Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Ρύπανση εξ' αμελείας

Αμέλεια έκρινε το Εφετείο Αθηνών για τη ρύπανση του Ασωπού, καταδικάζοντας τους κατηγορουμένους σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή. Πρόκειται για τις εταιρίες BIC ΒΙΟΛΕΞ, Μ. Ι. Μαΐλης, FANCO Α.Ε. και ΕΑΒ που είχαν εντοπιστεί να ρυπαίνουν κατά συρροή τον ποταμό τη δεκαετία του ’90 και είχαν παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της εκτεταμένης ρύπανσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος...

Λίγες ημέρες πριν, η εισαγγελέας είχε προτείνει την καταδίκη τους, ύστερα από τις καταθέσεις των μελών της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού.

Οι τέσσερις κατηγορούμενες εταιρείες είχαν εντοπιστεί να ρυπαίνουν κατά συρροή τον ποταμό τη δεκαετία του ’90 και είχαν παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της εκτεταμένης ρύπανσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος από ολικά διαλυμένα και αιωρούμενα στερεά.

Η υπόθεση έπρεπε να έχει εκδικαστεί από τον Μάιο του 2007, ωστόσο τότε δεν παραπέμφθηκαν οι πραγματικοί κατά το νόμο υπεύθυνοι των εταιρειών (πρόεδροι ή διευθύνοντες σύμβουλοι), αλλά δέκα απλοί υπάλληλοι, οι οποίοι αθωώθηκαν λόγω «έλλειψης της απαιτούμενης από το νόμο ιδιότητας».
Επρόκειτο για ένα λάθος της Νομαρχίας, καθώς ο υπάλληλος που ανέλαβε να συγκεντρώσει τα στοιχεία, έκανε δεκτά τα ονόματα που του παρουσίασαν οι επιχειρήσεις χωρίς να ζητήσει τους κατά το νόμο υπεύθυνους.

Η υπόθεση αυτή χρονολογείται από το 1999 (!), όταν και κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού. Πηγή: skai.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι πραγματικοί υπεύθυνοι την γλύτωσαν με απαλλακτικό βούλευμα! Έτσι μας λένε. Όσο η Δικαιοσύνη διακατέχεται από το σύνδρομο Ζαγοριανού τέτοια λαμόγια, αργά ή γρήγορα θα καταλήγουν ...στη Βουλή, και, γιατί όχι, στην ΠΣΕ του Καλλικράτη!

Ανώνυμος είπε...

Αιχμές για διαφθορά στους κόλπους της Δικαιοσύνης άφησε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, κατά την ακρόασή του από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Με αφορμή αναφορές (τις επικαλέστηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδης) της έκθεσής του για το 2009 περί «βραδύτητας απονομής της Δικαιοσύνης», «διακριτής μεταχείρισης των επωνύμων, οι οποίοι απαλλάσσονται με έκδοση βουλευμάτων» και «έκδοσης, καθημερινά, αποφάσεων που προκαλούν δυσμενή σχόλια ή απορίες», ο κ. Ρακιντζής ανέφερε ότι ο ίδιος υπήρξε 38 χρόνια δικαστής, επίσης ο πατέρας του και ο γιος του, και μπορεί να ξέρει «από μέσα πολλά πράγματα».
«Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις, τις οποίες δεν μπορώ να εξηγήσω παρόλη την πείρα μου», σημείωσε. «Έχετε δει κανέναν επώνυμο να δικάζεται από τη σωρεία των καταγγελιών; Μόνο εξαιρέσεις υπάρχουν».
Επανέλαβε, μάλιστα, αναφορά (την οποία περιλαμβάνει στην έκθεσή του για τη διαφθορά) στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, ο οποίος τοποθετεί τους επίορκους δικαστές στον έβδομο κύκλο της κολάσεως.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1842204

Με "απαλλακτικό βούλευμα" απαλλάχτηκαν και τα μέλη της Νομαρχίας Βοιωτίας που πρωτοστάτησαν στην μόλυνση της ανατολικής Βοιωτίας, από τις κατηγορίες που εξήγγειλε εναντίον τους ο κ. Ρακιτζής το 2008:

" Σε ποιους ρίχνει ευθύνη ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και ποιων ευθύνες ζητά να ερευνήσουν οι εισαγγελείς"

http://lamianews.blogspot.com/2008/03/blog-post_7962.html

Διαβάστε τα ονόματα! Εδώ θα βρείτε τα νέα αστέρια του ΠΑΣΟΚ που επιβραβεύτηκαν για τις θεάρεστες πράξεις τους στην Νομαρχία Βοιωτίας, και σήμερα είναι μέλη ...εξεταστικών επιτροπών για την διαλεύκανση σκανδάλων που σκανδάλισαν το χριστεπώνυμο ποίμνιο.