Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Φωνάζει ο Μυτηλιναίος, να φοβηθούν οι πολίτες

Το παραπάνω έγγραφο, στάλθηκε το Νοέμβριο του 2008 απο το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Περιφερειάρχη αλλά και τον Νομάρχη Βοιωτίας κ. Κλέαρχο Περγαντά. Το ΕΛΚΕΘΕ, επισημαίνει ότι με βάση σποραδικές αναλύσεις στο έδαφος και στο βυθό, οι τιμές σε ρύπους (πολλοί απο αυτούς είναι καρκινογενετικοί) είναι αυξημένες. Εφιστά την προσοχή, στο γεγονός ότι σχεδιάζονται και νέες εγκαταστάσεις και προτείνει λεπτομερέστερη μελέτη.
Εξ' όσον γνωρίζουμε, κανείς απο τους "εκπρόσωπους " μας, δεν συγκινήθηκε. Οι μετρήσεις όμως που έγιναν, κατέγραψαν εφιαλτικά αποτελέσματα και κατατέθηκαν απο την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας σε αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που ξεκινάει στο χώρο της Αλουμίνιο της Ελλάδας. Στην προσπάθειά να σταματήσουν την επίπτωση απο τις μετρήσεις αυτές, ο όμιλος Μυτηλιναίου φέρεται να μήνυσε τόσο τους επιστήμονες όσο και τους πολίτες! κατηγορώντας τους ότι επρόκειτο για πλαστή έρευνα που δεν εκπονήθηκε απο το ΕΛΚΕΘΕ με την προβλεπόμενη τυπική διαδικασία!
Φωνάζει ο κλέφτης ή μήπως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε βαρύτερη λέξη;
Γιατί το αδίκημα, είναι έγκλημα. Ένα έγκλημα με συνεργούς:
Τον Σεπτέμβρη του 2008, το ΥΠΕΧΩΔΕ, εγκρίνει τους νέους περιβαλλοντικούς όρους της Αλουμίνιο της Ελλάδας και της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Αυτή, παρέχει τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ρίχνουν την κόκκινη λάσπη απο την παραγωγική διαδικασία (έως και 800 χιλ.τόνους ετησίως) στη θάλασσα με τη δέσμευση για σταδιακή εναπόθεσή της στην ξηρά μέχρι το 2011. Παράλληλα νομιμοποιεί την απόληψη και απόρριψη των 600.000 m3/ημέρα θαλασσινού νερού που θα χρησιμοποιούνται για την ψύξη της ΣΗΘ και θα απορρίπτονται θερμότερα 8ο – 10ο C στον κλειστό κόλπο της Αντίκυρας «εμπλουτισμένα» με χλώριο και το χημικό MEXEL.
Η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ "μπάζει" σε πολλά σημεία τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε αναγκαστεί να γνωμοδοτήσει ομόφωνα αρνητικά, όταν ένα χρόνο πριν απο την έγκριση (τον Σεπτέμβριο του 2007), η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, είχε κάνει πορεία και παράσταση κατά την συζήτηση του θέματος.
Τον Νοέμβριο του 2008, αντιπροσωπεία 15 ατόμων απο τη Συμπαράταξη, επισκέφθηκαμε τον Νομάρχη Βοιωτίας και ζήτησαμε μεταξύ άλλων, την προσφυγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κατά της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (που και οι ίδιοι είχαν απορρίψει). Την ίδια εποχή είναι και το έγγραφο - προειδοποίηση του ΕΛΚΕΘΕ. Τον Ιανουάριο του 2009, δώσαμε συνέντευξη τύπου για τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας, ενώ στη συνέχεια επισκεφθήκαμε και την πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Υποβάλλαμε κατάλογο με αναλυτικά αιτήματα και ζητήσαμε σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθούν οι κινήσεις και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των θεμάτων της Βοιωτίας. Στη συνέχεια κάναμε παράσταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Τι έκανε ο Νομάρχης και η Νομαρχιακή Αρχή;

Δείτε: Μήνυση κατά πολιτών, απο τον Μυτηλιναίο;
Βρώμικη επιχείρηση κατά των πολιτών που αγωνίζονται για το περιβάλλον
Το 92% της Εndesa, κατέχει πλέον η ΕΝΕL
Γή και ύδωρ απο το Αλουμίνιο στην Endesa. Δικά τους είναι και τα νοικιάζουν;
Εκεί που μας χρωστούσανε...
Στις πόσες ερωτήσεις απαντάει το ΥΠΕΧΩΔΕ;
Κατηγορηματικός ο Δήμας για την κόκκινη λάσπη του Αλουμινίου
Tη Νομαρχία κατηγορεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για την κόκκινη λάσπη του Αλουμινίου
Συνεχίζεται ο θόρυβος για την κόκκινη λάσπη Τοξική λάσπη πνίγει τον Κορινθιακό Λόφοι από άκρως επικίνδυνα βαρέα μέταλλα καλύπτουν τον βυθό
Το "βρώμικο" Αλουμίνιο της Ελλάδας
300.000 ευρώ καμπάνα για την Αλουμίνιο
Αποφάσεις Σουφλιά για έγκριση περιβαλλοντικών όρων της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε.

8 σχόλια:

ΙΘΑΓΕΝΗΣ είπε...

Να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα.
1. Η περιοχή του κόλπου της Αντίκυρας και κατ΄επέκταση ο Κορινθιακός δεν σηκώνει καμμία επιπλέον βιομηχανική εγκατάσταση.. Τα άλλα θα τα δούμε στη συνέχεια. 2. Δεν είναι το ζήτημα μία ή δύο μονάδες, αλλά το μέγεθος της παραγωγής..
3. Δήμαρχε του όμορφου δήμου Διστόμου, κρίμα ... αιρετός - άνθρωπος και δεν έχεις μάθει ακόμη να διαβάζεις..(εκτός και αν το κάνεις για να μας μπερδέψεις...πονηρούλη)

cleo είπε...

Να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα:
ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ
οι τρεις δημαρχοι-πρόεδροι, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, ο νομάρχης και το ΥΠΕΧΩΔΕ,

όταν πιέζονται βγάζουν κορώνες και στην πράξη κάνουν ότι περνάει απο το χέρι τους για να μην θίξουν όσους ρυπαίνουν και καταστρεφουν τους τόπους μας

γιατί αυτοί είναι που ποικιλοτρόπως τους στηρίζουν

ΓΙΑΤΊ ΑΥΤΟΊ ΕΊΝΑΙ ΠΟΥ έχουν τη δυναμη, τα χρήματα, τις θέσεις εργασίας, τους "συνδικαλιστές", τα ΜΜΕ, τις δημόσιες σχέσεις, τις σχέσεις με τα κόμματα και όλες τις βαθμίδες της εξουσίας,

τόσο απλά και τόσο αυτονότητα.

Μέχρι χτες. Γιατί σήμερα υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που αγωνιούν για το μέλλον. Που δεν εφησυχάζουν γιατί κάποια πράγματα είναι πια οριακά.

και οι συγκρούσεις θα είναι αναπόφευκτες.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος κάτι θα κάνει ο Νομάρχης.
Θα πάρει τους κοινοταρχοδημάρχους και θα συμφάγουν στον Αη Νικόλα με το Μυτιληναίο...

Θα κάνει όμως δηλώσεις

απονήρευτος είπε...

Είδατε τα σχόλια στο "βοιωτία"; όλα ένας τα γράφει ή υπάρχει τόση εμπάθεια γύρω μας;

να σου χώσω μια μήνυση ρε... είπε...

Αφορά τους ανώνυμους υβριστές και τους ...παραδόξως χαιρέκακους (τι στο καλό τους πληρώνει κανείς;) επώνυμους
Εδώ ταιριάζει πραγματικά η αρχαιοελληνική ρήση:

"τώρα σκιαχτήκαμε"

Ανώνυμος είπε...

Για τελευταια φορα θα σχολιασω τον απονηρευτο και αυτα που γραφονται σε ενα αλλο istologio. Αν η κοινη γνωμη ηταν πονηρεμενη ολοι οι αρχοντες του νομου θα ειχαν κρυφτει στα βουνα με τις ανεμογενητριες και θα κολυμπουσαν στον ασωπο , στα ασπρα σπιτια για να αποδειξουν οτι δεν ειναι ελεφαντες......

μου πατάει που λες μια... μηνυτήρια είπε...

Όταν οι κλέφτες (γάτοι) της παλιάς εποχής -τότε που δε σκοτώνανε για πλάκα- έμπαιναν σε κάποιο σπίτι ή μαγαζί για να κλέψουν έξαχναν πρώτα πρώτα για σίγουρη έξοδο διαφυγης. Έτσι άνοιγαν (από μέσα φυσικά) ένα παράθυρο άσχετο από αυτό που μπήκαν για να μπορούν να την κοπανήσουν.
Αυτοί που μας βρίζουν - αν είναι πολλοί και δεν είναι δυο τρείς- που θα κρυφτούν αν αποδειχτεί ότι λένε βλακείες;
Και αναφέρομαι στους ανυποψίαστους και αγαθούς έστω και αφελείς ή ζηλόφθονους, όχι στα πληρωμένα σκύβαλα ή τους κλανιάρηδες οσφυοκάμπτες.

Τι θα κάνουν τότε; Θα γίνουν μέλη στην ΑΡΤΕΜΗ;

την έχω τη φαντασίωση είπε...

Ανώνυμε
πολύ θα γούσταρα να δώ τις κυρίες του Νομαρχιακού μας Συμβουλίου τόπλες στα εξωτικά νερά του Ασωπού. (Τι στο καλό απωθημένο έχω με τις κυρίες του Νομαρχιακού;
Ρε λες;).
Να αναδύονται από τα γάργαρα καταγάλανα νερά και να τινάζουν τα μαλλιά τους, το στήθος και την κοιλίτσα τους με χάρη (να φύγει η μπίχλα δηλαδή).

Πολύ θα γούσταρα το Θεοδωρόπουλο και το Σβίγγο να χώνουν το παγούρι στο νερό -κατά τη διάρκεια του πικνικ- και να δίνουν στα παιδιά τους να πιουν.

Πολύ θα γούσταρα το Νομάρχη, το Λαζάρου, Μιχο και Πανουργιά να κάνουν ιαματικά εκεί που εξέρχεται το καυτό mexelωμένο νερό και να κάνουν και γαργάρες.

Έτσι κι αλλιώς από γαργά ρα ξέρουν αυτοί να μη θυμίζουμε ξανά.
έτσι ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΚΈΦΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΡΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΩΣ (Μπαρμπούτσαλα λέω το ξέρω αλλά δοκιμάζω τι να κάνω ο έρμος).