Επιβεβαίωσε το Εφετείο (26/3) και επέβαλε τις ίδιες ποινές που είχαν πρωτόδικα επιβληθεί σε βιομηχανίες που ρυπαίνουν τον Ασωπό. Πρόκειται για την μύνηση που είχαν υποβάλλει απο το 1999, κάτοικοι και η ομοσπονδία συλλόγων του Ωροπού. Παρά το γεγονός ότι οι ποινές που είχαν επιβληθεί ήταν ιδιαίτερα χαμηλές (3000 ώς 9000 ευρώ), η επιβεβαίωση τους απο το Εφετείο έχει ιδιαίτερη σημασία για αυτούς που θα προσφύγουν και στα Ευρωπαικά Δικαστήρια. Παράλληλα η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κλίμα άλλαξε: Μετά τις κινητοποιήσεις μας και τη δημοσιότητα που πήρε το ζήτημα, δεν είναι εύκολο να κωφεύουν.
Για υπενθύμιση της στάσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας αντιγράφουμε απο παλαιότερο άρθρο της Ελευθεροτυπίας για το θέμα (29/ 7/07)
του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ: Πρόσφατα το τριμελές πλημμελειοδικείο Θήβας επέβαλε χρηματικά πρόστιμα ύψους 3.000 έως 9.000 ευρώ σε έξι από τις εκατοντάδες βιομηχανίες που μολύνουν εδώ και δεκαετίες τον Ασωπό ποταμό.Πάνω, το «πεντακάθαρο» ποτάμι, οι «μαγευτικές» εκβολές του και κάτω, η ορνιθοπανίδα που επιβίωσε.Για να φτάσουμε σ' αυτή την απόφαση η υπόθεση πέρασε από χίλια κύματα, αφού η σχετική μήνυση των κατοίκων είχε κατατεθεί το 1999! Πολλοί τοπικοί παράγοντες, όπως ο νομάρχης Βοιωτίας, έσπευσαν εκ των υστέρων να εναρμονισθούν στο κλίμα που διαμόρφωσε η απόφαση. Ομως, πριν από ένα χρόνο συναίνεσαν στην απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης για την ίδρυση Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) στα όρια των δήμων Τανάγρας και Οινοφύτων Βοιωτίας, σε έκταση 2.016 στρεμμάτων. Και... όρισαν τον Ασωπό ως αποδέκτη αποβλήτων της μελλοντικής ΒΙΠΕ! Οι προσφυγές στο ΣτΕ έπεφταν βροχή. Η πρώτη κατατέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την Ομοσπονδία Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Ωρωπού. Ακολούθησε δεύτερη της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. ..."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου