Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Συμβαίνουν και αλλού

Η χωρίς έλεγχο εγκατάσταση αιολικών πάρκων δεν ενοχλεί μόνο τα δάση της Βοιωτίας. Και δεν είμαστε μόνο εμείς, που διαπιστώνουμε ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Δείτε:

Προσωρινή παύση κατασκευής αιολικού πάρκου στη Φλώρινα
Με προσωρινή διαταγή του ο πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κ. Μενουδάκος, αναστέλλει προσωρινά τα έργα για την κατασκευή αιολικού πάρκου στη θέση Τούμπα - Ανθοβούνι του όρους Βαρνούς της Φλώρινας.
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει οι οικολογικές οργανώσεις Αρκτούρος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και ζητούν να ακυρωθούν τρεις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που επιτρέπουν την κατασκευή του αιολικού πάρκου.
Στην αίτησή τους οι οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι 34 ανεμογεννήτριες πρόκειται να εγκατασταθούν σε προστατευόμενη περιοχή που σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ενταχθεί στη διεθνή σύμβαση Natura 2000.
Ακόμη αναφέρουν ότι τα έργα οδοποιίας του αιολικού πάρκου πρόκειται να γίνουν σε εθνικά προστατευόμενο πάρκο, ενώ οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου είναι παράνομοι, καθώς αναρμοδίως εγκρίθηκαν από το γ.γ. Περιφέρειας, καθώς έπρεπε να εγκριθούν με υπουργική απόφαση.
Επίσης, οι οικολογικές οργανώσεις αποδίδουν πλημμέλειες στις αποφάσεις του γ.γ. Περιφέρειας που τις καθιστούν μη νόμιμες, όπως ότι δεν εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις για την τοποθεσία, δεν εκτιμήθηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις κ.λπ.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/11/2009_310200

Για την αντιγραφή : Δ.Σπ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όλες αυτές οι οικολογικές οργανώσεις ψήφιασαν το χωροταξικό των ΑΠΕ και δεν έβγαλαν άχνα ούτε για Νατούρα, ούτε για δρόμους ούτε τσιμουδιά. Τώρα τους πιάσαν οι ευαισθησίες τους.