Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και Ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ανακοινώθηκε η απόφαση από τη Διεθνής Υπηρεσία για τη Μελέτη του Καρκίνου (IARC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της υπηρεσίας, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε το 2010 περίπου 223.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για αύξηση του κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Με βάση την έκθεση, εκτός από το πλουτώνιο, τον αμίαντο και τον καπνό του τσιγάρου, η λίστα του ΟΗΕ με τους γνωστούς καρκινογόνους παράγοντες περιλαμβάνει πλέον και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο Κουρτ Στάιφ, επικεφαλής της ομάδας της IARC που κατατάσσει τα καρκινογόνα σε κατηγορίες, τόνισε «Γνωρίζουμε πλέον ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι μόνο σημαντικός κίνδυνος για την υγεία γενικά, αλλά και μείζον περιβαλλοντικό αίτιο θανάτων από καρκίνο».
Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τους οικιακούς καυστήρες και το μαγείρεμα, είναι γνωστόν ότι σχετίζεται με αναπνευστικές, καρδιαγγειακές και άλλες παθήσεις. Τόσο η ίδια η ρύπανση στον αέρα εξωτερικών χώρων όσο και τα αιωρούμενα σωματίδια που αποτελούν συστατικό αυτής της ρύπανσης, κατατάσσονται πλέον στην Ομάδα 1 της IARC, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων το πλουτώνιο, ο αμίαντος, ο καπνός του τσιγάρου και η υπεριώδης ακτινοβολία.
Όπως επισήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στον οποίο υπάγεται η υπηρεσία, η ένταξη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λίστα αποτελεί ουσιαστικά έκκληση προς τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα, αφού από τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους από καρκίνο που προκαλεί κάθε χρόνο η ρύπανση του αέρα, περίπου οι μισοί εκτιμάται ότι αφορούν την Κίνα και άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας.
Στις πηγές ρύπανσης περιλαμβάνονται οι εξατμίσεις, οι σταθμοί ενέργειας, οι εκπομπές από τη γεωργία και τη βιομηχανία, καθώς και η θέρμανση στα σπίτια. Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει το ίδιο με τον καπνό, την ακτινοβολία UV και το πλουτώνιο
Η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ότι το 90% των κατοίκων των ευρωπαϊκών πόλεων είναι εκτεθειμένο σε τοξικά αιωρούμενα σωματίδια.

Για πρώτη φορά, ο διεθνής οργανισμός συνδέει τον μολυσμένο αέρα που αναπνέουμε με την κακοήθεια και ο διεθνής οργανισμός σημειώνει ότι οι ενδείξεις είναι πλέον σαφείς, πως η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί καρδιοπάθειες και πνευμονοπάθειες, ενώ τώρα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως στο 2010 στον πλανήτη προκλήθηκαν 223.000 θάνατοι από τη ρύπανση του αέρα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο μολυσμένος αέρας ενδέχεται να σχετίζεται και με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Για τον καθηγητή Κουρτ Στράιφ, από τον ΠΟΥ, «ο αέρας που αναπνέουμε έχει μολυνθεί από μείγμα ουσιών που προκαλούν καρκίνο. Γνωρίζουμε τώρα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν αποτελεί μόνο σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία, γενικά, αλλά αποτελεί επίσης σημαντική περιβαλλοντική αιτία για θνησιμότητα από καρκίνο».
Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους εκτιμάται ότι σημειώθηκαν στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, ενώ η καμπάνα χτυπάει για πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.
Ειδικά για τη χώρα μας το θέμα πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα την Ελληνική Κυβέρνηση, αφού μέχρι σήμερα η ατμοσφαιρική ρύπανση πνίγει τις μεγαλύτερες πόλεις μας, που έχουν περιληφθεί στις 10 πιο ρυπασμένες πόλεις της Ευρώπης.
Είναι άξιο να αναφερθεί πως η έντονη πίεση του ECOCITY στα τελευταία δύο χρόνια, με παραστάσεις στα ανάλογα υπουργεία και κατάθεση απόψεων και προτάσεων, έχουν αποσιωπηθεί αγγίζοντας τα όρια της αδιαφορίας για ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα με τραγικές επιπτώσεις. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος είτε από τις αυξημένες εκπομπές σωματιδίων από την θέρμανση, είτε από τις εκπομπές του νοθευμένου πετρελαίου στα αυτοκίνητα, που με μια τραγική απόφαση κυκλοφορούν ελεύθερα στις πόλεις με τη μεγαλύτερη ρύπανση στη χώρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκινοπάθειας και αναπνευστικών προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: