Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Τοξικές βόμβες στον Ωρωπό

Σκέπαζαν βιομηχανικά απόβλητα με χώμα και φυτά για να τα κρύβουν.

Δύο τοξικές «βόμβες» με εξαιρετικά επικίνδυνα απόβλητα εντόπισαν την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη στην περιοχή του Ωρωπού οι «Ράμπο» του Περιβάλλοντος.
Σε δύο παράνομες χωματερές _ μία της πρώην κοινότητας Συκαμίνου και μία ιδιωτική _ ανακάλυψαν αποθηκευμένες τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών αποβλήτων, η τοξικότητα των οποίων ελέγχεται από ειδικά εργαστήρια.
Μάλιστα, όπως λέει στο «Βήμα» η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, «στην ιδιωτική χωματερή βρέθηκαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η απόθεση συνεχίζεται έως σήμερα».
Ειδικότερα, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, μετά από καταγγελίες και πληροφορίες, μετέβησαν την περασμένη Τρίτη στην πρώην χωματερή της κοινότητας Συκαμίνου, η οποία βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Ασωπό και χρησιμοποιώντας τα εκσκαφικά μηχανήματα του δήμου Ωρωπού ανακάλυψαν μεγάλες ποσότητες στερεών αποβλήτων.
«Τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων παρέμεναν στο έδαφος για 20 - 25 χρόνια. Τώρα εξηγείται γιατί στην περιοχή είχαν εντοπιστεί βαρέα μέταλλα σε δείγματα νερού από γεώτρηση ενώ δεν υπάρχουν μεγάλες βιομηχανίες στην περιοχή. Τα επικίνδυνα υλικά μπορεί να φτάνουν σε βάθος 30 ή ακόμη και 40 μέτρων. Πρέπει να συνεχίσουμε την εκσκαφή ώστε να εντοπιστούν όλες οι ποσότητες, να απομακρυνθούν και να σταλούν για διάθεση στο εξωτερικό. Το κόστος θα βαρύνει τους υπευθύνους», επισημαίνει η κυρία Καραβασίλη.
Ο έλεγχος των επιθεωρητών συνεχίστηκε και την Τετάρτη σε ιδιόκτητο χώρο περίπου δέκα στρεμμάτων. Σύμφωνα με την κυρία Καραβασίλη, η έκταση διαπιστώθηκε ότι «λειτουργεί, επί σειρά ετών - τουλάχιστον από το 1990 - ως παράνομη χωματερή όπου διατίθενται ανεξέλεγκτα απόβλητα».
Μετά από δοκιμαστικές τομές στο έδαφος βρέθηκαν μείγματα αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων καθώς και σοβαρή υποβάθμιση της κοίτης του Ασωπού. Κατά τον έλεγχο παρέστη και Εισαγγελέας.
Η έρευνα στην περιοχή θα συνεχιστεί και το πόρισμα των επιθεωρητών θα ανακοινωθεί από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτοψία είχε πραγματοποιηθεί σε άλλες περιοχές της Συκαμίνου και πριν από ενάμιση χρόνο. Τότε οι επιθεωρητές είχαν ελέγξει χώρους ανεξέλεγκτης απόθεσης αποβλήτων στις θέσεις «Μπουρδέχτη» και «Φυτό».
Επειδή όμως τότε δεν διέθεταν εσκαφικά μηχανήματα, οι έρευνες περιορίστηκαν στην επιφάνεια του εδάφους όπου βρέθηκαν σωροί από στερεά απόβλητα (κυρίως αδρανή) αλλά και μεταχειρισμένα ορυκτέλαια και συσκευασίες φυτοφαρμάκων.

Πηγή: vima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: