Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Πιο Επιβλαβές Περιβαλλοντικά κι από τον Άνθρακα το Φυσικό Αέριο (Shale Gas)

Παρότι αποτελεί μια από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες πηγές ενέργειας το τελευταίο διάστημα, το φυσικό αέριο που εξορύσσεται από σχιστολιθικά πετρώματα (shale gas), σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, η οποία θα δημοσιευτεί στο περιοδικό «Climatic Change», ενδεχομένως να είναι πιο επιβλαβές από περιβαλλοντολογικής άποψης ακόμη κι από τον άνθρακαΤο συγκεκριμένο είδος φυσικού αερίου εξορύσσεται από σχιστολιθικά πετρώματα μέσω μίας ιδιαίτερης διαδικασίας ( «hydraulic fracturing» ), ενώ από πολλούς εθεωρείτο ως απαραίτητο εργαλείο για ένα μέλλον με μικρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, κατά την εξόρυξή του εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου, που αποτελεί ένα από τα πλέον «ισχυρά» αέρια θερμοκηπίου, κάτι που το κάνει όχι απλά χειρότερο από το «συμβατικό» φυσικό αέριο, αλλά και κατά πάσα πιθανότητα χειρότερο από τον άνθρακα.
«Σε σχέση με τον άνθρακα, το 'αποτύπωμα' του αερίου από σχιστόλιθο είναι τουλάχιστον 20% μεγαλύτερο, και ίσως δύο φορές μεγαλύτερο σε βάθος 20ετίας» αναφέρεται σχετικά στην έρευνα.
Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκύπτουν από το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο αποτελούνται κυρίως από το διοξείδιο άνθρακα που προκύπτει όταν το φυσικό αέριο καίγεται, και το μεθάνιο που διαρρέει κατά την (εξαιρετικά σύνθετη) διαδικασία εξόρυξης.
Ο επικεφαλής της ομάδας που διεξήγε την έρευνα, Ρόμπερτ Χάουαρθ, του πανεπιστημίου Κορνέλ θεωρεί ότι κακώς πιστεύεται από πολλούς ότι το shale gas ενδεχομένως να αποτελεί μία καλή πρόταση για την περίοδο μετάβασης από την εποχή των «υψηλών εκπομπών» σε αυτή των «χαμηλών».
Κατά τον Χάουαρθ, δεν θα έπρεπε να θεωρούμε το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο ως ένα «μεταβατικό καύσιμο» που θα χρησιμοποιείται κατά τις επόμενες δεκαετίες για να αντικαταστήσει τα άλλα ορυκτά καύσιμα. «Αντ' αυτού, θα έπρεπε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση των πραγματικά 'πράσινων', ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: