Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Βρώμικη επιχείρηση κατά των πολιτών που αγωνίζονται για το περιβάλλον


Στο ιστολόγιο viotia.blogspot.com, δημοσιεύθηκε πρόσφατα άρθρο, που επικαλείται ομοιότητες ανάμεσα στις 2 αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης εργασιών, που έχουν κατατεθεί ταυτόχρονα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορούν στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 412 MW που κατασκευάζεται από την Endesa Hellas στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, από την DAMCO ENERGY AE, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου και την Οικολογική κίνηση Αντίκυρας η ΑΡΤΕΜΙΣ. Το άρθρο σχολιάζει ότι “εύλογα ερωτήματα προκύπτουν από την εντυπωσιακή ομοιότητα των αιτήσεων αναστολής αλλά και από την ταυτότητα στόχων μεταξύ μιας μικρής περιβαλλοντικής οργάνωσης και ενός ενεργειακού κολοσσού, όπως ο Όμιλος Κοπελούζου”. Θα αντιπαρέλθουμε τον πειρασμό να θέσουμε εύλογα ερωτήματα στον blogger, γιατί επιθυμούμε να απαντήσουμε επί της ουσίας:

Η ομοιότητα των προσφυγών, αν υφίσταται σε έκταση και δεν είναι αποσπασματική, είναι πράγματι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί και θα είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουμε. Το περιεχόμενο των προσφυγών αφορά τους συντάκτες τους και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το περιεχόμενο μιας άλλης προσφυγής, μέχρι τη στιγμή που αυτή θα δημοσιοποιηθεί. Όταν αυτό γίνει, υπεύθυνα και σε όλη την έκταση, ο καθένας θα κληθεί να δώσει τις εξηγήσεις του.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αποκρύπτει σκόπιμα (αφού το θέμα έχει δημοσιοποιηθεί πλατιά, και στο ίδιο το ιστολόγιο viotia.blogspot.com) ότι η ΑΡΤΕΜΙΣ έχει υποβάλει προσφυγή κατά της εγκατάστασης της δεύτερης μονάδας, στις 15/10/2007, αλλά και αίτηση αναστολής εκτέλεσης εργασιών, στις 16/10/2007. Η αίτηση αναστολής είχε γίνει προσωρινά δεκτή, στις 20/11/2007, ενώ κατά την εκδίκαση από την επιτροπή αναστολών, στις 18/7/2008, απορρίφθηκε.

Η κύρια προσφυγή κατά της εγκατάστασης είχε οριστεί να εκδικαστεί στις 11/2/2009, αλλά αναβλήθηκε για τις 11/6/2009, λόγω αλλαγής εισηγητή της υπόθεσης. Μετά από αυτήν την εξέλιξη η ΑΡΤΕΜΙΣ, για να προλάβει τις εξελίξεις και να μπλοκάρει τις εργασίες που συνεχίζονται, επανήλθε με νέα στοιχεία και με νέα πρόταση αναστολής εργασιών, στις 20/2/2009, η εκδίκαση της οποίας δεν έχει οριστεί. Την ίδια ημέρα, φέρεται ότι κατέθεσε και ο όμιλος Κοπελούζου μια πανομοιότυπη αίτηση, για πρώτη φορά.

Εδώ φαίνεται ότι αρχίζει η επιχείρηση διασυρμού και απαξίωσης αυτών που αντιδρούν. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

Ο όμιλος Κοπελούζου όπως και ο όμιλος Μυτιληναίου δεν είναι ενεργειακοί κολοσσοί. Είναι οι εγχώριοι συνεργάτες των ενεργειακών πολυεθνικών κολοσσών Endesa και ENEL, αυτοί που έχουν αναλάβει να διευκολύνουν την εγκατάστασή τους στην ελληνική αγορά. Στη Βοιωτία το ένα σχήμα λέγεται Endesa Hellas και στήνει μονάδες στην Αντίκυρα, το δε άλλο λέγεται Enelco και επιχειρεί στη Χαιρώνεια. Πριν από λίγο καιρό, η Endesa εξαγοράστηκε, σχεδόν πλήρως, από την ENEL.

Θα περιμέναμε από το συντάκτη του δημοσιεύματος και από τους διάφορους καλοθελητές, αντί να πλάθουν ή να υπονοούν αστυνομικά σενάρια, να προσπαθήσουν να απαντήσουν στα εξής:

· Γιατί η Enelco να εμπλακεί σε μια υπόθεση κατά μιας εταιρείας των ιδίων, κατά βάση οικονομικών συμφερόντων;
· Αν, παρόλα αυτά, υπάρχουν συγκρουόμενα οικονομικά συμφέροντα σε τοπικό επίπεδο (όπως έγινε και με την αλλαγή του χαρακτήρα της πρώτης μονάδας του φυσικού αερίου στην Αντίκυρα) γιατί να εκτεθεί η ίδια η Enelco, όταν έχει υπάρξει ήδη προσφυγή, από το 2007, κατά της εγκατάστασης της δεύτερης μονάδας;
· Και πάλι, αν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί η παρέμβαση της Enelco γίνεται το Φεβρουάριο του 2008, όταν έχει αρχίσει η κατασκευή της δεύτερης μονάδας, και όχι σε πολύ προγενέστερο στάδιο;
· Αν πίσω από τη δεύτερη αίτηση αναστολής εργασιών, που κατέθεσε η ΑΡΤΕΜΙΣ, βρίσκεται η Enelco, γιατί να διακινδυνεύσει το αποτέλεσμά της με την κατάθεση μιας όμοιας (επαναλαμβάνουμε, αν αποδειχθεί ότι ισχύει) αίτησης, η οποία δεν θα περνούσε απαρατήρητη από την πλευρά της Endesa;
· Είναι άσχετος ο χρόνος παρέμβασης της Enelco από το γεγονός ότι έχουν διογκωθεί οι αντιδράσεις για την κατασκευή της δικής της μονάδας στη Χαιρώνεια;
· Είναι στη σφαίρα του φανταστικού η υπόθεση ότι και οι δύο εταιρείες έχουν άμεσο συμφέρον από την εξουδετέρωση όσων αντιδρούν στις δραστηριότητές τους στη Βοιωτία;

Με την ευκαιρία, είναι πολύ άκομψο να αναρωτηθούμε για την πηγή πληροφόρησης του ιστολογίου, όταν είναι γνωστό ότι πρόσβαση στο συγκεκριμένο δικαστικό υλικό έχουν μόνο οι διάδικοι (δηλαδή, Endesa – ΑΡΤΕΜΙΣ στη μία περίπτωση, Endesa – Κοπελούζος στην άλλη);

Σε ότι μας αφορά:

Η Συμπαράταξη Βοιωτών έχει αγωνιστεί σκληρά για να αποτρέψει τα σχέδια και των δύο αυτών εταιρειών, και στον αγώνα αυτό έχει συμμετάσχει ενεργά και η ΑΡΤΕΜΙΣ. Αντίστοιχα έχουμε αγωνιστεί και κατά της ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Θίσβης, συμφερόντων Edison – ΕΛΠΕ - Στασινόπουλου και κατά της ΗΡΩΝ, συμφερόντων GDF - TΕΡΝΑ. Αγωνιζόμαστε να αποτρέψουμε την μετατροπή της Βοιωτίας σε τεράστιο ενεργειακό κέντρο και, ταυτόχρονα, να διαμορφώσουμε μιαν άλλη αντίληψη για την ενέργεια και την ανάπτυξη.

Οι δικαστικές προσφυγές είναι ένα έσχατο μέσο για τους πολίτες, όταν η πολιτεία, οι νομαρχιακές και οι τοπικές αρχές κωφεύουν ή και συστρατεύονται με τους επιχειρηματίες. Κινήσεις πολιτών ή και δήμοι, που υποστηρίχθηκαν από τις κινήσεις πολιτών, έχουν υποβάλει προσφυγές στη Θίσβη, στη Χαιρώνεια, στα Οινόφυτα, στη Θήβα, στην Κορώνεια και την Αγ. Άννα και στην Αντίκυρα. Στην περίπτωση της Αντίκυρας, οι δαπάνες για την κατάθεση των προσφυγών καλύφθηκαν από εισφορές πολιτών από ολόκληρο τον Κορινθιακό, γύρω από τον οποίο έχει αναπτυχθεί μια μόνιμη συνεργασία των πολιτών και έχουν γίνει δεκάδες εκδηλώσεις, με στόχο να φρενάρουν οι μονάδες της Endesa στην Αντίκυρα.

Αυτόν τον αγώνα δεν είναι ικανή να τον σταματήσει καμία προβοκάτσια και καμία αθλιότητα, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Σε μας είναι προφανές ότι αυτοί που θίγονται, θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο. Αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα απολογηθούν. Άλλοι πρέπει να το κάνουν. Και για να μη ξεχνιόμαστε, για το ποιος είναι στη θέση του κατηγορουμένου, ρωτάμε:
· Είναι αλήθεια ότι έχει ζητηθεί τροποποίηση της οικοδομικής άδειας για την επίμαχη δεύτερη μονάδα της Endesa στην Αντίκυρα, που προβλέπει διπλασιασμό της έκτασης εγκατάστασης με δημιουργία συστοιχίας πύργων ψύξης;
· Η ενέργεια αυτή σχετίζεται με αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας; (Κάτι τέτοιο διαφαίνεται από την επίσημη ιστοσελίδα της Endesa Hellas, εκτός αν πρόκειται για την τρίτη μονάδα φυσικού αερίου, για την οποία μας έχουν προϊδεάσει)
· Υφίσταται αλλαγή της τεχνολογίας της δεύτερης μονάδας, από αερόψυκτη σε υδρόψυκτη; (H επίσημη ιστοσελίδα της Endesa Hellas αναφέρει ότι: “Το σχέδιο για το εργοστάσιο είναι βασισμένο σε διαρρύθμιση μονού άξονα 1+1 GE Frame 9FB με συμβατικό πύργο ψύξης πολλαπλών κυψελών χρησιμοποιώντας θαλασσινό νερό”
· Έχουν σχέση τα παραπάνω με την υπουργική απόφαση Δ5/ΗΛ/Γ/Φ6/οικ. 31186/24-12-2008 του κ. Φώλια (ΦΕΚ Β΄ 2682/31-12-2008), σύμφωνα με την οποία η άδεια διάθεσης αποβλήτων (περιλαμβάνονται και τα νερά ψύξης) δεν είναι προϋπόθεση για την εγκατάσταση, αλλά μόνο για τη λειτουργία της μονάδας (αφού έχει κατασκευαστεί, δηλαδή).

Από τους διακινητές σεναρίων θα περιμένουμε να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε αυτά τα ζητήματα και όχι στη σπίλωση όσων αγωνίζονται με αυταπάρνηση για τη σωτηρία του νομού. Να ορθώσουν το ανάστημά τους (αν έχουν τα κότσια) απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που λυμαίνονται την περιοχή και όχι να γίνονται “παπαγαλάκια” τους. Όσο για μας, ας μην ανησυχούν. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, και αυτοί και οι υποβολείς τους.


25/3/2009

17 σχόλια:

Armonistas είπε...

Η προβοκατόρικη αυτή "είδηση" δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει κανέναν, ούτε χρειάζεται να αποδείξει η Άρτεμις και η Συμπαράταξη ότι δεν είναι ελέφαντες.
Πάντως έχετε πρόβλημα συνείδησης γειτόνοι. Αν αυτό το μπλογκ είναι η "συνείδηση της Βοιωτίας", όπως αυτοαποκαλείται, τότε ... εκτός από αγώνες και προσφυγές χρειάζεστε και συνεδρίες επειγόντως!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΘΥΜΟΙ.....ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ Η ΑΠΛΑ ΒΛΑΚΕΣ...

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο!!!!Ευτυχως που υπαρχει και το ιστολογιο της Συμπαραταξης για να αντικρουει με αδιασειστα επιχειρηματα καθε μεθοδευμενη προσπαθεια συνωμοσιολογιας .

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι και συναγωνστές απο την άλλη πλευρά του Κορινθιακού, οι έννοιες κακοπέφτουν μερικές φορές δυστυχώς.

Ανώνυμος είπε...

Ένα δεν καταλαβαίνω. Αυτοί που υπερασπίζονται με τόσο πάθος τα συμφέροντα του επιχειρηματία, τι κίνητρα έχουν άραγε και παριστάνουν τους εξοργισμένους που απαιτούν εξηγήσεις εδώ και τώρα;

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά
Εξηγείστε κάποιος στους «αγανακτισμένους ραγιάδες» της viotia και στον παντογνώστη Βοιωτό ότι παρά τη ζητιανιά στα πέριξ του Κορινθιακού και τη συγκέντρωση ικανού χρηματικού ποσού δεν έχει ξοφληθεί ακόμη ο δικηγόρος που ανέλαβε την προσφυγή σας γιατί θα μας τρελάνουν.
Πως ο Βοιωτός αγνοεί τέτοια λεπτομέρεια και δεν έχει ενημερώσει τους αναγνώστες του viotia; Αυτός ξέρει κάθε πότε καπνίζουν οι τριγύρω θεσμικοί. Αυτό δεν του το είπαν;

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρεις τίποτε Corinthians.
Ο Βοιωτός ξέρει τον άγνωστο στρατιώτη και τον άγνωστο Θεό της Πνύκας. Ξέρει ακόμη και τι σκέφτεται ο Τριανταφυλλόπουλος, που μάλλον προσπαθεί να του μοιάσει.
Απλώς ο άνθρωπος δεν ασχολείται με το πιο απλό και αυτονόητο, που μπορούσε αν ήθελε να μάθει με ένα τηλεφωνάκι σε οποιονδήποτε φίλο της Αρτέμιδας.
Ή μάλλον είναι πιο εύκολο γι αυτόν το προσφιλές παιχνίδι … «άσε να υπονοείται κάτι με τα οικονομικά». Σε αυτά τσιμπάνε εύκολα οι Ελληναράδες που κάνουν πολιτική από καφενείου. Είναι λίγο γκεμπελισμός αλλά πιάνει πάντα στους διαχρονικούς γκαγκάδες που ανώνυμα εκφράζονται με άνεση. Αμα τους καλέσεις βέβαια σε κανένα αγώνα, θα έχουν μια επείγουσα δουλειά.

Ανώνυμος είπε...

Συμβουλές προς μωροφιλοδοξους:
Ότι κιτρινίζει δεν είναι χρυσός.
Το ότι κάποιος "πουλάει", δεν διασφαλίζει ποιότητα, δημοσιογραφία κλπ.
Και ο αλήστου μνήμης Μικρούτσικος πουλούσε και τα ριάλιτι πουλάνε και η Ανίτα Πάνια.
Ας ψάξει να βρεί τη συνείδησή του ο καθένας, γιατί μερικών τους έχει παραπέσει, ενώ άλλοι την ξέχασαν κρεμασμένη σε ένα μπάνερ.

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι!
Αυτές οι προσφυγές –πολυσέλιδες φαντάζομαι- πως έφτασαν στα χέρια του Βοιωτού; Πως αφού ένα κάρο ανώνυμοι το θεωρούν σκανδαλώδες δεν το έστειλαν σε κάποια επώνυμη –τοπική έστω- εφημερίδα;
Να τα έστειλε ο κύριος Λιαρογιάννης από τη Γρανίτσα δε νομίζω και κανένας δε θα το πίστευε. ΑΥΤΟΣ που τα έστειλε δεν είναι κανας τυχαίος. Αν ήταν μπορεί να τάδινε και στη Συμπαράταξη. Ούτε τα βρήκε στα σκουπίδια.
Ρε μπας και είναι κάποιος από αυτούς που έχει πρόσβαση;
Πρόσβαση έχει η Άρτεμις, ο Κοπελούζος και φυσικά ο Μυτιληναίος. Βρείτε το. Εύκολο είναι.

Yannis Zabetakis είπε...

Ποιος το υπογράφει το κείμενο εκείνο Δέσποινα?
επώνυμα?
τον ξέρουμε?
πού δουλεύει?
ή μας δουλεύει ανώνυμα?

καλοθελητές υπάρχουν παντού!
από το πανεπιστήμιο [για να πάρουν δουλειές και προγράμματα] μέχρι τον ΕΦΕΤ...

πάντα ο Έλληνας ήταν και λίγο λαμόγιο...

δεν μασάμε και συνεχίζουμε!

στον Αγώνα τον καλό!
ενωμένοι !

Armonistas είπε...

Όχι μόνο δε μασάμε, αλλά φτιαχνόμαστε περισσότερο.
Vi(agr)otia.blogspot.com
Φτιάξτε μας λίγο, γιατί τώρα τελευταία είχαμε πέσει από την κάτω μεριά του αύλακα...

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Γιάννη, Αrmonistas ωραία! Το πήραμε το μήνυμα, θα προσπαθήσουμε και για άλλα τέτοια happening, άμα είναι να ανεβάζουν το αγωνιστικό μας φρόνημα.

Σοβαρά: Υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης όλων όσων αντιδρούν σε μεγαλο-επιχειρηματικά συμφέροντα και δυστυχώς όχι μόνο απο το συγκεκριμένο ιστολόγιο.

Η ανωνυμία του υπο-γράφοντος το άρθρο είναι δική του επιλογή και ότι και να κάνει εμείς θα τη σεβαστούμε.

Πάντως όσοι συμμετέχουμε στην Συμπαράταξη έχουμε επάγγελμα και φανερές πηγές βιοπορισμού.

Ανώνυμος είπε...

Αντιγραφή ενός ωραίου - κουλ- σχολίου απο το φίλο μας το βοιωτία:

Ο/Η Πολίτης είπε...
Λοιπόν κύριοι και κυρίες, εγώ μπήκα στο μπλογκ της συμπαράταξης και διάβασα για το θέμα. Δεν ξε΄ρω ακόμη και πως έχουν τα πράγματα και θα αποδειχτεί, θέλω να πιστεύω και τότε θα πάρω θέση, σαν πολίτης.
Όμως με ενόχλησαν τα "προβοκάτσια και αθλιότητα " γιατί αυτές οι λέξεις μου θυμίζουν τα κομματικά επιτελεία . Κακά τα ψέματα αυτό το στιλ γραφής ,το ξέρουμε όλοι και το ακούμε κάθε μέρα και είναι πολύ κομματικό.
Γιατί όλα κόμματα μόλις βγαίνει στη φόρα κανένα σκάνδαλο αληθινό ή όχι μιλάνε για "προβοκάτσια και αθλιότητα" από τους αντιπάλους και δήθεν εχθρούς τους που θέλουν να τους διαλύσουν.
Περίμενα άλλη γλώσσα φυσική και φιλική προς το περιβάλλον από οικολόγους και όχι τόσο ξύλινη

Ανώνυμος είπε...

Όλα είναι θέμα ύφους τελικά
Τι μπαρούφες είμαστε που δεν το έχουμε καταλάβει

Ανώνυμος είπε...

Ο Πολίτης περιμένει κάτι από τους οικολόγους και τους προτείνει γλώσσα φιλική προς το Περιβάλλον.
Φιλική γλώσσα προς το Περιβάλλον όμως, αγαπησιάρικη, φιλιά και άλλα τέτοια του δίνουν όσοι το ικανοποιούν παντοιοτρόπως.
Και εννοώ και πολίτες που μέσα από τις δικές τους ενοχές -λόγω αδράνειας για διάφορους λόγους- πολύ θα γούσταραν να αισθανόμεστε κι εμείς ένοχοι. Έλα όμως που δεν είναι έτσι.
Οι ένοχοι επιχαίρουν αυτή τη στιγμή και οι μέτριοι πολίτες το χειροκροτούν, για να μπορούν μεθαύριο με ήσυχη τη συνείδησή τους να στηρίξουν πάλι τους βιαστές του Περιβάλλοντος.

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ
ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ

π είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Της Επιτροπής Αγώνα Θήβας για ΚΑΘΑΡΌ νερό και περιβάλλον

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Σάββατο 11 Απριλίου 11.30 π.μ. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
Κάτοικοι της Θήβας,
· Για πόσο ακόμη θα πίνουμε ακριβό και με εξασθενές χρώμιο νερό;
· Ως πότε οι εργάτες στα εργοστάσια θα αργοπεθαίνουν από την ασυδοσία των βιομηχάνων;
· Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει πλάτη στους βιομηχάνους σε βάρος της ζωής των εργατών;
· Γιατί η Νομαρχία και ο Δήμος που κυβερνά το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν αυτή την εγκληματική πολιτική σε βάρος μας;
· Το «δικό μας» διυλιστήριο θα λύσει το πρόβλημα του νερού;
· Τι θα γίνει με τους αγρότες ; Από πού θα ποτίζουν τα χωράφια τους ;
· Η νέα χωματερή λύνει το πρόβλημα των σκουπιδιών ;
· Το εργοστάσιο καύσης που συζητιέται , είναι η ενδεδειγμένη λύση για την τόσο επιβαρημένη περιοχή μας ;
· Γιατί η «πράσινη» Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την κερδοφορία των μονοπωλίων;
Για όλα τα παραπάνω σας καλούμε στην συγκέντρωση το Σάββατο 11 Απρίλη στις 11.30 π.μ. ,στην Κεντρική πλατεία Θήβας που οργανώνει Επιτροπή Αγώνα από κατοίκους και συνδικαλιστές της πόλης .

Να διεκδικήσουμε καθαρό και φθηνό νερό χωρίς βαρέα μέταλλα .
Να απαιτήσουμε δουλειά χωρίς τον αργό θάνατο από εξασθενές , κάδμιο , μόλυβδο κ. α.
Να απαιτήσουμε ζωή και δουλειά όπως μας αξίζει .


Ομιλητές:
Παντελόγλου Αθανάσιος
Ρωμανάς Παναγιώτης
Ξένος Ευάγγελος


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ