Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Όπισθεν για τη βρώμικη ενέργεια;

Οι δηλώσεις του ΥΠΑΝ Χ.Φώλια, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ενέργεια και την ανάπτυξη, ερμηνεύονται απο δημοσιογράφους ως οπισθοχώρηση στο θέμα του λιθάνθρακα κατόπιν και των σφοδρών κινητοποιήσεων που ξεσήκωσε αυτή η προοπτική.
" Είναι η ώρα του μακρόπνοου σχεδιασμού και των σημαντικών αποφάσεων, καθώς το σημερινό ενεργειακό μοντέλο έχει φθάσει στα όριά του, με δεδομένη και την κούρσα ανόδου στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Επιβάλλεται εκ των πραγμάτων να χαράξουμε πολιτική με ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες, για να απαντήσουμε με επιτυχία στις μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Παρέλαβα την έκθεση του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής και είχα την ευκαιρία να ενημερώσω σχετικά τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής. Αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα, αλλά και τα πλεονεκτήματα από τις συμφωνίες των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων που προωθήσαμε, επιδιώκουμε το καταλληλότερο μείγμα μέτρων και το καλύτερο αποτέλεσμα. Και αυτό οδηγεί σε τρεις μεγάλες επιλογές: Πρώτον, αξιόπιστη και ασφαλή προσφορά ενέργειας, η οποία θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Δεύτερον, αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος από επιπτώσεις που σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τρίτον, υποστήριξη του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, ώστε να δημιουργούνται θετικές προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη. Παίρνουμε επίσης μια καινοτόμα πρωτοβουλία: Να τεθεί η έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής σε ευρεία διαβούλευση με φορείς, πολιτικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε με υπευθυνότητα να διαμορφώσουμε μια ενεργειακή πολιτική που να απολαμβάνει της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης" δήλωσε ο ΥΠΑΝ. (Οι υπογραμμίσεις απο το παρόν ιστολόγιο.)

Η Συμπαράταξη αγωνίζεται εδώ και ένα χρόνο να αναδείξει τις ολέθριες περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες απο την ενεργειακή πολιτική στη Βοιωτία και στη χώρα. Είμαστε σε στενή συνεργασία και αλληλοβοήθεια με τις κινήσεις πολιτών που οργάνωσαν κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Μαζί με άλλες κινήσεις δημιουργήσαμε το Πανελλήνιο Δίκτυο "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα". Ο δρόμος μπορεί να είναι μακρύς και δύσκολος αλλά δεν είναι αδιάβατος.

Οι κυβερνητικές επιλογές περί ανταγωνισμού και περαιτέρω ανάπτυξης στην αγορά ενέργειας προοιωνίζουν δύσκολες "ενεργειακές" μέρες. Ωστόσο είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά αναγκάζονται να συνδέσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με επιπτώσεις στο περιβάλλον καθώς και να ομολογήσουν την ανάγκη κοινωνικής συναίνεσης για την ενεργειακή στρατηγική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: