιο ενέργειας γίνετε προίκα στο ψάρεμα νέων επενδυτικών κεφαλαίων στον τομέα της ενέργειας. Σε ένα επικίνδυνο και ανταγωνιστικό παιχνίδι με την ΔΕΗ και άλλους ιδιώτες για την είσοδο στην αγορά της ενέργειας, τελικά ενέχει πρόσθετους κινδύνους για την επιβίωση της ΑΤΕ, από την έκθεση της σε αθέμιτους ανταγωνισμούς για την επικράτηση και την πρωτιά στην νέα χρυσοφόρο αγορά ενέργειας.
Γι αυτό οι εργαζόμενοι έκαναν λοιπόν τώρα άμεσα απαιτητό από τον επιχειρηματία το εργοστάσιο ενέργειας να λειτουργήσει προς όφελος της ΑΤΕ η διαφορετικά να επιστραφεί το αποθεματικό για να διασφαλίσει την συνέχιση της ύπαρξης του εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου και των θέσεων εργασίας τους.
Το αίτημα αυτό δεν αφορά μόνο όσους δουλεύουν στην ΑΤΕ. Αφορά όλη την περιοχή. Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής έχασαν τις περιουσίες τους με αναγκαστική απαλλοτρίωση για να κατασκευαστεί στο χώρο εργοστάσιο Αλουμινίου και υποστηρικτικών επιχειρήσεων που χρειαζόταν για την λειτουργία του. Και το ανταποδοτικό όφελος που είχαν είναι έμμεσα από τις υπηρεσίες που δημιούργησαν οι ανάγκες για την λειτουργία του εργοστασίου και του προσωπικού που εργάζεται σε αυτό.
Το σενάριο να μείνουν στην περιοχή μόνο οι καμινάδες των εργοστασίων ενέργειας με καμία 100/τοστη θέσεις εργασίας από τις 1700 που είναι σήμερα δεν βρίσκει βέβαια σύμφωνο κανένα. Γιατί μια αρνητική εξέλιξη στην λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού θα είχε άμεσα αρνητικές επιπτώσεις και στην ζωή των κατοίκων όλης της περιοχής.
Γι αυτό θα πρέπει να φέρουμε στο πλευρό μας όλους αυτούς που ζουν γύρο μας και έχουν συμφέρον να διατηρήσουν την δραστηριότητα που δίνει την δυνατότητα να υπάρχει και να διατηρηθεί η ζωή που γνωρίσαμε. Η ενημέρωση τους σε ανοικτές συνελεύσεις κατοίκων είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε την αμέσως επόμενη περίοδο για να δημιουργήσουμε επιτροπές που θα συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα μας.
Η βοήθεια τους είναι απαραίτητη ώστε να κοπεί η όρεξη αυτών που σκέφτονται πονηρά και ελπίζουν ότι με τερτίπια αλλαγής ονομάτων στις εταιρίες θα μπορέσουν να καρπωθούν περιουσιακά στοιχεία που έχουν παραχωρηθεί για άλλες χρήσεις.
Πηγή: anexartitoi.gr
1 σχόλιο:
Το "εγώ καλά σου τάλεγα" έχει κανένα νόημα άραγε;
Δημοσίευση σχολίου