Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Γιατί Κόβει το Ρεύμα στην Αλουμίνιον η ΔΕΗ

Σε μια κίνηση με πολλαπλή σημασία η ΔΕΗ αποφάσισε να καταγγείλει μονομερώς τη σύμβαση με την Αλουμίνιον, στην οποία δίδει προθεσμία δέκα, μόλις, ημερών για να αναζητήσει άλλο προμηθευτή, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια. Ήδη, η πλευρά της Αλουμίνιον μελετά τα νέα δεδομένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia.gr, αναμένεται να αντιδράσει. Το πώς θα φανεί στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με παράγοντες της ενεργειακής αγοράς που γνωρίζουν πολύ καλά τους Κώδικες, η ΔΕΗ έχει το δικαίωμα της μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας για οποιαδήποτε κατηγορία πελατών, χωρίς να συντρέχουν λόγοι, όπως για παράδειγμα, να είναι κακοπληρωτής ο πελάτης. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως λένε οι ίδιοι παράγοντες, ο πελάτης που θα μείνει ξεκρέμαστος από τη ΔΕΗ, είναι αναγκασμένος να αναζητήσει άλλο προμηθευτή. Εάν δεν το βρει, τότε υποβάλει αίτηση για την υπαγωγή του στο πλαίσιο του Τελευταίου Καταφυγίου, το οποίο, επίσης, αφορά όλες τις κατηγορίες πελατών, ακόμη και την υψηλή τάση.
Τι γίνεται με την τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος στην περίπτωση ενεργοποίησης του Τελευταίου Καταφυγίου; Καθώς δεν έχει ορισθεί ακόμη πάγια τιμή για το πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνει η ΡΑΕ να καθορίσει την τιμή πώλησης της ενέργειας, η οποία προφανώς δεν θα έχει σχέση με την προηγούμενη σύμβαση των δύο μερών. Με άλλα λόγια, την ευθύνη του τιμολογίου την αναλαμβάνει πλέον ο Ρυθμιστής.

Προφανώς, η ΔΕΗ, ύστερα από την αρνητική, κατά την άποψη της, απόφαση της Διαιτησίας αποφάσισε να κάνει την κίνηση αυτή για να αποσείσει από πάνω της την ευθύνη για την τιμή πώλησης της ενέργειας προς την Αλουμίνιον και να παραπέμψει την ευθύνη αυτήν στο Ρυθμιστή. Άλλωστε, η απόφαση της Διαιτησίας έδωσε τιμή που ισχύει ως τα τέλη του έτους. «Η Διαιτησία ρύθμισε το παρελθόν και όχι το μέλλον», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από παράγοντα που γνωρίζει σφαιρικά τη λειτουργία της αγοράς.
Το μέλλον, προφανώς, η ΔΕΗ θέλει να το μεταθέσει στην ευθύνη της ΡΑΕ, η οποία μάλιστα έσπευσε με ανακοίνωση της να υπενθυμίσει ότι η προσωρινή τιμή που έδωσε ήταν υψηλότερη από αυτήν της Διαιτησίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΔΕΗ την πρώτη κίνηση αντίδρασης που ανακοίνωσε, όπως επισημάνθηκε, είναι η καταγγελία της σύμβασης με την Αλουμίνιον και όχι η προσφυγή της για την ακύρωση της απόφασης της Διαιτησίας. Το λέει ξεκάθαρα στην ανακοίνωση που έδωσε χθες αργά το απόγευμα στη δημοσιότητα. «Η ΔΕΗ οφείλει να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού την εφεξής ζημία», ενώ αφήνει ανοικτό, χωρίς να προσδιορίζει χρονικά την επόμενη κίνηση της, ότι «θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που παρέχει η νομοθεσία για την ακύρωση της εν λόγω απόφασης που λειτουργεί τελικά σε βάρος όλου του Κοινωνικού Συνόλου».
Στην τελευταία φράση υποκρύπτεται η δεύτερη σημασία της καταγγελίας της ΔΕΗ. Πηγές της αγοράς την χαρακτηρίζουν «ως κίνηση εντυπωσιασμού, για να αποτραπεί η διάθεση των υπόλοιπων βιομηχανικών πελατών της να απαιτήσουν ανάλογες μειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που προμηθεύονται από αυτήν». Είναι γνωστό ότι οι πελάτες της υψηλής τάσης δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις με τη ΔΕΗ και το θέμα αυτό βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση μεταξύ τους.
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είχε απειλήσει στο παρελθόν να κόψει το ρεύμα στην Αλουμίνιον, αλλά ουδέποτε προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης. Ενδεικτικά, στις 18 Ιανουαρίου είχε αποστείλει εξώδικο στην Αλουμίνιον, εν μέσω της διαδικασίας της Διαιτησίας, με το οποίο καθιστούσε γνωστή την πρόθεση της να άρει την εκπροσώπηση της για την προμήθεια ηλεκτρισμού, γιατί η βιομηχανία δεν κατέβαλε τις υποχρεώσεις της για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και με τη ρυθμιζόμενη τιμή της ΡΑΕ. Η απειλή αυτή δεν υλοποιήθηκε τότε. Τώρα, για πρώτη φορά, η ΔΕΗ δεν περιορίσθηκε σε εξώδικο προειδοποίησης, αλλά κατήγγειλε τη σύμβαση με την Αλουμίνιον.

tης Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: