Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Η EDISON στην Δημόσια Επιχείρηση Αερίου

Μετά την Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης τώρα και στην ΔΕΠΑ, επεκτέινεται η σύμπραξη EDISON-ΕΛΠΕ (ELPEDISON):

Το “φιλέτο” της ΔΕΠΑ ορέγονται διεθνείς και εγχώριοι ενεργειακοί όμιλοι, που εκφράζουν πλέον ανοιχτά το ενδιαφέρον τους για την συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 35%, σύμφωνα με τα σχέδια “ξεπουλήματός” της από την κυβέρνηση.
Η επιχείρηση αποτιμάται συνολικά σε 2,5 δισ. ευρώ και συνδέεται άμεσα με όλα τα μεγάλα έργα στον νευραλγικό τομέα του φυσικού αερίου εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Edison, U. Quadrino, σε συνέντευξή του στο Reuters, σημείωσε ότι η ελληνική αγορά αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία και πρόσθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή στη ΔΕΠΑ.
Όπως ανέφερε, “μας ενδιαφέρει ένα ποσοστό στη ΔΕΠΑ, καθώς ήδη διαθέτουμε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο, ενώ έχουμε και σχέδια για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην Ιταλία”. Πρόσθεσε δε ότι μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναμένεται πλέον επίσημη ανακοίνωση του διαγωνισμού.
Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Τ. Χριστοδούλου, εξέφρασε την πρόθεση του ομίλου να συμμετάσχει στις διαδικασίες αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, αναφέροντας: “Προτιθέμεθα να ασκήσουμε με αυξανόμενο τρόπο τα δικαιώματά μας και να συμμετάσχουμε στις εξελίξεις για τη ΔΕΠΑ, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σύντομες”.
Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ ελέγχουν ήδη το 35% της ΔΕΠΑ (το υπόλοιπο 65% ανήκει στο Δημόσιο), ενώ υπάρχει πάντα και το δικαίωμα άσκησης της "option" που διατηρεί η ΔΕΗ για την απόκτηση του 30% της ΔΕΠΑ, η οποία επίσης έχει εκφράσει ζωηρό ενδιαφέρον για συμμετοχή. Πηγή : Avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: