Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Η ΑΛΚΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ανοικτή επιστολή προς μέλη και υποστηρικτές της ΑΛΚΥΟΝΗΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ 364

Η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου αναγνωρίζει τη συμβολική αξία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, όπως αυτή έχει τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Ζούμε σε εποχή κρίσιμη για το μέλλον του πλανήτη και έχουμε ανάγκη από κάθε δυνατότητα κινητοποίησης πολιτών και αρχών.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος συχνά παρεκκλίνει από τη σημασία του και αποτελεί άλλοθι για εκείνους που επί 364 ημέρες δρουν ενάντια στο περιβάλλον και υποθηκεύουν το μέλλον μας:

- ΟΤΑ που, ενώ είναι υποχρεωμένοι από το Νόμο να δώσουν λύση σε περιβαλλοντικά θέματα (διαχείριση απορριμμάτων, καθαρισμός απόβλητων, ανακύκλωση, προώθηση ΣΧΟΟΑΠ κ.λπ.), δεν το κάνουν
- Επιχειρήσεις που ρυπαίνουν και εκμεταλλεύονται ασύδοτα φυσικούς πόρους
- Πολυεθνικές που προάγουν τον άκρατο καταναλωτισμό
- Πολιτικά Κόμματα που, άσχετα από τις διακηρύξεις τους, έμπρακτα υποστηρίζουν την μη βιώσιμη ανάπτυξη

Η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους υποστηρικτές της να διαφυλάξουν το νόημα της ΠΗΠ. Η συμμετοχή ΟΤΑ, επιχειρήσεων, πολυεθνικών και Πολιτικών Κομμάτων στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος πρέπει να συνοδεύεται από καθαρές δεσμεύσεις για συγκεκριμένες περιβαλλοντικές δράσεις κατά τη χρονιά που έρχεται και όχι σε ευχολόγια.

Σε αντίθετη περίπτωση, η ΠΗΠ θα καταντήσει μια απλή ευκαιρία για «ξέπλυμα» αμαρτιών, εξαντλούμενη σε κενούς λόγους, πολυδάπανες εκδηλώσεις και «εύκολες» δράσεις για τα ΜΜΕ.

Με αφορμή την ΠΗΠ, προτείνουμε στα μέλη και τους φίλους της ΑΛΚΥΟΝΗΣ να προωθήσουν δράσεις που στοχεύουν στη λύση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων και να ζητούν δέσμευση πάνω σε αυτά.



ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: