Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Συμπαράταξη και GREENPEACE για τη σωτηρία του Κορινθιακού απο τα καταστροφικά "επιχειρηματικά σχέδια"

Αποσπάσματα απο σχετικό δελτίο τύπου της GREENPEACE:

"Σε ένα απέραντο, θαλάσσιο νεκροταφείο θα μετατραπεί ο Κορινθιακός κόλπος αφού ακόμα δεν προστατεύεται με δημιουργία Θαλάσσιου Καταφύγιου, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται επιπλέον επιβάρυνσή του με την κατασκευή λιθανθρακικών σταθμών στην περιοχή. Οι ακτιβιστές και το πλήρωμα του ιστορικού πλοίου της Greenpeace Rainbow Warrior, γέμισαν με διακόσιους σταυρούς, το θαλάσσιο χώρο του κόλπου της Αντίκυρας Βοιωτίας όπου λειτουργεί το Αλουμίνιο της Ελλάδος και ενδέχεται να κατασκευαστεί λιθανθρακικός σταθμός".
"Στην περιοχή αυτή ο Όμιλος Μυτιληναίου έχει ήδη αποσπάσει θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον εισαγόμενο λιθάνθρακα, εγκατεστημένης ισχύος 600 μεγαβάτ (MW). Σε περίπτωση που ο σταθμός αυτός τελικά κατασκευαστεί, θα εκπέμπει ετησίως τουλάχιστον 3.226.750 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2), όπως και άλλους επικίνδυνους, αέριους ρύπους με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων των περιοχών."
«Η κατασκευή και λειτουργία λιθανθρακικών μονάδων αποτελεί περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Η Ελλάδα θα χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να καταπολεμήσει τις κλιματικές αλλαγές. Ταυτόχρονα οι καταναλωτές θα πληρώνουν για τη ρύπανση ενώ οι κάτοικοι των γύρω περιοχών θα αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας», είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace."

"‘Η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, απορρίπτει το ενεργειακό μοντέλο της υπερπαραγωγής, του ιδιωτικοεπενδυτικού χάους και της υπερσυγκέντρωσης στην περιοχή, ένα μοντέλο με καταστροφικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Αγωνίζεται για κοινωνικό έλεγχο στον ενεργειακό και χωροταξικό σχεδιασμό. Υποστηρίζει ότι η πιο ασφαλής πηγή ενέργειας είναι η εξοικονόμηση και υιοθετεί την αξιοποίηση των ΑΠΕ με σεβασμό στο περιβάλλον. Θεωρεί προτεραιότητα την πρωτογενή χρήση του φυσικού αερίου και στηρίζει την σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Καταγγέλλει τις σχεδιαζόμενες μονάδες λιθάνθρακα στην Αντίκυρα, τον Αστακό, τη Λάρυμνα, το Μαντούδι και το Αλιβέρι και σε όλη την Ελλάδα και αγωνίζεται μαζί με όλους όσους αντιστέκονται στο εφιαλτικό αυτό ενδεχόμενο’, είπε η Δέσποινα Σπανούδη, μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον.

Κινήσεις πολιτών από όλες τις περιοχές του Κορινθιακού όπως η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, η Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού και η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού «ΑΛΚΥΩΝ», συντονίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μονάδων λιθάνθρακα και φυσικού αερίου στην Αντίκυρα και τη Θίσβη, τη λειτουργία μεγάλων λιμανιών, τον δραματικό πολλαπλασιασμό των φορτηγών πλοίων και τη μετατροπή της Βοιωτίας σε τεράστιο ενεργειακό και βιομηχανικό κέντρο με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κλειστή θάλασσα του Κορινθιακού."

ΥΓ: Οι σταυροί περισυλλέγησαν από τους ακτιβιστές της Greenpeace μετά το τέλος της δράσης.

Εφραίμ και πάσης Ελλάδας

Τις εκκλησιαστικές διεκδικήσεις δημόσιας γης στην Βοιωτία, καταγγέλει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας :

"Με αφορμή την κρίση που έχει ξεσπάσει με τις αποκαλύψεις για τις «ιερές» αυθαιρεσίες στο Άγιο Όρος, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, καταγγέλλουμε ότι τα Μοναστήρια και η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας:

- διεκδικούν εδώ και χρόνια δεκάδες χιλιάδες στρέμματα σε ολόκληρο το νομό και συγκεκριμένα στις περιοχές Λιβαδειάς - Χαιρώνειας (Βόσκημα Λυκούρεσι), στην κοιλάδα των Μουσών (Βόσκημα Ελικώνος), στον Παρνασσό (Τσέρεσι, Ακρινό Νερό, Καμάρα, Λούγαρη - Διχάλα), σε παραλίες (Ζάλτσα, Σκροπονέρι) κλπ.
- έχουν περιφράξει και έχουν δημιουργήσει τεράστια οικοδομικά συγκροτήματα μέσα σε δάση - χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Μονές Ευαγγελίστριας και Λυκούρεσι - σε πολλές περιπτώσεις με την ανοχή των αρμόδιων φορέων και της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ζητάμε από την εκκλησιαστική κοινότητα να ανακαλέσει τις όποιες μέχρι σήμερα διεκδικήσεις ή άλλες δραστηριότητες, που περιορίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη δημόσια γη, σε δάση και περιοχές φυσικού κάλλους.

Ζητάμε από όλους τους αιρετούς του νομού να υπερασπίσουν τη δημόσια περιουσία. Ταυτόχρονα με δεδομένη την ισχυρή επιρροή, που η εκκλησία ασκεί στους τοπικούς πολιτειακούς παράγοντες, διεκδικούμε άμεσα από την κυβέρνηση
α. τη λεπτομερή καταγραφή των καταπατήσεων και διεκδικήσεων σε όλες τις περιοχές και
β. τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας."

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

H Greenpeace στην Αντίκυρα για τη σωτηρία του Κορινθιακού

Το ιστορικό πλοίο της Greenpeace Rainbow Warrior θα βρεθεί αύριο 30/9 και την Τετάρτη 1/10 στην Αντίκυρα, προκειμένου, σε συνεργασία με τη Συμπαράταξη, να αναδειχθεί το πρόβλημα της περιοχής και να καταδικασθεί η απόπειρα εγκατάστασης μονάδων λιθάνθρακα, μέσα από μια σειρά κοινών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Η πρόσκληση της Greenpeace αναφέρει: "Σας καλούμε λοιπόν την Τετάρτη 1/10/2008 στο λιμάνι της Αντίκυρας και ώρες 16.00-20.00, να έρθετε και να γνωρίσετε τη Greenpeace και να μάθετε για το μεγάλο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών. Στο χώρο του λιμανιού, κοντά στο φάρο, θα έχει στηθεί μία έκθεση για το κοινό που θα αφορά τις κλιματικές αλλαγές, καθώς και ένα μεγάλο πανό για να ζωγραφίσουν τα παιδιά το δικό τους μήνυμα για έναν πιο πράσινο και ειρηνικό πλανήτη.

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε και να σας γνωρίσουμε! Greenpeace "

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Το Rainbow Warrior στην Αντίκυρα

Από δελτίο τύπου της Greenpeace:
Το Rainbow Warrior ενάντια στον λιθάνθρακα! Το ιστορικό πλοίο της Greenpeace Rainbow Warrior θα ταξιδεύει στα νερά του Κορινθιακού Κόλπου από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής περιοδείας της Greenpeace κατά του λιθάνθρακα. Κατά την παραμονή του στην περιοχή, το ιστορικό πλοίο της οργάνωσης σε συνεργασία με τη Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον θα αναδείξουν το πρόβλημα μέσα από μια σειρά κοινών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Η Greenpeace επισκέπτεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την περιοχή του Κορινθιακού, σε μία προσπάθεια να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για αυτό το ευαίσθητο οικοσύστημα που μαστίζεται από την ρύπανση. Δυστυχώς, ο Κορινθιακός Κόλπος αντιμετωπίζει νέες απειλές, την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων και την υπερσυγκέντρωση μονάδων φυσικού αερίου, που θα επιβαρύνουν περαιτέρω την περιοχή.

Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε με την τοπική κοινωνία μία Ενεργειακή Επανάσταση για τη σωτηρία του Κορινθιακού. Η δράση μας κατά του λιθάνθρακα είναι το πρώτο βήμα. http://www.greenpeace.org/greece/news/boatrainbow

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Κάλεσμα για κλιματική δράση!

Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε:

Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες, συμβαίνει, απειλώντας τις ζωές και τις συνθήκες διαβίωσης δισεκατομμυρίων ανθρώπων καθώς και την επιβίωση εκατομμυρίων Ειδών. Κοινωνικά κινήματα, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες από όλο τον κόσμο καλούν για επείγουσα και ριζοσπαστική δράση για την κλιματική αλλαγή.

Στις 30 Νοέμβρη του 2009, οι κυβερνήσεις του κόσμου θα έρθουν στην Κοπεγχάγη για το δέκατο πέμπτο Συνέδριο του ΟΗΕ για το Κλίμα - UN Climate Conference (COP-15). Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη σύνοδος για την κλιματική αλλαγή που έχει λάβει χώρα ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, οι προηγούμενες συναντήσεις δεν έφεραν αποτελέσματα διαφορετικά από την συνηθισμένη συνέχιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Υπάρχουν εναλλακτικές στην παρούσα ροή των πραγμάτων, η οποία δίνει έμφαση σε ψεύτικες λύσεις, όπως προσεγγίσεις βασισμένες στην αγορά και τα αγροκαύσιμα. Αν βάλουμε την ανθρωπότητα πάνω από το κέρδος και την αλληλεγγύη πάνω από τον ανταγωνισμό μπορούμε να ζήσουμε καταπληκτικά, χωρίς να καταστρέφουμε τον πλανήτη μας. Τα ορυκτά καύσιμα χρειάζεται να παραμείνουν στο έδαφος και αντί για αυτό, πρέπει να επενδύσουμε σε κοινοτικά ελεγχόμενες ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. Πρέπει να σταματήσουμε την αλόγιστη παραγωγή χάριν υπερκατανάλωσης. Πρέπει όλοι να έχουμε ισότιμη πρόσβαση στα παγκόσμια κοινά αγαθά, μέσω κοινοτικού έλεγχου και αυτοδιαχείρισης της ενέργειας, των δασών, της γης και του νερού. Και φυσικά πρέπει να αναγνωρίσουμε την ιστορική ευθύνη της παγκόσμιας ελίτ και του πλούσιου Παγκόσμιου Βορρά για την πρόκληση αυτής της κρίσης. Η ισότητα και η δικαιοσύνη ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο είναι ουσιαστικής σημασίας.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη αντίκτυπο στις ζωές ανθρώπων, και ιδιαίτερα σε γυναίκες, ιθαγενείς λαούς και πληθυσμούς που εξαρτώνται από τα δάση, μικρούς γεωργούς, περιθωριοποιημένες κοινότητες και εξαθλιωμένες γειτονίες, που επίσης φωνάζουν για δράση με σκοπό την κλιματική και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό το κάλεσμα, δέχτηκαν ακτιβιστές/ακτιβίστριες και οργανώσεις από 21 χώρες που συναντήθηκαν στην Κοπεγχάγη το σαββατοκύριακο 13-14 Σεπτέμβρη 2008, για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για μια κινητοποίηση στην Κοπεγχάγη κατά την διάρκεια του συνεδρίου του ΟΗΕ για τις κλιματικές συνθήκες το 2009.

Η 30 Νοέμβριου 2009, είναι επίσης η δέκατη επέτειος από το κλείσιμο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στο Σιάτλ, που δείχνει την δύναμη των παγκόσμια συντονισμένων κοινωνικών κινημάτων.

Καλούμε όλους τους λαούς του κόσμου να κινητοποιηθούν και να δράσουν ενάντια στις ουσιαστικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής και στους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για αυτήν, τόσο στην Κοπεγχάγη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή η κινητοποίηση ξεκινά τώρα, μέχρι την σύνοδο του COP-15, και έχει και συνέχεια. Οι κινητοποιήσεις στην Κοπεγχάγη και στον υπόλοιπο κόσμο είναι ακόμα σε στάδιο σχεδιασμού. Έχουμε χρόνο να αποφασίσουμε συλλογικά για την μορφή αυτών το κινητοποιήσεων και να ξεκινήσουμε να οραματιζόμαστε ποιο μπορεί να είναι το μέλλον μας. Πάρτε μέρος!

Σας ενθαρρύνουμε όλους και όλες να ξεκινήσετε τις κινητοποιήσεις σήμερα στις δικές σας γειτονίες και κοινότητες. Ήρθε η ώρα να ελέγξουμε την κατάσταση. Η δύναμη είναι στα χέρια μας. Η ελπίδα δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα, είναι επίσης αφορμή για δράση.

Για να συμμετάσχετε σε αυτή την συνεχιζόμενη και ανοιχτή διαδικασία, εγγραφείτε σε αυτή την ηλεκτρονική λίστα:
climateaction@klimax2009.org


Υ.Γ. Η διάρκεια της συνόδου COP15 είναι από 30 Νοέμβρη μέχρι 10 Δεκέμβρη, 2009 στην Κοπεγχάγη.

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

300.000 ευρώ καμπάνα για την Αλουμίνιο

Ο πρώτος μετά απο δεκαετίες έλεγχος της Αλουμίνιο της Ελλάδος, απέδωσε τα αναμενόμενα: σωρεία περιβαλλοντικών παραπτωμάτων για τα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 300.000 ευρώ (δημοσιεύματα εδώ και εδώ ) . Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος επέβαλλαν ασυνήθιστα μεγάλο για τα δεδομένα τους πρόστιμο (αν και ελάχιστα ικανοποιητικό απο την σκοπιά της περιβαλλοντικής βλάβης).
Οι λόγοι που επικαλλούνται είναι αναλυτικά:

1. Η διάθεση των επικινδύνων βιομηχανικών αποβλήτων της εταιρείας γινόταν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Διαπιστώθηκε ότι ο χώρος διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων της εταιρείας λειτουργούσε χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, οι αποθέσεις των αποβλήτων είχαν υπερβεί τη χωρητικότητα των κυψελών, δεν είχαν τηρηθεί τα προβλεπόμενα από τις προγενέστερες άδειες και την ισχύουσα νομοθεσία για τη σταδιακή αποκατάσταση του χώρου μετά την πλήρωση του, δεν ίσχυε η άδεια λειτουργίας του χώρου και η εταιρεία είχε προβεί σε επέκταση και τροποποίηση του χώρου χωρίς να έχουν προηγηθεί οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις
2. Η διάθεση των μη επικινδύνων αποβλήτων της εταιρείας γινόταν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία είχε προβεί σε ταφή υλικών δομικών κατασκευών που περιέχουν αμίαντο χωρίς σχετική αδειοδότηση, ο χώρος διάθεσης στερεών «αδρανών» αποβλήτων της ΑτΕ, δεν διέθετε όλες τις υποδομές που προβλέπονταν στην προγενέστερη περιβαλλοντική αδειοδότησή του και δεν πληρούσε τις θεσμοθετημένες προδιαγραφές, ενώ δεν ίσχυε η άδεια λειτουργίας του χώρου
3. Η διαχείριση των υγρών αποβλήτων δεν γινόταν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους περιβαλλοντικούς όρους.
Η διάθεση των επεξεργασμένων αποβλήτων γινόταν περίπου 10 μέτρα από την ακτή κατά παράβαση των προβλεπομένων στην παρ. 4.1.4 δ) της ΑΕΠΟ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να καταλήγουν στη θάλασσα σε βάθος 1,5m, μέσω αγωγού διαμέτρου 0,35m, σε απόσταση 200 m από την ακτή, η συχνότητα των αναλύσεων που πραγματοποιούσε η εταιρεία δεν ήταν σε μηνιαία βάση, δεν πραγματοποιούνταν οι προβλεπόμενες στην παρ. 4.2.1 α) της ΑΕΠΟ συνεχείς μετρήσεις της θερμοκρασίας των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων
4. Η εταιρεία διέθετε στην θάλασσα άνευ αδείας νερά ψύξης κατά παράβαση της υπ’ αριθ. Ε1β/221/22-1-1965 Υγειονομική Διάταξης και προέβαινε σε λήψη θαλασσινού νερού χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια χρήσης νερού από την οικεία Περιφέρεια. (σημ.Συμπαράταξης :για το συγκεκριμένο που αφορά την μονάδα φυσικού αερίου- έχουμε καταθέσει αναφορά στον Εισαγγελέα Λιβαδειάς απο τον περασμένο Ιούνιο)
5. Σημειώνονταν υπερβάσεις των οριακών τιμών για τις αέριες εκπομπές (αιθάλη και αιωρούμενα σωματίδια) κατά παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.

Ο σχετικός φάκελος των παραβιάσεων διαβιβάζεται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για ποινικές κυρώσεις (καλά, δεν είμαστε και τόσο αισιόδοξοι ...).

έρευνα- βόμβα για τον Ασωπό!


Νέα έρευνα- βόμβα διαψεύδει την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι στα νερά του Ασωπού δεν ανιχνεύεται εξασθενές χρώμιο.

Στα νερά του Ασωπού καταγράφηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έως και 148 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Και όχι μόνο: εκτός από εξασθενές χρώμιο, εντοπίζεται νικέλιο σε συγκεντρώσεις 31 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο (20 το όριο σύμφωνα με την έρευνα), κοβάλτιο 30 μικρογραμμάρια (όριο 0), σίδηρος 420 μgr (όριο 200), μαγγάνιο 157 μgr (όριο 50) και βάριο 18.000 μgr (όριο 0).

Πρόκειται για πρόσφατη μελέτη του Τομέα Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών .ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ της έρευνας αναφέρεται ότι «η συλλογή μεγάλου αριθμού δειγμάτων κατά μήκος όλης της έκτασης του ποταμού επιβεβαίωσε την καθολική ρύπανση και μόλυνσή του. Το νερό το οποίο παροχετεύεται προς τις εκβολές του οφείλεται αποκλειστικά σε εκχύσεις βιομηχανικών αποβλήτων, οι οποίες ανέρχονται περίπου σε 13.000 κυβικά μέτρα ανά ημέρα κατά την υγρή περίοδο», δηλαδή από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο. Το πλήρες δημοσίευμα εδώ

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Θα πληρώνουν, όσοι λερώνουν;

Δρομολογείται με μεγάλη καθυστέρηση η εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία, 2004/35 για την Περιβαλλοντική Ευθύνη - μετά την παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο στις 23 Ιουνίου: όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι δυνατόν να προκαλέσουν ζημιά στο περιβάλλον οφείλουν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα αλλά και εαν με ευθύνη τους προκληθεί περιβαλλοντική βλάβη τότε οφείλουν να ειδοποιήσουν τις αρχές και να αποκαταστήσουν με δικούς τους πόρους τη ζημιά. Τη ευθύνη ελέγχου έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ, ή οι Περιφέρειες ενώ σε περίπτωση που οι παραπάνω αποφύγουν τον έλεγχο μπορούν και οι θιγόμενοι πολίτες ή μια μη κυβερνητική οργάνωση να στραφούν ενάντια μιας επιχείρησης.

ΕΑΒ, η άλλη όψη της οικολογίας

Μία από τις εταιρείες που συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση του Ασωπού σε βιότοπο για το ... σπάνιο αυγό της μύγας που ζεί χωρίς οξυγόνο (σύμφωνα με έρευνες του ΕΛΚΕΘΕ) , είναι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (150.000 πρόστιμο). Η ΕΑΒ λοιπόν, διοργανώνει ημερίδα με θέμα “Πράσινη ανάπτυξη”, στις 25/9. Ενεργοί και αγανακτισμένοι πολίτες θα βρίσκονται εκεί για να μεταφέρουν την προσωπική τους εμπειρία για τις συνέπειες της “πράσινης ανάπτυξης” της ΕΑΒ.
Δ.Σπ.

Ανοιχτή επιστολή στον Γ.Παπανδρέου απο πολίτες της Εύβοιας

για τις ενεργειακές μονάδες στο Αλιβέρι. Το πλήρες κείμενο εδώ

Βιότοπος Ασωπού

Mέσα στο καλοκαίρι, το Eλληνικό Kέντρο Θαλάσσιων Eρευνών (EΛKEΘE), στο πλαίσιο της δουλειάς που ανέλαβε από την Kεντρική Yπηρεσία Yδάτων του YΠEXΩΔE να μελετήσει όλα τα ποτάμια της χώρας, πήγε και στον Aσωπό. O επικεφαλής της ομάδας μελέτης κ. Γιώργος Xατζηνικολάου, μιλώντας στην «H», αναφέρει χαρακτηριστικά: «Tέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου! Oύτε στην πόλη των Σκοπίων όπου δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός! H κατάσταση είναι πέραν κάθε φαντασίας. Δεν υπάρχει πλέον ποτάμι. Mόνο βοθρολύματα. Δεν υπάρχει ζωή. Δεν υπάρχει οξυγόνο. Tο μόνο που εντοπίσαμε ήταν το αβγό ενός είδους μύγας που ζει σε μηδενικό οξυγόνο! Φυσικά ούτε λόγος για ψάρια κι άλλες μορφές ζωής».
Tονίζει ακόμη ότι η «κατάσταση είναι εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία. H παραμικρή επαφή με το νερό του Aσωπού είναι άκρως επικίνδυνη. Nα μην πλησιάζει κανείς. Πρέπει να γίνει κάτι όχι απλά άμεσα. Άλλα χθες».
Εκτενές άρθρο εδώ
Πάντως "οι πολίτες τώρα περνάνε στην αντεπίθεση και σε λίγο διάστημα θα καταθέσουν μήνυση κατά του Δημοσίου άλλα και των βιομηχανιών, ζητώντας πλήρη αποζημίωση, αλλά και αναστολή των αδειών λειτουργίας ορισμένων από τις εταιρείες." Ήδη κατατέθηκαν οι 7 πρώτες αιτήσεις για αναστολή των αδειών λειτουργίας στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας.

1,2,3 πολλά Βατοπέδια

Βατοπέδι στη Λοκρίδα: Έτοιμος να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να υπογράψει για να παραχωρηθεί έκταση 12.000 περίπου στρεμμάτων στον Έξαρχο της Λοκρίδας για την εγκατάσταση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων δείχνει ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Κιλτίδης Διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ

και πολλές εκκλησιαστικές διεκδικήσεις στη Βοιωτία για να μην ξεχνιόμαστε: δεκάδες χιλιάδες στρέμματα διεκδικούν εδώ και χρόνια Μονές και Ιερά Μητρόπολη στη Βοιωτία (σε Λιβαδειά, Χαιρώνεια, Δαύλεια, Παρνασσό κλπ). Την Πέμπτη το δικαστήριο για τα 5000 στρ. βοσκοτόπια στη Δαύλεια.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Συνεδρίαση του ΑΡΙΩΝΑ (ΣΠΟΑΚ) στη Θίσβη

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου των Δήμων του Κορινθιακού συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο 20/9 στη Θίσβη. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η αντίθεση του Συνδέσμου στην επέκταση του λιμανιού στη Νούσα. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν μέλη της Eπιτροπής Aγώνα του Δήμου Θίσβης και της Συμπαράταξης που πήραν το λόγο και ζήτησαν πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η πλήρης περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής καθώς και στήριξη από τον Aρίωνα στις νομικές ενέργειες που έχουν ξεκινήσει. Tόνισαν δε ότι αντιτίθενται στη λειτουργία του παράνομου λιμανιού στον όρμο Nούσας και όχι μόνο στην επέκτασή του, καθώς ήδη αποτελεί διαρκή απειλή για τον Kορινθιακό. Επίσης ζήτησαν από τους παριστάμενους να υπογράψουν το ψήφισμα για την σωτηρία του Κορινθιακού (δείτε αριστερά). Δεν συνυπέγραψε το ψήφισμα ο βουλευτής Μ.Γιαννάκης.

800-900 MW στο Δομοκό

Νέα μονάδα φυσικού αερίου σχεδιάζει η γνωστή μας ΗΡΩΝ (ΤΕΡΝΑ) στο Δομοκό. Διαβάστε εδώ. http://www.capital.gr/news.asp?Details=579967

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους κατοίκους του Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης

Εδώ και δεκαετίες η ΔΕΗ και το επίσημο ελληνικό κράτος έχουν καταφέρει να μετατρέψουν την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας σε “κρανίου τόπο” με την εντατική εκμετάλλευση του λιγνίτη, πολιτική την οποία συνεχίζουν και σήμερα με τον σχεδιασμό και νέων λιγνιτικών μονάδων και την μετεγκατάσταση ολόκληρων χωριών, για να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα λιγνίτη, που βρίσκονται κάτω από αυτά.
Στις κινητοποιήσεις των κατοίκων, η απάντηση της ΔΕΗ ήταν αγωγή, με την οποία τους ζητά σαν αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη 1 εκατομμύριο ευρώ, για κάθε μέρα απεργίας. Η απάντηση της πολιτείας ήταν η παραπομπή σε δίκη εννέα (9) κατοίκων, που θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου στην Κοζάνη.........
Το πλήρες ψήφισμα εδώ

Διαμαρτυρία για τον Κορινθιακό







Εικόνες απο την χθεσινή παράσταση -διαμαρτυρία σε εκδήλωση στο Γαλαξίδι στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας. Αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις εμπόδισαν μόνο εμάς να φθάσουμε στο χώρο της εκδήλωσης για να ενημερώσουμε για τα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα της ρύπανσης του Κορινθιακού. Την ώρα που διαμαρτυρόμασταν για την επιλεκτική παρεμπόδισή μας, απο τα μικρόφωνα ακούγαμε τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να ...απαγγέλει δημώδη δίστιχα (Θάλασσα τους θαλάσσινούς μην τους θαλασσοδέρνεις κλπ κλπ).

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Με αφορμή την παρουσία σας στο Γαλαξίδι στις 20/9/08, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση της ευαίσθητης θάλασσας του Κορινθιακού Κόλπου. Oι πολίτες του Κορινθιακού, αγωνιούν και ξεσηκώνονται, γιατί η κλειστή αυτή θάλασσα, που δέχεται εδώ και χρόνια σοβαρές πιέσεις, αντιμετωπίζει σήμερα νέες κρίσιμες απειλές.

Μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες τόνων της κόκκινης λάσπης που ρίχνει επί δεκαετίες στη θάλασσα το Αλουμίνιο της Ελλάδος, νέες βαριές βιομηχανικές μονάδες εγκαθίστανται ανεξέλεγκτα στα παράλια της Βοιωτίας. Η προβλεπόμενη ρύπανση, από την -ασύδοτη μέχρι τώρα- βιομηχανική δραστηριότητα, θα συνοδευτεί από δραματικό πολλαπλασιασμό των θαλάσσιων μεταφορών από φορτηγά πλοία. Ήδη λειτουργεί παράνομα λιμάνι στη Θίσβη που επιχειρείται να επεκταθεί, ενώ μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις σχεδιάζονται και στην Αντίκυρα.

Τέσσερις τεράστιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και λιθάνθρακα, έχουν ξεκινήσει στην Αντίκυρα και την Θίσβη, έντεκα συνολικά σε όλη τη Βοιωτία Στην ΒΙΠΕ Θίσβης, χωρίς να έχει δημιουργηθεί καμία περιβαλλοντική υποδομή, εγκαταστάθηκε τα τελευταία χρόνια η Σωληνουργία Κορίνθου, ενώ σχεδιάζεται η εγκατάσταση και άλλων βαριών μεταλλουργικών βιομηχανιών που τιμωρήθηκαν πρόσφατα για τη ρύπανση του Ασωπού. Μονάδα λιθάνθρακα σχεδιάζεται και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Ταυτόχρονα παρά τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, οι βιολογικοί καθαρισμοί είναι ελάχιστοι και συνήθως υπολειτουργούν. Μαζί με την εντεινόμενη καταστροφή από την αλόγιστη αλιεία και τις άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τον Κορινθιακό, που αργοπεθαίνει χωρίς η Πολιτεία να παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία του.

Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι εάν όλα όσα σχεδιάζονται, υλοποιηθούν τότε η καταστροφή θα είναι μη αντιστρέψιμη. Πολίτες από όλες τις πλευρές του Κορινθιακού αγωνιζόμαστε μαζί για να ενημερώσουμε για το πρόβλημα και να αποτρέψουμε αυτό το εφιαλτικό ενδεχόμενο. Συναντηθήκαμε πολλές φορές στην Κόρινθο, στο Κιάτο, στο Ξυλόκαστρο, στην Πάτρα, στη γέφυρα του Ρίου, στη Ναύπακτο, στην Ερατεινή, στο Γαλαξίδι, στην Ιτέα, στην Άμφισσα, στη Λιβαδειά, στη Θήβα, στην Αντίκυρα και στη Θίσβη και οργανώσαμε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Αναζητήσαμε επιστημονική στήριξη από φορείς και Πανεπιστήμια και πολιτική στήριξη από όλους τους χώρους, την Αυτοδιοίκηση και τις ΜΚΟ. Συγκεντρώσαμε υπογραφές και χρήματα για δικαστικές προσφυγές και επιδοθήκαμε σε ένα αγώνα συγκέντρωσης πληροφοριών. Διεκδικούμε θαλάσσιο καταφύγιο και αυστηρό καθεστώς προστασίας για την λεκάνη του Κορινθιακού. Ζητάμε να μη γίνει καμία νέα ρυπογόνος ενεργειακή ή βιομηχανική μονάδα, γιατί θεωρούμε ότι η ανοχή και η δυνατότητα αφομοίωσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει ήδη εξαντληθεί.

Κύριε Πρόεδρε,

Μέχρι σήμερα όλοι οι αρμόδιοι, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, κωφεύουν και τα σχέδια για νέα βιομηχανικά και ενεργειακά κέντρα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ως ύπατου εγγυητή των κοινωνικών δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας, ζητάμε την αρωγή σας για την προστασία της υγείας μας και της βιώσιμης ανάπτυξης των παράλιων του Κορινθιακού. Θέλουμε τον Κορινθιακό θάλασσα ζωής και επικοινωνίας για τους κατοίκους του και όχι θυσία στο βωμό του πλουτισμού των ολίγων. Ζητάμε την παρέμβαση σας για τη διαφύλαξη του πιο πολύτιμου και βασικού δικαιώματος: να σώσουμε τον Κορινθιακό για τις γενιές που θα τον κατοικήσουν μετά από μας. Η κληρονομιά είναι κοινή, δεν δικαιούμαστε να την εκχωρήσουμε όλη.

17 Σεπτεμβρίου 2008,

Ενεργοί πολίτες Αστακού
Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ»
Οικολογική κίνηση Αντίκυρας «Η Άρτεμις»
Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο για το Περιβάλλον
Πολίτες Φωκίδας για τον Κορινθιακό
Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Δίκη για την κριτική στο θέμα του Ασωπού

(Αναδημοσίευση)

Ενημερωτικό σημείωμα

Δίκη για το δικαίωμα στη δημόσια κριτική
(Ο Ασωπός κινδυνεύει από εξασθενές χρώμιο και από ...βαριά καμπάνα)

Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008 δικάζεται η τ. Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε ο διάδοχός της στη θέση αυτή Ι. Δερμιτζάκης, θεωρώντας ότι το περιεχόμενο συνέντευξης της μηνυομένης σε δύο εφημερίδες, το Νοέμβριο του 2007, αποτελούσε συκοφαντική δυσφήμηση του μηνυτή. Αντικείμενο της υπόθεσης που θα απασχολήσει το δικαστήριο είναι η κριτική που άσκησε η Μ. Καραβασίλη για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού και της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων από βιομηχανικά απόβλητα, κατά την περίοδο που μετρήσεις ανίχνευσαν στα νερά της περιοχής της εξασθενές χρώμιο, μια ιδιαιτέρως τοξική και επικίνδυνη ουσία.
Η κριτική απευθύνονταν κυρίως προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που ενώ αρχικά ασχολήθηκε – κατά προτεραιότητα – με ελέγχους δραστηριοτήτων της περιοχής, σταδιακά τους εγκατέλειψε με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να παρέμβει έγκαιρα και αποτελεσματικά σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, καταλογίζοντας ευθύνη στον μηνυτή, με βασική αφετηρία τη διατύπωση προτάσεων για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ζημιάς.

Δυστυχώς, η δημόσια και τεκμηριωμένη κριτική προς μια δημόσια αρχή, που αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη, πολύ δε περισσότερο ενός επιστήμονα που έχει θητεύσει στη θέση του επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής και άρα καλού γνώστη των υποθέσεων και των δυνατοτήτων που αυτή έχει ώστε να επιτελέσει σωστά και υπεύθυνα το ρόλο της, επιχειρείται να εμποδιστεί και μάλιστα με την απειλή μιας δικαστικής περιπέτειας και ενός υψηλού χρηματικού ποσού που απαιτείται.

Το αγαθό της δημόσιας κριτικής που αποτελεί δικαίωμα στις σύγχρονες κοινωνίας, είναι ταυτόχρονα και υποχρέωση του πολίτη - επιστήμονα που γνωρίζει, που μπορεί να τεκμηριώσει και να προκαλέσει ένα διάλογο για σοβαρά κοινωνικά-περιβαλλοντικά θέματα, είναι μια αυτονόητη υποχρέωση του συνειδητού πολίτη. Το δικαίωμα - υποχρέωση αυτό, οι σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίας το κατοχυρώνουν, το περιφρουρούν αλλά και το επιβραβεύουν. Μόνο μια ευθυνο-φοβική αντίληψη μπορεί να διανοηθεί να το μετατρέψει σε «δυσφήμηση» και σε δίωξη.

Η δίκη αυτή αποκτά ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για τα γενικότερα θέματα που αφορούν στο δικαίωμα της κριτικής, ακόμα και της σκληρής κριτικής, αλλά και στο ίδιο το επίδικο θέμα της σοβαρής ρύπανσης του Ασωπού ποταμού και των επιπτώσεων που αυτή έχει τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον της Αττικής και της Βοιωτίας.

Και τίθεται εύλογα τα εξής ερωτήματα: Κατά πόσο ένα κρίσιμο πρόβλημα, που απαιτεί υπεύθυνη ενημέρωση, σοβαρούς, συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους και κυρίως δραστικές παρεμβάσεις που θα έπρεπε να φτάσουν έως το σταμάτημα δραστηριοτήτων, το κλείσιμο ρυπογόνων μονάδων κλπ., πρέπει να αντιμετωπίζεται με την πλήρη μυστικοπάθεια που διέκρινε τους αρμόδιους έως ότου ανιχνεύθηκε το εξασθενές χρώμιο και σύσσωμος ο τύπος άρχισε να ασχολείται, με άμεσες βολές κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ και το θέμα έγινε επίκαιρο; Μήπως η εν κρυπτώ διαχείριση του θέματος θέτει σε μεγαλύτερο ακόμη κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον;

Τα θέματα αυτά, φυσικά, δεν αφορούν μόνον τους δύο πόλους της δίκης αλλά έχουν πολύ ευρύτερες προεκτάσεις.

Η δημόσια κριτική θα διώκεται ή θα συμβάλει στην ανίχνευση της ουσίας, έστω και αν δυσαρεστεί αυτούς που ασκούν ένα δημόσιο λειτούργημα και υπόκεινται στην κριτική της κοινωνίας;

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Ανοίγει πάλι το μέτωπο του λιθάνθρακα

Αντιδράσεις απο τους τοπικούς φορείς και τις κινήσεις του Αλιβερίου αλλά και απο τη WWF για την θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για το εργοστάσιο λιθάνθρακα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι. Εντωμεταξύ Βρετανικό δικαστήριο, αθώωσε ακτιβιστές που κατέστρεψαν ενεργειακή εγκατάσταση με λιθάνθρακα με το σκεπτικό ότι το έκαναν για να προστατέψουν το περιβάλλον!
Μας μπαίνουν ιδέες...

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ, για λιθάνθρακα στο Αλιβέρι

Επιβεβαιώνεται, στην πράξη, η εκτίμηση ότι η ΔΕΗ αποτελεί τον πολιορκητικό κριό στην υπόθεση του λιθάνθρακα, αλλά και στη διαιώνιση της χρήσης του λιγνίτη, με ακόμη πιο εντατική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Δυτικής Μακεδονίας (και, αύριο, πιθανόν της Ελασσόνας και της Δράμας). Τις ίδιες μέρες που οι πολίτες κατάγγελναν το συγκεκριμένο ρόλο της ΔΕΗ (με τη συμβολική κατάληψη των γραφείων της στη Θεσσαλονίκη, στις 4/9 και με την πορεία ενέργειας στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 6/9), η διοίκησή της ανακοίνωνε την απόσπαση θετικής γνωμοδότησης από τη ΡΑΕ, για μονάδα λιθάνθρακα στο Αλιβέρι, νέες μονάδες λιγνίτη και επιμονή στο πλάνο συνεργασίας με τη RWE, έστω και στην Αλβανία. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας σε στελέχη της ΔΕΗ της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στα εγκαίνια του περιπτέρου της ΔΕΗ στη ΔΕΘ (6/9), δημοσιοποίησαν ότι:

· Προχωρά στη συνεργασία με την ΑΓΕΤ για την κατασκευή ανθρακικής μονάδας στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, στο Μηλάκι της Εύβοιας. Η αίτησή της για την έκδοση άδειας παραγωγής για τη λιθανθρακική μονάδα ισχύος 800 MW στην Εύβοια, έτυχε της αποδοχής της ΡΑΕ κατά την προχθεσινή συνάντηση της Ολομέλειάς της. Η ΡΑΕ καθόρισε σφικτούς χρόνους για την έκδοση της άδειας εγκαταστάσεως της Μονάδας εντός του 2009 και θέση σε εμπορική λειτουργία το 2013.

· Στον τομέα των συνεργασιών η ΔΕΗ προχωρεί τις συνομιλίες της με τη RWE και την “Τιτάν” για την ανάπτυξη ανθρακικής μονάδας στην Αλβανία, η οποία θα καλύπτει εγχώριες ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ θα έχει και τη δυνατότητα πραγματοποίησης εξαγωγών σε γειτονικές χώρες.

· Προκηρύχθηκε η νέα λιγνιτική μονάδα στη Μελίτη Φλώρινας, ισχύος 450 MW, και οι προσφορές θα υποβληθούν τον προσεχή Νοέμβριο.

· Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε στις 28/8/2008 τους βασικούς όρους για τη δημιουργία κοινής εταιρείας με την Χαλυβουργική ΑΕ, στην οποία η Χαλυβουργική θα κατέχει το 51% και τη διοίκηση της νέας εταιρείας και η ΔΕΗ το 49%. Σκοπός της κοινής εταιρείας είναι η κατασκευή και η εκμετάλλευση δύο μονάδων συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 880 MW στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα.

Σημειώνουμε ότι, η ΡΑΕ δεν έχει αναρτήσει ακόμη στην ιστοσελίδα της τη θετική γνωμοδότηση για το Αλιβέρι, η οποία ιστοσελίδα παραμένει ανενημέρωτη από τις 13/5/2008, οπότε και είχε ανακύψει το πρόβλημα με τη δημοσιοποίηση θετικής γνωμοδότησης και για τη Λάρυμνα, που, όμως, ποτέ δεν είχε δοθεί. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει καταστεί εφικτό να διασταυρώσουμε με τα αρμόδια πρόσωπα στη ΡΑΕ, την είδηση. Αν, πάντως, επιβεβαιωθεί ανακύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε δυνατό να ξεπεραστούν τα σοβαρά εμπόδια που υπήρχαν. Όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι η εγκατάσταση έχει χωροθετηθεί σε οικόπεδο που δεν ανήκει στη ΔΕΗ και στην ΑΓΕΤ (ανήκει στο δήμο).

Είναι βέβαιο ότι οι κάτοικοι του Αλιβερίου και της Εύβοιας, γενικότερα, θα εκφράσουν άμεσα την αντίθεσή τους στην αρνητική για την ευρύτερη περιοχή, και καταστρεπτική για το Αλιβέρι, εξέλιξη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συνεχιζόμενη σιωπή της δημοτικής αρχής του δήμου Ταμυναίων δεν συνδέεται με το ξαφνικό ξεπέρασμα των εμποδίων της χωροθέτησης της μονάδας και να την καλέσουμε, έστω την ύστατη αυτή στιγμή να συναισθανθεί τις ευθύνες της και να συμπορευτεί με τις διαθέσεις των συμπολιτών της.

Πολίτες κατά του λιθάνθρακα - Πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

ΑΣΩΠΟΣ, ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ: Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

...διαπιστώνουν με δελτίο τύπου τους οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ που ρωτούν μεταξύ άλλων:

"Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι οι εν λόγω εταιρείες διαθέτουν διαπίστευση για εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης την στιγμή που- όπως φαίνεται από το πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί- αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν με την υπάρχουσα περιβαλλοντική νομοθεσία. Πώς απαντά στο παραπάνω ερώτημα ο αρμόδιος φορέας Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και η Ελληνική Επιτροπή EMAS (ΥΠΕΧΩΔΕ);"

και επισημαίνουν:
"Όπως αναφέρεται στο πόρισμα – καταπέλτη του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2008, με βαριά ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Ν.Α Βοιωτίας, ένας μεγάλος αριθμός βιομηχανιών της περιοχής του Ασωπού διαθέτουν άδειες λειτουργίας και διάθεσης των τοξικών αποβλήτων τους χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και να εφαρμόζεται η υπάρχουσα περιβαλλοντική νομοθεσία. Είναι απολύτως απαραίτητο οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν ΣΗΜΕΡΑ σε ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ των παλιών αδειών λειτουργίας και διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων των βιομηχανιών ώστε να εξασφαλίζεται συμμόρφωση τους με την περιβαλλοντική νομοθεσία (ΚΥΑ 13588/725/06 για την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ΚΥΑ 26857/553/88 για την προστασία των υπόγειων νερών από απορρίψεις επικίνδυνων ουσιών).
Με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΥΠΑΝ δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα χαρτογράφηση των ρυπασμένων περιοχών ούτε έχει πραγματοποιηθεί - δημοσιευτεί υδρογεωλογική μελέτη που να δείχνει την έκταση της ρύπανσης, τους κύριους ρύπους και τις τάσεις διασποράς/μετακίνησης τους στα υπόγεια νερά. Υψηλές συγκεντρώσεις του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου που – σε πολλές περιπτώσεις- υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια ολικού χρωμίου στο πόσιμο νερό ανιχνεύονται πλέον όχι μόνο στα Οινόφυτα, Αυλίδα, Σχηματάρι αλλά και στον Ωρωπό, Θήβα και Βάγια."


δηλώνουν ότι:
"Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ συμμετέχουμε και στηρίζουμε τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στις περιοχές του Ασωπού και την εξεύρεση κοινωνικά δίκαιων, βιώσιμων λύσεων που προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα ενώ προωθούν υπεύθυνες οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες. "

ενώ αναφέρουν "Θα φέρουμε το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο μέσω των Πρασίνων Ευρω-βουλευτών καθώς και στον ίδιο τον Επίτροπο για το Περιβάλλον, κ Στ. Δήμα, μια και συνεχίζεται η παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζει να αποτελεί η περίπτωση του Ασωπού όχι μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχημένης περιβαλλοντικής πολιτικής αλλά και χαρακτηριστική περίπτωση περιβαλλοντικής και κοινωνικής διαφθοράς της πολιτικής εξουσίας."

Το πλήρες κείμενο εδώ

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Άνεμος ενέργειας στη Θεσ/νικη

Μέσα σε ένα κλίμα πολύ μεγάλης συμμετοχής των εργαζόμενων, στις συγκεντρώσεις που έγιναν με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ (6/9), οι πολίτες που αγωνίζονται απέναντι στις επιπτώσεις των ποικίλων ενεργειακών δραστηριοτήτων έδωσαν το δικό τους επιτυχημένο στίγμα. Έβαλαν ένα στοίχημα και το κέρδισαν. Την Πέμπτη 4/9 πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη της ΔΕΗ. Στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 6/9, συγκρότησαν το δικό τους «μπλοκ ενέργειας», μίλησαν για ένα ζήτημα στρατηγικής σημασίας, το μετέφεραν στους συγκεντρωμένους και των τριών εργατικών συγκεντρώσεων, συσπειρώνοντας εκατοντάδες πολίτες, ανάμεσά τους πολλούς νέους. Ταυτόχρονα, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην πολιτεία και στους αρμόδιους φορείς, για ριζική αλλαγή πολιτικής στα ζητήματα του ενεργειακού σχεδιασμού.
Η προσυγκέντρωση έγινε στην Καμάρα, όπου μίλησαν εκπρόσωποι του δικτύου «Πολίτες κατά του λιθάνθρακα» και του συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την ανάπτυξη του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης, ενώ τη δική τους ιδιαίτερη παρουσία είχαν οι επιμέρους κινήσεις πολιτών από πολλά σημεία της χώρας (Αστακό, Βοιωτία –Αντίκυρα, Κορινθία, Αλιβέρι, Μαντούδι, Χαλκίδα, Βόλο, Καβάλα και αλλού), η πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, η κίνηση πολιτών κατά των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική, Πολίτες Αττικής για την Ενέργεια, Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης ενάντια στο λιθάνθρακα και οικολογικές οργανώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα λεωφορείο του «Συλλόγου για την ανεργία και την ανάπτυξη Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης» παρεμποδίστηκε από την αστυνομία και δεν έφτασε ποτέ στη Θεσσαλονίκη.
Το «μπλοκ ενέργειας» από την Καμάρα, όπου γίνονταν, παράλληλα, η πρώτη εργατική συγκέντρωση, διέσχισε την Εγνατία συναντώντας τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, την παρέκαμψε και, μέσω της Τσιμισκή, κατευθύνθηκε στην πλατεία ΧΑΝΘ, όπου συνάντησε τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Καθώς υπήρξε αρνητική στάση από το ΠΑΜΕ, μέχρι παρεξήγησης, για τη διευκόλυνση της προσέγγισης στο Βελλίδειο - όπου γίνονταν η ομιλία του πρωθυπουργού - το μπλοκ συγκροτημένα επέστρεψε στο χώρο της Καμάρας, όπου και διαλύθηκε, δίνοντας νέο ραντεβού για τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Ψήφισμα για τη σωτηρία του Κορινθιακού

Συλλογή υπογραφών ηλεκτρονικά (στο αντίστοιχο εικονίδιο στην αριστερή στήλη) και εδώ για τη σωτηρία του Κορινθιακού απο την εγκατάσταση πολλών και ρυπογόνων ενεργειακών και βιομηχανικών μονάδων και λιμανιών σε Θίσβη και Αντίκυρα. Η συλλογή έχει στόχο να ενισχύσει τις δικαστικές προσφυγές που έχουν κατατεθεί και στις δύο περιοχές. Σε κρίσιμη φάση είναι η προσφυγή κατά της δεύτερης μονάδας φυσικού αερίου στην Αντίκυρα, δεδόμένου ότι έχει γίνει γνωστό ότι ήδη οι επιχειρηματίες μάζεψαν υπογραφές υπερ της μονάδας τους (υποθέτουμε απο τον κόσμο που είναι εξαρτημένος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απο το Αλουμίνιο).
Ας μαζέψουμε όσες περισσότερες υπογραφές μπορούμε. Ας μην επιτρέψουμε την πλήρη υποβάθμιση του Κορινθιακού.

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ, στη Θεσσαλονίκη

....... ........... πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4/9, από πολίτες που αντιτίθενται στην κατασκευή νέων λιθανθρακικών μονάδων και στις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές του λιγνίτη. Την πρωτοβουλία είχαν το πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” , ιδρυτική κίνηση του οποίου είναι η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον και ο σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης. Ενεργό ρόλο είχε η πρωτοβουλία κατά του λιθάνθρακα της Θεσσαλονίκης, ενώ την υποστήριξή της εξέφρασε, και με την παρουσία της, η οικολογική κίνηση Θεσσαλονίκης.

Οι συγκεντρωμένοι άπλωσαν στο πεζοδρόμιο μια ποσότητα τέφρας από την καύση του λιγνίτη (αυτήν που αναπνέουν καθημερινά οι κάτοικοι των λιγνιτικών περιοχών) και, τέλος, συναντήθηκαν με τον περιφερειακό διευθυντή της ΔΕΗ, στον οποίο μετέφεραν την αντίθεσή τους στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η ΔΕΗ στη στρεβλή και αντιπεριβαλλοντική κατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, στην εντατική εκμετάλλευση του λιγνίτη (σχεδιάζει την κατασκευή δύο νέων μονάδων λιγνίτη, στην Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα), αλλά και στην κατασκευή νέων μονάδων λιθάνθρακα (Αλιβέρι και Λάρυμνα).

Καταγγέλθηκε ακόμη η απουσία διαβούλευσης, που χαρακτηρίζει το νέο ενεργειακό σχεδιασμό και την περιθωριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Επισημάνθηκε η ανάγκη της συνάντησης και της κοινής δράσης όλων όσων αμφισβητούν το σημερινό ενεργειακό μοντέλο. Για τη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου των πολιτών για τα ζητήματα της ενέργειας και των επιπτώσεων από τις σχετικές δραστηριότητες.

Η κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ, τέλος, λειτουργεί σαν προάγγελος της μαζικής και αποφασιστικής παρουσίας των πολιτών, στα εγκαίνια της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης, με ένα ξεχωριστό “μπλοκ ενέργειας” και σημείο συγκέντρωσης την Καμάρα, το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ..

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008