Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια με το νερό


Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Τι κοινό έχει μια πτήση με αεροπλάνο και ένα ποτήρι νερό από τη Μεσσαπία της Εύβοιας; Το... ποσοστό ρίσκου που αναλαμβάνει κανείς πετώντας στα 30 χιλιάδες πόδια, στη μια περίπτωση, και πίνοντας μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο νερό, στην άλλη!
Παρά τη δικαστική απόφαση που επικαλείται την αρχή της προφύλαξης για το εξασθενές χρώμιο, κάποιοι κρατικοί φορείς δεν φαίνεται ότι έχουν πεισθεί για την επικινδυνότητά του.
«Υπάρχει ασφαλής πτήση με αεροπλάνο;» διερωτήθηκε ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, όταν τον ρωτήσαμε αν θα έπινε νερό από τη Μεσσαπία. «Σε κάθε πράγμα στη ζωή υπολογίζεται ένα ανεκτό όριο διακινδύνευσης» απάντησε. «Για το εξασθενές δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη. Δεν έχουν θεσμοθετήσει όριο, ούτε καν στην πρωτοπόρο Καλιφόρνια. Στις καρκινογόνους ουσίες παραμετρικές τιμές ορίζονται ύστερα από μακροχρόνιες τοξικολογικές έρευνες. Είμαι σαφέστατα υπέρ της θεσμοθέτησης ορίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη».
Αναμφισβήτητα η τοποθέτηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, στη Βουλή για το νερό της Μεσσαπίας και η αλλαγή πλεύσεως, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι των Οινοφύτων και της Μεσσαπίας, που σημείωσε σχετικά με το καρκινογόνο βαρύ μέταλλο, άναψε «φωτιές». όλο το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: