Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Στο κενό η προσπάθεια νομιμοποίησης των παρανομιών στο Βαθύ

Σε νέο κόλαφο για τον όμιλο Στασινόπουλου κατέληξε η συνεδρίαση του ΚΑΣ (Τρίτη 6/7), η οποία συζήτησε την αίτηση θεραπείας της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ολομέλεια του οργάνου απέρριψε τη νέα προσπάθεια νομιμοποίησης των παρανομιών που έχουν γίνει στην κατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Βαθύ.
Στη συνεδρίαση έδωσαν το παρών, υπερασπίζοντας τη νομιμότητα, ο δήμος Θίσβης, ο Σύνδεσμος για την προστασία του Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ), η Κίνηση πολιτών δήμου Θίσβης, η επιτροπή αγώνα Θίσβης, το κέντρο "Ελικώνας", η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον και η Ομοσπονδία οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού κόλπου "ΑΛΚΥΩΝ". Έλαμψαν δια της απουσίας τους, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και οι βουλευτές του νομού, παρότι είχαν προσκληθεί να παρευρεθούν.
Στον αντίποδα, τις θέσεις του ομίλου Στασινόπουλου υπερασπίστηκαν .... τα στελέχη του. Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η προσπάθεια της διεύθυνσης της "Σωληνουργίας" να υποχρεώσει, ουσιαστικά, τους εργαζόμενους να υπογράψουν κείμενο υπεράσπισης των θέσεών της. Δεν δίστασε, μάλιστα, δυο - τρεις από αυτούς να τους φέρει και στη συνεδρίαση του ΚΑΣ (χωρίς αυτό να απαλάσσει και τα συγκεκριμένα πρόσωπα).

1 σχόλιο:

Έρμος Καστριώτης είπε...

Οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα η ενέργεια της Διοίκησης της επιχείρησης να αξιοποιήσει την συλλογική άποψη των εργαζομένων για το συγκεκριμένο θέμα. Με τον τρόπο αυτό η Διοίκηση της συγκεκριμένης επιχείρησης δηλώνει εμπράκτως ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν άποψη για σημαντικά θέματα της λειτουργίας της ακόμα κι όταν αυτά τα θέματα άπτονται αρχαιολογικού αποχαρακτηρισμού.

Έχει επίσης ενδιαφέρον να μάθουμε πόθεν ορμώμενοι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έμαθαν και έχουν άποψη περί του συγκεκριμένου θέματος.

Το αντιπαρέρχομαι όμως διότι, νομίζω, ότι το πραγματικό ενδιαφέρον επακόλουθο της ενέργειας αυτής είναι να αφεθούν οι εργαζόμενοι ελεύθεροι να δημιουργήσουν σωματείο για να μπορούν να έχουν συλλογική άποψη και για τα άλλα θέματα της επιχείρησης. Εάν αυτό γίνει και στις άλλες εταιρείες του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό του ούτως ειπείν Συγκροτήματος.

Ίσως αύριο κιόλας το Εργατικό Κέντρο της Θήβας θα πρέπει να κάνει επίσκεψη στις εγκαταστάσεις και να συζητήσει με τους εργαζόμενους το θέμα αυτό. Εξάλλου αυτή ειδικά την περίοδο, η ύπαρξη ενός αποτελεσματικού Σωματείου φαίνεται οτι είναι απαράιτητη.