Η ανακοίνωση της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ (συμφερόντων Μπόμπολα), με την οποία αποσύρει το σχέδιο της κατασκευής της μονάδας καύσης απορριμμάτων, στη θέση Σέλτσι, αποτελεί μια σημαντική νίκη, αποτέλεσμα της καθολικής αντίδρασης των πολιτών της Θήβας και της Βοιωτίας.
Παρόλο που οι πρώτες επιχειρηματικές κινήσεις έγιναν το 2007, η προώθηση της κατασκευής της μονάδας μεθοδεύτηκε, κυριολεκτικά, πίσω από την πλάτη των πολιτών. Παρά τις καταγγελίες μας, ήδη από το 2008, οι τοπικές αρχές προτίμησαν να αποσιωπήσουν το θέμα. Ακόμη περισσότερο, η δημοτική αρχή της Θήβας με διαδοχικές εκδηλώσεις, ταξίδια και δηλώσεις επιχειρούσε να καλλιεργήσει κλίμα αποδοχής της καύσης στην επαρχία Θήβας. Όταν, πλέον, στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, έγινε γνωστή η ύπαρξη προκαταρκτικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων με δημοσιεύματα, καταγγελίες, άρθρα και συγκεντρώσεις ενημέρωσης, τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Νομάρχης Βοιωτίας προσπάθησαν να την αποκρύψουν, διαψεύδοντας τις σχετικές καταγγελίες μας. Η συνέχεια υπήρξε τραγελαφική, καθώς ο Νομάρχης αναγκάστηκε μεν να παραδεχθεί ότι η μελέτη είχε φθάσει στη Νομαρχία, επικαλέστηκε δε ότι την επέστρεψε χωρίς να κρατήσει αντίγραφο!
Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν για το μέγεθος της μονάδας καύσης και τις τεράστιες ποσότητες των αποβλήτων, που θα προέρχονταν κυρίως από αστικά απορρίμματα της Αττικής, οδήγησαν σε μια πρώτη εκδήλωση στη Θήβα με τους φορείς της πόλης που διοργανώσαμε τον Ιούνιο του 2009. Ακολούθησαν καταλυτικά γεγονότα. Η τοπική κοινωνία ξεσηκώθηκε και όλοι οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Θήβας συσπειρώθηκαν γύρω από το αίτημα να αποτραπεί με κάθε τρόπο η μονάδα καύσης. Η ολοένα και μεγαλύτερη αντίδραση που απλωνόταν στην τοπική κοινωνία, ανάγκασε τους βουλευτές και τους τοπικούς παράγοντες, αλλά ακόμη και τη δημοτική αρχή, να δηλώσουν την αντίθεσή τους με το σχέδιο της ΗΛΕΚΤΩΡ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμη και σήμερα, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η προκαταρκτική μελέτη του συγκεκριμένου έργου της ΗΛΕΚΤΩΡ, ενώ σχετικές αιτήσεις στο ΥΠΕΚΑ, υποβλήθηκαν αποκλειστικά από την αντιπολίτευση και μέλη των επιτροπών και κινήσεων πολιτών. Η μονάδα που σχεδιάζονταν σε πλήρη ανάπτυξη να καίει, ετησίως, πάνω από 800 χιλ. τόνους αστικών, βιομηχανικών κλπ. αποβλήτων, αφορά μια πανάκριβη μέθοδο, που θα πληρωθεί από τους πολίτες, ενώ παράλληλα ακυρώνει κάθε προσπάθεια ανακύκλωσης και περιορισμού της παραγωγής απορριμάτων και αποβλήτων.
Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, που κορυφώθηκαν με το συλλαλητήριο στις 12 Μαρτίου 2010, αλλά δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό, οδήγησε στην αναστολή του σχεδίου. Είναι μια σημαντική νίκη, αλλά δεν σημαίνει ότι το θέμα έληξε. Αντίθετα, η ανακοίνωση της ΗΛΕΚΤΩΡ κάνει σαφές ότι μπορεί να επανέλθει, εάν οι συνθήκες αλλάξουν και οι τοπικές αρχές μεταβάλλουν άποψη. Γεγονός που όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι καθόλου απίθανο, ιδιαίτερα μετά τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και με δεδομένο ότι πρόκειται για μια τεράστια επένδυση. Σε μια τέτοια περίπτωση οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες θα είναι ολέθριες για την περιοχή, η οποία έχει ήδη επιβαρυνθεί εξαιρετικά, λόγω της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής κυρίως ρύπανσης.
Σε κάθε περίπτωση, και παρόλο που δεν εφησυχάζουμε, δικαιούμαστε να ισχυριζόμαστε ότι η νίκη των πολιτών απέναντι σε ισχυρά οικονομικά κέντρα και τους τοπικούς συμμάχους τους, αποδεικνύει ότι «όταν οι πολίτες αντιδρούν υπάρχει ελπίδα».
30/4/2010
ΘΗΒΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ