Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Mυτηλιναίος - Ελληνική Πολιτεία: Σημειώσατε 1



Απλά μαθήματα για την κατανόηση της ΚΡΙΣΗΣ. Ας ξαναθυμηθούμε:


1. Η μονάδα του Αλουμινίου ρίχνει απόβλητα, (σχεδόν μισόν αιώνα), στον Κορινθιακό. Κατά προσέγγιση παράγει 800 χιλ.τόνους το χρόνο κόκκινης λάσπης . Οι νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του ίδιου ομίλου (Μυτηλιναίου) επιβαρύνουν δραματικά τον κόλπο της Αντίκυρας και την ευρύτερη περιοχή.


Ενδεικτικά: Πάλι στη δημοσιότητα η μόλυνση του Αλουμινίου


Συνεχίζεται ο θόρυβος για την κόκκινη λάσπη,


Κατηγορηματικός ο Δήμας για την κόκκινη λάσπη του Αλουμινίου


300.000 ευρώ καμπάνα για την Αλουμίνιο (δεν γνωρίζουμε αν πληρώθηκε)
Τι σημαίνει η χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή




2. Οι πολίτες της περιοχής, προσέφυγαν κατά της δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο ΣΤΕ και υποκίνησαν την πραγματοποίηση και δημοσιοποίηση ερευνών, (όπως θα όφειλε να είχε κάνει η Πολιτεία). Ενδεικτικά:
ΑΝΙΧΝΕΥΘΕΙΣΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΕΡΣΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Η σωτηρία του Κορινθιακού, αντικείμενο έρευνας και αγώνων των πολιτών



3. Η πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε ούτε τοπικά ούτε κεντρικά.
Ενδεικτικά:
Φωνάζει ο Μυτηλιναίος, να φοβηθούν οι πολίτες
H Μελέτη Αναγνώστου για τη ρύπανση απο την ΑτΕ



4. Ο Μυτηλιναίος μήνυσε τους επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ και τους πολίτες που επικαλέσθηκαν τα στοιχεία της έρευνας!


Σχετικά:
Μήνυση κατά πολιτών, απο τον Μυτηλιναίο; (Ήταν ακριβές όπως αποδείχθηκε. )



5. Ο χορός των ενισχύσεων: Η Κρίση δεν είναι για όλους.

- Για την πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής εισπράχθηκε 36 εκατ.ευρώ επιδότηση προκειμένου να τροφοδοτεί με ρεύμα το ενεργοβόρο Αλουμίνιο (6% της εθνικής κατανάλωσης) και να απαλλαγεί η ΔΕΗ από την επαχθή υποχρέωση να παρέχει ρεύμα σε ευτελείς τιμές στο Αλουμίνιο της Ελλάδας. Μετά όμως ο Μυτηλιναίος ζήτησε να αλλάξει η συμφωνία και η Πολιτεία -σκανδαλωδώς- συμφώνησε.


- Από τότε ο Όμιλος Μυτηλιναίου πουλά το ρεύμα από την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής σε τιμές πολύ υψηλότερες, από όσο το αγοράζει για το Αλουμίνιο!
Επιπλέον η Μονάδα που ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία από το 2008, πουλάει ρεύμα μέσω του ΔΕΣΜΗΕ στο δημόσιο, αλλά ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. Το θέμα έχει καταγγελθεί και στην Εισαγγελεία Λιβαδειάς.


- 11 εκατ. ήταν ο προυπολογισμός για τον αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης (κλάδος Μαυρονέρι- Αντίκυρα) με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΠΑ, ο οποίος προοριζόταν να καλύψει "αστικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές ανάγκες".
Στην πορεία όμως και αφού πληρώσαμε - άλλαξαν γνώμη και έστειλαν τον αγωγό ... κατευθείαν στις εγκαταστάσεις του Μυτηλιναίου . Έτσι αντί να προμηθεύονται τα σπίτια, οι οικισμοί, οι βιοτεχνίες απευθείας φυσικό αέριο από τον αγωγό (που πληρώσαμε), το αέριο οδηγείται σε μια ιδιωτική μονάδα (που επιδοτήσαμε). Κατά την μετατροπή του σε ρεύμα θα σπαταληθούν τα 2/3 της θερμογόνου αξίας του, (μολύνοντας και το περιβάλλον με υπερβολικά καυσαέρια κλπ). Στη συνέχεια ο όμιλος Μυτηλιναίου θα (μας) πουλήσει το ρεύμα σε πολλαπλάσια τιμή απο ότι αν χρησιμοποιούσαμε απευθείας το αέριο ή αν το ρεύμα παραγόταν απο την ΔΕΗ.
Ποιός μίλησε για λιγότερο κράτος;


Ενδεικτικά : Δεν πληρώνει τη ΔΕΗ εδώ και μήνες το ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ
ΛΑΡΚΟ και Aλουμίνιον ζημιώνουν 4,5 εκατ. μηνιαίως τη ΔΕΈρευνα απο τον Σανιδά για την μονάδα ΣΗΘ του Αλουμινίου της Ελλάδας
Εκεί που μας χρωστούσανε...
3ωρη στάση εργασίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κατά της απροκάλυπτης εύνοιας στο Μυτιληναίο



Όσο για τους τοπικούς παράγοντες δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς και ιδιαίτερα ο κ. Μυτηλιναίος.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο δεύτερος αγωγός φυσικού αερίου που διασχίζει την Βοιωτία δεν προορίζεται να εξυπηρετήσει οικιακές κλπ ανάγκες. Οδηγείται και αυτός στην Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης ιδιωτική μονάδα στην ιδιωτική ΒΙΠΕ Θίσβης για να ακολουθήσει ακριβώς τον ίδιο κύκλο.

Δ.Σπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: