Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

Η σωτηρία του Κορινθιακού, αντικείμενο έρευνας και αγώνων των πολιτών

Ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση της ρύπανσης του Κορινθιακού

Mια εξαιρετική εκδήλωση με πολύ σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά από ειδικούς ερευνητές και πανεπιστημιακούς, ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα γενικού ενδιαφέροντος για την κατάσταση του Κορινθιακού. Η ημερίδα με τίτλο: "Ο Κορινθιακός που πληγώνουμε: Χρόνια ρύπανση και νέες απειλές από τις ακτές της Βοιωτίας» συνδιοργανώθηκε από περιβαλλοντικές κινήσεις που έδωσαν το παρόν στη Λιβαδειά στις 25/4/2010. Οι εισηγητές, τεχνικοί επιστήμονες, νομικοί και η δημοσιογράφος κ. Βασιλειάδου, έχοντας πολύχρονη προσωπική απασχόληση με το αντικείμενο, έδωσαν μια ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση, στις καταγγελίες των κινήσεων πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού.

Η εκδήλωση αφορούσε την βαριά βιομηχανική και ανθρωπογενή ρύπανση του Κορινθιακού που η Πολιτεία επιμένει να αντιμετωπίζει με αδιαφορία και συνεχίζει να μην αναλαμβάνει κανένα συστηματικό μέτρο.

Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, των εδαφών, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού του Κορινθιακού ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας επιβάρυνσης από την εταιρεία Αλουμίνιο της Ελλάδας. Εκατομμύρια τόνοι κόκκινης ιλύος, βαρέα μέταλλα, φυσικά ραδιενενεργά στοιχεία, τοξικά και καρκινογόνα στοιχεία απειλούν κάθε μορφή ζωής στον κλειστό Κορινθιακό. Ανάμεσα σε όσα παρουσιάσθηκαν, ξεχωριστές ήταν οι αναφορές στην αντιεπιστημονική απόρριψη της ιλύος μέσα στον μικρό κόλπο της Αντίκυρας.

Επίσης, σοβαρές ήταν και οι επισημάνσεις που αφορούσαν στις νέες απειλές και τους κινδύνους από την λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Αντίκυρα και τη Θίσβη καθώς και από τη λειτουργία των λιμανιών και της βιομηχανικής περιοχής στη Θίσβη.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Ανατρέξτε, παρακάτω, στις παρουσιάσεις που έγιναν (ορισμένα από τα αρχεία είναι ιδιαίτερα μεγάλα, οπότε επιστρατεύστε την υπομονή σας).

Η παρουσίαση του κ. Χατζηανέστη, ερευνητή του ΕΛΚΕΘΕ

Η παρουσίαση του κ. Μάργαρη, αν. καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πάτρας

Η παρουσίαση του κ. Παπαθεοδώρου, αν. καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πάτρας

Η παρουσίαση του κ. Παπανίκα, τ. καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πάτρας

Η παρουσίαση του κ. Δεκλερή, προέδρου του Επιμελητηρίου βιωσιμότητας και περιβάλλοντος

Η παρουσίαση της κ. Βασιλειάδου, Δημοσιογράφου της Ελευθεροτυπίας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αμερ.στρατός επίσημα:2015-ΤΕΛΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ κλπ
US military warns oil output may dip causing massive shortages by 2015
"By 2012, surplus oil production capacity could entirely disappear, and as early as 2015, the shortfall in output could reach nearly 10 million barrels per day," says the report, which has a foreword by a senior commander, General James N Mattis.
http://www.guardian.co.uk/business/2010/apr/11/peak-oil-production-supply

Επί δεκαετίες κάποιοι ροκάνιζαν κονδύλια, κοροϊδεύοντας την ανθρωπότητα, για να φτιάξουν “αποικίες” στη Σελήνη, τον Άρη και τον ..Γαλαξία, “αεικίνητα” διαστημόπλοια, και δήθεν “ανανεώσιμες” συσκευές που φτιάχνονται από ολοένα ακριβότερο πετρέλαιο.
Τώρα που γίνεται πια ολοφάνερο ότι τα νέα κοιτάσματα ΔΕΝ φτάνουν για 7 δισεκατομμύρια, η άντληση του ολοένα λιγότερου πετρελαίου γίνεται ΑΣΥΜΦΟΡΗ.
Το σοκ είναι μεγάλο, αλλά πρέπει να ξεπεραστεί πολύ γρήγορα, ώστε να αρχίσει η αποκέντρωση σε κτηνοτροφικά χωριά όσο το δυνατό νωρίτερα, αλλιώς...