Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΚΥΡΑ ΕΝΤΕΣΑ!


Οριστικά αντίο από την Ελλάδα για την ΕΝΤΕΣΑ δείχνει η χθεσινή ανακοίνωση Ομίλου «σωτήρα» για την εξαγορά του 50,01 % του μετοχικού κεφαλαίου της.
Η συμφωνία που τότε, σάν άλλος Ρωμαϊκός θρίαμβος, είχε προβληθεί στα ΜΜΕ ότι θα άλλαζε τα δεδομένα στην Ελληνική αγορά ηλεκτρισμού διαλύθηκε σαν την κόκκινη σκόνη του τροπικού βωξίτη στο μαΐστρο του Κορινθιακού.
Οι εξελίξεις όμως μετά και την εξαγορά της ΕΝΤΕΣΑ από την ΕΝΕΛ αλλού οδήγησαν.
Η ισπανική εταιρία είχε τότε δεί την συμμαχία αυτή σαν αφετηρία επέκτασης στην αγορά της ΝΑ Μεσογείου. Είναι όμως γνωστό ότι εδώ και ένα χρόνο βρισκόταν σε αναζήτηση τρόπου διαφυγής από την ελληνική αγορά , η οποίος τελικά βρέθηκε μέσω του ίδιου τρόπου που μπήκε στη Ελλάδα
«Η αλήθεια είναι ότι ο Μυτιληναίος όταν έκανε τη συμφωνία, κέρδισε προφανώς από το χρηματιστήριο τότε η τιμή της μετοχής είχε πάει στα ύψη, βάζοντας στη συμφωνία με τους Ιταλούς την υπόσχεση να κάνει ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα και να χειριστεί με επιτυχία, το ανταγωνισμό, τη ΔΕΗ, τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, τη γραφειοκρατία και γενικά το πολιτικό σύστημα και τους πλαστογράφους. Όπως φαίνεται όμως από το αποτέλεσμα της διάλυσης της συνεργασίας, κάτι δεν πήγε καλά.
Συνεπώς, άντε σήμερα, να κερδίσει και κάτι ακόμη αγοράζοντας φθηνά τη συμμετοχή της ENEL, στην ΕΝΤΕΣΑ αλλά ποιός άλλος ξένος κολοσσός χρηματοδότης θα έρθει ξανά να συνεργαστεί με τον Μυτιληναίο;» (greekmoney.gr)
Ό όμιλος «σωτήρας» που μέσω της αρχικής συμφωνίας διατηρούσε το δικαίωμα πρώτης προτίμησης στις μετοχές του συνεταίρου στην κοινή εταιρία ΕΝΤΕΣΑ ΕΛΛΑΣ, όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν σε συζητήσεις με άλλους επενδυτές ,σύμφωνα με πληροφορίες του έντυπου τύπου, χωρίς όμως και πάλι αποτέλεσμα. Χθές ανακοινώθηκε η εξαγορά του πακέτου του 50,01% αντί 140 εκατομμυρίων € που θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 1η Ιουλίου 2012.
Η είδηση ότι ο Μυτιληναίος εξαγόρασε τη συμμετοχή στην Endesa Hellas που είχαν από κοινού με τον Ιταλικό – Ισπανικό κολοσσό Enel και η πολυεθνική φεύγει από τον όμιλο, επιχειρείται να παρουσιαστεί σαν ιδιαίτερα θετική είδηση για το Ελληνικό όμιλο.
Όμως εάν θυμηθούμε, τότε που έγινε το πολύκροτο deal , τότε που διαδίδονταν τα φοβερά και τρομερά σχέδια για την ενέργεια του Ευάγγελου Μυτιληναίου, τότε που όπως λέγοταν θα υπάρχει πλέον και η οικονομική κάλυψη, οι τρομερές υπεραξίες αλλά και η τεχνογνωσία του ενεργειακού κολοσσού ENEL , η μετοχή της Μυτιληναίος ήταν στα ύψη (κοντά στα 40€) .
Τώρα η μετοχή είναι στα 4 € , τώρα η κεφαλαιοποίηση του Ομίλου είναι ισχνότατη, τα δάνεια δυσεύρετα, πανάκριβα και ο δανεισμός στα ύψη, οι τράπεζες άλλωστε κοιτούν το τομάρι τους, τώρα το hedging είναι επισφαλές , τώρα δεν υπάρχει ούτε καν το αποθεματικό της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε., και οι εργαζόμενοι ζητούν τα χρήματά τους..
οπότε η διάλυση της κοινοπραξίας, μάλλον δεν είναι καθόλου καλό νέο.

Είναι και αυτοί οι πλαστογράφοι……………γλώσσα δεν βάζουν!
Ο ΙΘΑΓΕΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: