Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Κι άλλα «θα» για τον Ασωπό μετά 4 χρόνια διαπιστωμένης μόλυνσης

Νέα «θα» για τη ρυπασμένη περιοχή του Ασωπού, αυτή τη φορά από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου που χθες επισκέφθηκε τον Δήμο Τανάγρας και επανέλαβε τα μέτρα που είχε εξαγγείλει στα τέλη του 2009 η προκάτοχός του Τίνα Μπιρμπίλη.
Τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της απειλής για την υγεία που προέρχεται από το εξασθενές χρώμιο, μόνον τα Οινόφυτα έχουν εξασφαλίσει την υδροδότησή τους από τον Μόρνο.
Διυλιστήριο
Δύο κοινότητες της περιοχής, το Νεοχωράκι και ο Ελαιώνας, προβλέπεται να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρό νερό μέσω του διυλιστηρίου Θηβών.
Τα κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, αλλά ακόμη και αν ξεκινήσουν τα έργα θα παραμένουν εκτός δικτύου μεγάλες περιοχές, όπως ο Ωρωπός, η Μεσάπια και η Αυλίδα, όπου οι συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου παραμένουν πολύ υψηλές. Η σημαντικότερη παρέμβαση που αφορά τη δημιουργία κεντρικού αγωγού επεξεργασίας αποβλήτων για τις βιομηχανίες ώστε να μην καταλήγουν στον Ασωπό, βρίσκεται ακόμη σε φάση συνεννόησης με την ΕΥΔΑΠ και τον ΣΕΒ. Σε διαβούλευση με το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται η υπόθεση της δημιουργίας επιχειρησιακού πάρκου στα Οινόφυτα, αφού η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας, που ξεκίνησε από τη δεκαετία του '60, λειτουργεί... αυθαίρετα.
Μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης στον νόμο 4014/2011 που αφορά τα αυθαίρετα, ο υπουργός υποσχέθηκε την άμεση ίδρυση τομέα επιθεωρητών περιβάλλοντος για τη Στερεά Ελλάδα με έδρα τα Οινόφυτα.
Είναι όμως άγνωστο πώς θα στελεχωθεί η νέα υπηρεσία με ειδικευμένους επιστήμονες σε μια εποχή που η κυβέρνηση διώχνει από το Δημόσιο το προσωπικό ως πλεονάζον.
8 έργα
Στις εξαγγελίες του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνονται οκτώ έργα αποχέτευσης συνολικού ύψους 72 εκατ. ευρώ που καλύπτουν τις περιοχές Ορχομενού, Σχηματαρίου-Οινοφύτων, Μαυροματίου-Λεονταρίου-Θεσπιών, Διστόμου, Αγίου Γεωργίου, Αλιάρτου, Κυριακίου και Βαγίων, που όμως δεν αφορούν την αντιμετώπιση της βιομηχανικής ρύπανσης.
«Με τα "θα" δεν λύνονται τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα και κυρίως το εξασθενές χρώμιο», δήλωσε στην «Ε» ο Αθ. Παντελόγλου, χημικός μηχανικός και βιοχημικός, ο πρώτος που ανέδειξε τις επιπτώσεις της σοβαρής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία και στις άλλες δραστηριότητες στα Οινόφυτα. «Επειτα από τόσα χρόνια, οι κάτοικοι συνεχίζουν να είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στην τοξική ρύπανση», πρόσθεσε και αποκάλυψε ότι αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου και μάλιστα ειδικών καρκίνων, όπως αυτοί των νεφρών και του θυρεοειδούς, που σχετίζονται με την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: