Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Δευτερη Ιστορική Δικαστική Απόφαση για το Εξασθενές Χρώμιο στο Πόσιμο Νερό

Την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010 εκδόθηκε η υπ' αριθμ. 1158 δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας, σχετικά με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαμε καταθέσει μαζί με άλλους φορείς στις 10-2-2010 κατά του Δημάρχου Μεσσαπίων και Προέδρου της ΔΕΥΑΜ.

Για την προστασία της δημόσιας υγείας πρώτα και κύρια, το Δικαστήριο έκρινε παράνομη και απαγόρευσε την παροχή νερού με περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο μεγαλύτερη των 2 μg/l.

Σε περίπτωση που ο Δήμος Μεσσαπίων δεν συμμορφωθεί, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση, ενώ παράλληλα προβλέπεται για τον Δήμαρχο ποινή φυλάκισης ενός μηνός.

Ως γνωστόν, ο Δήμος Μεσσαπίων καλυπτόταν μέχρι τώρα πίσω από το παραπλανητικό όριο των 50 μg/l ολικού χρωμίου, χωρίς καθόλου να λαμβάνει υπόψη του τις αυξημένες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό.

Με την ιστορική αυτή δικαστική απόφαση, καταδικάζεται αφενός η ανευθυνότητα και ασυνειδησία της Δημοτικής αρχής Μεσσαπίων και αφετέρου δικαιώνεται ο έντιμος αγώνας μας για ασφαλές και επαρκές νερό στο δίκτυο ύδρευσης, πράγμα που αποτελεί πρωταρχικό δικαίωμα των δημοτών και συνταγματική υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε την απόφαση εδώ (pdf)


01-07-2010
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μεσσαπίας "ΓΑΙΑ"

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πριν από λίγους μήνες ακούσαμε από επίσημα κυβερνητικά χείλη για μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στο Πλατυγιάλι , με τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος .

Φαίνεται όμως ότι επρόκειτο για μνημόνιο κ
αποπροσανατολισμού αφού η τιμή που προτείνουν οι προμηθευτές του Κατάρ

είναι διπλάσια των διεθνών τιμών , όπως έγραψε και ο Κόσμος του Επενδυτή . Οι δε θέσεις εργασίας δεν ήταν χιλιάδες όπως διαφήμιζαν οι κομματικοί ντελάληδες , αλλά λιγότεροι από 140 . Το παραμύθι τελείωσε δεν τσιμπάει κανείς πλέον. Μόνο οι κομματικοί ντελάληδες το συνεχίζουν για ψηφοθηρικούς λόγους και για να καλύψουν την οσφυοκαμψίας τους απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Ευχαριστώ για την φιλοξενία . Ο Δήμαρχος Αστακού

DR Παναγιώτης Στάϊκος Αριστούχος ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ανώνυμος είπε...

Γκρίζες ζώνες διατρέχουν και την άλλη πολυδιαφημισμένη επένδυση, του Κατάρ στο «ενεργειακό κέντρο» του Αστακού.
Η επένδυση υποτίθεται ότι θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει 1.500 θέσεις εργασίας και περιλαμβάνει σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση αερίου, σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου, θερμοκήπιο άλγης για βιοκαύσιμα και σταθμό μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων. Το όφελος για το δημόσιο είναι ταμειακά μηδενικό, ενώ για τη δημόσια γη, τη Βιομηχανική Περιοχή που μεταβιβάζεται στην κοινοπραξία, μόνον οι τράπεζες θα εισπράξουν 200 εκατ. ευρώ έναντι δανείων του προηγούμενου επενδυτή που «έκαψε» το έργο. Για την επένδυση χορηγήθηκαν με διαδικασίες εξπρές άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και το νομαρχιακό συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας, κατά παρέκκλιση υπουργικής απόφασης για τις χρήσεις γης. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η κοινοπραξία του Αστακού (στην οποία, πλην του Κατάρ συμμετέχουν λιβανέζικη αλλά και γερμανική εταιρία) απέκρυψε μια κρίσιμη λεπτομέρεια: η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα καίει όχι υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (LPG), η αποθήκευση του οποίου θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας και έχει προκαλέσει πολύνεκρα ατυχήματα στο Μεξικό και στην Ιταλία. Το Κατάρ, φυσικά, ως μεγάλος παραγωγός του «επικίνδυνου» καυσίμου έχει κάθε λόγο να διοχετεύσει το προϊόν του και να πυκνώσει τις «βάσεις» του στην Ευρώπη. Λέγεται δε, ότι από το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα των 3,5 δισ. η μονάδα παραγωγής ρεύματος από πετρελαϊκό αέριο (με προορισμό κατά 70% την Ιταλία) είναι ίσως και το μόνο που το ενδιαφέρει και τα υπόλοιπα τμήματα απλώς… διακοσμούν την επένδυση.