Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Νομαρχιακό συμβούλιο και εταιρείες: χέρι - χέρι στην επίθεση κατά του Ελικώνα

Την πεπατημένη ακολούθησε, για μια ακόμη φορά, το νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας για τα αιολικά πάρκα στον Ελικώνα, στη συνεδρίαση της 25/11. Ένα μήνα μετά την προκλητική θετική γνωμοδότηση για την επέκταση των αιολικών πάρκων στην Αγία Άννα (που τη διάνθισε με την υποστήριξη κάποιων όρων), έδωσε θετική γνωμοδότηση για τους περιβαλλοντικούς όρους 4 νέων εγκαταστάσεων: στο Κυριάκι (θέση Έλατος), στο Δίστομο (θέσεις Πριόνια και Ασπροχώματα) και στην Κορώνεια (θέση Αρβανικός). Στις τρεις πρώτες (όπου υπήρχαν ομόφωνες αποφάσεις της κοινότητας Κυριακίου και του δήμου Διστόμου) μειοψήφισαν οι σύμβουλοι Γκικόπουλος και Παλαμήδας. Στην περίπτωση της Κορώνειας (όπου υπήρχε θετική, κατά πλειοψηφία, γνωμοδότηση του δήμου Κορώνειας και ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Θίσβης) μειοψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Παλαμήδας.

Μετά και από αυτό μπορούμε να το πούμε ανεπιφύλακτα: η πλειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου δεν είναι, απλά, παθητικός θεατής της καταστροφής του Ελικώνα, αλλά συμμετέχει ενεργά σε αυτή, βάζοντας “πλάτη” στην ασφυκτική δρστηριότητα των οικονομικών συμφερόντων, που δρστηριοποιούνται στην περιοχή.

Περιορισμένη και άτονη η συζήτηση στις τρεις πρώτες περιπτώσεις, έντονη και ουσιαστική στην περίπτωση του Αρβανικού. Το αποτέλεσμα εκφράστηκε και στις σχετικές ψηφοφορίες. Ο λόγος πασιφανής: η δυναμική και τεκμηριωμένη παρέμβαση των πολιτών στην τελευταία. Η επισήμανση αυτή, εκτός των άλλων, απευθύνεται με κάθε καλή διάθεση και στους κοντοχωριανούς μας από το Κυριάκι και το Δίστομο. Και αυτοί στον Ελικώνα κατοικούν!

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην περίπτωση του Αρβανικού, ο εκπρόσωπος των επιτροπών των πολιτών Αγίας Άννας και Κορώνειας έθεσε εξαρχής το ζήτημα αν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι διαδικασίες του νομαρχιακού συμβουλίου, όταν όλα τα γεγονότα πιστοποιούν ότι η διαδικασία αξιολόγησης των μελετών έχει υποβαθμιστεί, μέχρι του σημείου του ευτελισμού, όταν η διεύθυνση περιβάλλοντος λειτουργεί απλά σαν ιμάντας μεταβίβασης των θέσεων των εταιρειών και όταν το ίδιο το νομαρχιακό συμβούλιο εκτελεί έναν απλά διεκπεραιωτικό ρόλο των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων, χωρίς μια υπεύθυνη και συνολική θέση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον Ελικώνα.

Οι επισημάνσεις αυτές δεν ενθουσίασαν τους πλεον ακραιφνείς της νομαρχιακής πλειοψηφίας, που με απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο απαίτησαν τη λογοκρισία των απόψεων και την αφαίρεση του λόγου (επειδή θίγονται, δήθεν, οι θεσμοί και οι ευυπόληπτοι υπάλληλοι της διεύθυνσης περιβάλλοντος). Αφού απέτυχε η προσπάθεια δημιουργίας έντασης άκουσαν από τους πολίτες να επαναλαμβάνεται η περιγραφή της ολοκληρωτικής επέμβασης στον Ελικώνα, που δεν περιορίζεται στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά επεκτείνεται και στην πλήρη ανατροπή των οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων και στη επιβολή φαινομένων επικυριαρχίας από τις εταιρείες στις τοπικές κοινωνίας, φαινόμενα που έχουν αρχίσει να γίνονται, ήδη, ορατά στα χωριά μας.
για τη συνέχεια στο blog Στη σκιά του Ελικώνα

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΩΣΑΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑ. ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΑΞΙΟΙ ΚΡΙΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ. ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΟ Ν.Σ. ΦΑΝΗΚΕ Η ΓΥΜΝΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΤΣΙ.

Δέσποινα Σπ. είπε...

Ανώνυμε το σχόλιο σου είναι ...υπεράνω σχολιασμού.

Να προσθέσουμε πάντως ότι στην περιπτωση του Αρβανικού εκτός απο τις δικές μας παρεμβάσεις, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η παρέμβαση του Δημάρχου Θίσβης. Ακόμη πιο ουσιαστικό θα ήταν αν εκτός απο τις μαχητικές παραστάσεις στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, προχωρούσε και σε πιο ενεργητικές μορφές αντίστασης.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΡΙΑ ΨΑΛΤΟΥ Ο ΒΗΞ. ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ Ή ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ, ΑΦΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΑΛΑΘΗΤΟ ΚΑΙ Η ΜΟΝΟΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ. Η ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΣΕ ΟΦΕΛΕΙ, ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΠΕΙΘΕΙΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΙΣΒΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

κανονικά κύριε θα επρεπε να μας ευγνωμονείτε και όχι να μας καθυβριζετε. Με τις δικες μας διαμαρτυριες εχετε καταφέρει να ανεβάσετε το κασέ σας σε καλά επίπεδα.........

Ανώνυμος είπε...

Πολύ αξία δίνεις σε τέτοια παλιόσκυλα. Σιγά μην τολμήσουν να έχουν και διεκδίκηση για ανέβασμα του κασέ. Κανένα κόκκαλο ξερογλύφουν εκεί στη μικροπεδινή Αγ. Αγόριανη και λένε χίλια ευχαριστώ στα αφεντικά τους. Άξιοι!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΗΡΩΑΣ ΜΕΓΑΛΕ. ΟΡΜΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΑΛΙΟ.....
ΜΠΟΥΜ