Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ

Πρόσκληση σε δράσεις κατά της εκτροπής του Αχελώου και του φράγματος της Μεσοχώρας

Εδώ και δεκαετίες με αργό και βασανιστικό τρόπο συνεχίζεται το μεγαλύτερο «μεγάλο έργο» στην Ελλάδα, η περίφημη εκτροπή του Αχελώου. Το έργο αυτό από την πρώτη στιγμή χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή και απέκτησε τον εναλλακτικό τίτλο της «εκτροπής της λογικής». Αποτελείται από πέντε επιμέρους μεγάλες παρεμβάσεις: Τα φράγματα Μεσοχώρας και Συκιάς, με ύψος πάνω από 150 μ. το καθένα. Τους αντίστοιχους ΥΗΣ παραγωγής ρεύματος, καθώς και τη μεγάλη σήραγγα εκτροπής μήκους 17 χιλ., περίπου.

Τη δεκαετία του ΄80 ανακοινώθηκε ως μεγάλη εκτροπή, αργότερα έγινε «μικρή εκτροπή», εσχάτως ο -και περιβάλλοντος- υπουργός Κύριος Σουφλιάς το ονόμασε «περιβαλλοντικό έργο», οι δε εναπομείναντες Θεσσαλοί υποστηρικτές του το ονομάζουν τελευταία «μεταφορά μικρής ποσότητας υδάτων του Αχελώου στη Θεσσαλία» !!!. Σε τι εξυπηρετεί αυτός ο χαμαιλεοντισμός; Είναι μια αφελής προσπάθεια της πολιτείας και των διάφορων συμφερόντων να παραπλανήσουν δήθεν, τους ευαίσθητους περιβαλλοντικά πολίτες, τις οργανώσεις, την ΕΕ, το ΣτΕ, τα κινήματα, που με σθένος και συνέπεια, δεκαετίες τώρα, αντιστρατεύονται και πολεμούν με κάθε μέσο την ολοκλήρωση αυτής της καταστροφής. Ο αγώνας αυτός, που με επιτυχία τόσα χρόνια διεξάγεται, κατάφερε να ακυρώσει και να σταματήσει πολλές φορές τα έργα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά την πρόοδο τους, σε σημείο που επί της ουσίας να έχει μείνει μόνο ένας υπουργός - που φαντασιώνεται το όνομά του γραμμένο στα τσιμέντα των φραγμάτων – να επιμένει αυτιστικά στην ολοκλήρωση αυτής της τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής.

Στη σημερινή συγκυρία η οποία χαρακτηρίζεται αφενός από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή αλλά και την επίσης παγκόσμια οικονομική κρίση, τα ζητήματα του νερού και της ενέργειας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Και στη χώρα μας στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης αντεπίθεσης, εντείνονται οι προσπάθειες ανακατανομής της αγοράς ενέργειας, με εγκατάσταση κυρίως φθηνών και ιδιαίτερα επιβαρυντικών μεθόδων παραγωγής, όπως ο λιθάνθρακας, ταυτόχρονα δε βλέπουμε και τις πρώτες μεγάλες απόπειρες ιδιωτικοποίησης του νερού ως φυσικού πόρου (βλέπε ΕΥΑΘ). Στα παραπάνω εντάσσεται και η προσπάθεια ολοκλήρωσης των έργων της εκτροπής του Αχελώου. Πρωταγωνιστικό ρόλο και στις δύο περιπτώσεις παίζει το «δήθεν» υπουργείο περιβάλλοντος με τον Κύριο Σουφλιά, συνεπικουρούμενο από τη ΔΕΗ, την επιχείρηση που πανευρωπαϊκά θεωρείται ως η πλέον ρυπογόνα.

Στα παραπάνω εντάσσεται και η απόπειρα της ΔΕΗ και της πολιτείας να ολοκληρώσει τα έργα στη Μεσοχώρα - ονομάζοντάς τα προσωρινά ενεργειακά - με τη ψήφιση και εφαρμογή για άλλη μια φορά ενός ειδικού νόμου του 3734/2009. Οι κάτοικοι της Μεσοχώρας, όπως και τα τελευταία 25 χρόνια, έτσι και τώρα αντιστέκονται στην απαλλοτρίωση και στον κατακλυσμό του χωριού τους, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναγκαστεί μόλις πρόσφατα να τροποποιήσει το νόμο και να παρατείνει τις ημερομηνίες για την εφαρμογή του. Η Μεσοχώρα είναι ακόμη ένα χαρακτηριστικό δείγμα της απόπειρας των διαφόρων συμφερόντων, τα οποία με τη βοήθεια της πολιτείας, επιχειρούν να οικειοποιηθούν, ανεξέλεγκτα, δημόσια αγαθά και χώρους για να τα εκμεταλλευτούν.

Η «εκτροπή του Αχελώου» και η Μεσοχώρα συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να αποτελέσουν το μοχλό για τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση του περιβαλλοντικού κινήματος. Καλούμε τα κινήματα της ενέργειας, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και ΜκΟ, τα κινήματα για τους ελεύθερους χώρους και τα ποτάμια, τις κινήσεις για την ποιότητα ζωής στις πόλεις, να οργανώσουμε μαζί με τους ευαίσθητους πολίτες της Ελλάδας και όχι μόνο, ένα μεγάλο περιβαλλοντικό αντάμωμα τον Αύγουστο.

Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, προτείνουμε η συνάντηση αυτή να γίνει στη Μεσοχώρα, 5-15 Αυγούστου. Συζητήσεις, συνελεύσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κινηματικές δράσεις αλλά και camping στο ποτάμι, είναι δραστηριότητες που μπορούν να πλαισιώσουν τη συνάντησή μας.

Εκεί στο θέατρο της επαπειλούμενης καταστροφής να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα μεγάλα θέματα της ενέργειας και του νερού, τα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης των φυσικών πόρων και της καταστροφής των ποταμών. Να σχεδιάσουμε τα επόμενα κοινά βήματά μας για να σταματήσουμε τελεσίδικα την εκτροπή, αλλά και το φράγμα της Μεσοχώρας. Να αποπειραθούμε την οικοδόμηση ενός μεγάλου ριζοσπαστικού οικολογικού κινήματος, το οποίο κερδίζοντας τη μάχη του Αχελώου και της Μεσοχώρας, να μπορεί μελλοντικά να βάζει φραγμούς στα κάθε είδους σχέδια των συμφερόντων και των κυβερνήσεων πού καταστρέφουν τη φύση και το περιβάλλον, παραδίδοντας τους ελεύθερους χώρους και τους φυσικούς πόρους στην άγρια εκμετάλλευση.

Για την οργάνωση της συνάντησης αυτής, αλλά και για τη συζήτηση άλλων προτάσεων που μπορεί να υπάρχουν ή να προκύψουν, προτείνουμε συνάντηση εκπροσώπων των αποδεκτών αυτής της πρόσκλησης, την

Πέμπτη, 9 Ιουλίου, στις 20.30

στο ΤΕΕ, αίθουσα πειθαρχικού, 5ος όροφος
Καραγεώργη Σερβίας 4, πλατεία Συντάγματος, Αθήνα
«Αχελώου Ρους»

Τηλ. επικοινωνίας:
2431075678 – 6972702494
Γιώργος Χονδρός

Δεν υπάρχουν σχόλια: