Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Ραντεβού στο ΚΑΣ, την Τρίτη 6/7, στις 3 μ.μ.

Με αφορμή τη συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της νέας αίτησης για τη νομιμοποίηση των παράνομων λιμενικών εγκαταστάσεων στο Βαθύ, η κίνηση πολιτών δήμου Θίσβης και η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση.
Επίσης, καλούν σε μαζική παρουσία στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, την Τρίτη 6 Ιουλίου, στις 3 μ.μ., που γίνεται στο κεντρικό κτίριο του ΥΠΠΟ (Μπουμπουλίνας 20-22, πίσω από το αρχαιολογικό μουσείο).

ΠΟΙΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΙΤΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β.
για τη νομιμοποίηση των παράνομων λιμενικών έργων στη Θίσβη

Για τρίτη συνεχόμενη φορά τα τελευταία 2,5 χρόνια, και χωρίς κανένα νέο στοιχείο στο φάκελό της, επανεξετάζεται από το ΚΑΣ, την Τρίτη 6 Ιουλίου 2010, στις 3 μ.μ., η αίτηση θεραπείας της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙΒ. Α.Ε. για τη νομιμοποίηση των παράνομων λιμενικών εγκαταστάσεων στον όρμο Νούσας, Δήμου Θίσβης Νομού Βοιωτίας.

Για τις παράνομες λιμενικές εγκαταστάσεις υπάρχουν οι παρακάτω αποφάσεις του ελληνικού κράτους τις οποίες η ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Α.Ε. δεν έλαβε ποτέ υπόψη της.

1) Η ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/22546/960/31-5-1988 απόφαση της υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, που αναφέρει ρητά ότι στο συγκεκριμένο σημείο που έχουν εντοπιστεί αρχαία, δεν θα γίνει καμία υποθαλάσσια εργασία μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων (η ανασκαφική έρευνα που άρχισε το Μάιο του 1988 από την Εφορεία των Εναλίων Αρχαιοτήτων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για το συγκεκριμένο χώρο, στον οποίο υπάρχουν σήμερα οι παράνομες λιμενικές εγκαταστάσεις).

2) Η ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/34496/1459/24-8-1998 απόφαση της υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, που αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση στο συγκεκριμένο σημείο στο οποίο έχουν εντοπιστεί αρχαία (κατά παράβαση της υπουργικής απόφασης στο συγκεκριμένο χώρο έπεσαν, περίπου, 300.000 κυβικά μέτρα μπετόν και επιχώσεις).

3) Η ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/97293/4500/10-10-2008 απόφαση του υπουργού πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, με την οποία απορρίπτεται το αίτημα της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. για τη νομιμοποίηση του επίμαχου τμήματος (κρηπίδωμα Β) των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων στον Όρμο Νούσας.

4) Η ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/39133/1962/30-4-2009 απόφαση του υπουργού πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, που δεν εγκρίνει το αίτημα για τη νομιμοποίηση του κρηπιδώματος που έχει κατασκευαστεί στις λιμενικές εγκαταστάσεις επάνω σε αρχαιολογικό χώρο.

Μετά τις παραπάνω 4 απορριπτικές υπουργικές αποφάσεις, αλλά και τις 4 αντίστοιχες αρνητικές γνωμοδοτήσεις από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θεωρούμε ότι η συμπεριφορά της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Α.Ε. είναι, το λιγότερο, προκλητική. Τόσο απέναντι στα συγκεκριμένα θεσμικά όργανα όσο, και κυρίως, απέναντι στην τοπική κοινωνία της Θίσβης, με τη συστηματική απαξίωση των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μας.

Αναρωτιόμαστε, σε ποιες υπόγειες διαδρομές και σε πια αθέμιτα μέσα ποντάρει σήμερα η ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Α.Ε., ώστε να επαναφέρει με τόση σιγουριά σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς κανένα νέο στοιχείο στο φάκελο, το αίτημά της για τη νομιμοποίηση του παράνομου κρηπιδώματος στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Θίσβης;

5/7/2010

Κίνηση Πολιτών Δήμου Θίσβης
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια: