Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Ανακοίνωση για το εργοστάσιο καύσης στη Θήβα

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΗΒΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Με πρωτοφανή μυστικότητα οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Νομαρχίας Βοιωτίας, ο Νομάρχης Βοιωτίας και ο Δήμαρχος Θήβας, αρνούνται κάθε πληροφόρηση και παροχή στοιχείων για την κατασκευή εργοστασίου συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, στη θέση «ΣΕΛΤΣΙ», όμορη του ΧΥΤΑ Θήβας .Παρά τις επίμονες οχλήσεις πολιτών και οικολογικών οργανώσεων προς τις υπηρεσίες αυτές, αρνούνται πεισματικά καιρό τώρα την παροχή πληροφοριών και στοιχείων.
Παράλληλα οι εκπρόσωποι της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, επισκέφθηκαν πριν μερικές ημέρες την έδρα της διαδημοτικής επιχείρησης Δ. ΕΠ. Ο. Δ. Α. Θ. στη Θήβα και προπαγάνδισαν τις μεθόδους καύσης των απορριμμάτων προς τους εκεί παριστάμενους Δημάρχους της γεωγραφικής ενότητας της περιοχής Θήβας, απόντος του Δημάρχου Θήβας, ο οποίος έχει δηλώσει ρητά την προτίμησή του υπέρ των μεθόδων καύσης των απορριμμάτων, ως τρόπο διαχείρισης τους.
Σημειώνουμε τις τεράστιες ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας, που αρνείται να συζητήσει το θέμα αυτό στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, προφασιζόμενη ότι η Προκαταρκτική μελέτη της ΗΛΕΚΤΩΡ που εστάλη και στη Νομαρχία για αξιολόγηση επιστράφηκε - λένε – χωρίς να αξιολογηθεί θετικά ή αρνητικά !!!. Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος της ήδη από τις αρχές του έτους ενημερωμένης για το ζήτημα ηγεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης; Γιατί κρύβει και κρύβεται;
Είναι προφανές ότι η επιχειρούμενη περιβαλλοντοκτόνα επένδυση είναι τεράστια, υπολογίζεται δε τουλάχιστον από 150-200 εκ ευρώ και επομένως και τα αναμενόμενα κέρδη και συμφέροντα είναι αναλόγως ογκώδη.
Γιατί ο Δήμος Θήβας, ποιεί τη νήσσαν; Γιατί ο Δήμαρχος Θήβας δεν αναζητά την Προκαταρκτική Μελέτη της ΗΛΕΚΤΩΡ για να πληροφορηθεί περί τίνος πρόκειται; Ή μήπως την γνωρίζει ήδη;
Είναι τυχαία η ρητή προτίμηση του κ. Σβίγγου υπέρ της μεθόδου καύσης των απορριμμάτων ως μεθόδου διαχείρισης τους;
Γιατί ο κ. Σβίγγος αρνήθηκε προ 6 μηνών περίπου στο δημοτικό συμβούλιο, ότι γνώριζε περί της αγοράς μεγάλης έκτασης όμορης στον ΧΥΤΑ από την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., ενώ παραδέχθηκε σε πρόσφατη ερώτηση μας ότι γνώριζε αυτήν τουλάχιστον από τα μέσα του 2008;
Γιατί διοργάνωσε ταξίδι για να παρακολουθήσουν οι Δήμαρχοι της περιοχής μας μονάδες καύσης απορριμμάτων, πριν ακόμα αρχίσει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ;
Γιατί εγκατέλειψε εντελώς την ανακύκλωση;
Γιατί αποκρύπτει τα επιστημονικά δεδομένα και τα αποτελέσματα ερευνών, που αποδεικνύουν ότι η καύση των απορριμμάτων με όποια λέξη και αν της δώσουν ως ορισμό, δημιουργεί μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, με κύρια αρνητικά χαρακτηριστικά την δημιουργία μεγάλης ποσότητας διοξινών, που είναι υπεύθυνες για καρκίνους, αναπνευστικά προβλήματα κλπ; Παράλληλα η λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου απαιτεί την δημιουργία και ενός ΧΥΤΑ τοξικών για τα στερεά τοξικών υπολειμμάτων που παράγει.
Από ενεργειακή πλευρά η καύση συμβάλλει πολύ περισσότερο στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου.
Η σχέση καύσης με την ανακύκλωση είναι ανταγωνιστική. Οι μονάδες καύσης απαιτούν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, αφού οι συμβάσεις τους διαρκούν για 30 τουλάχιστον χρόνια και έτσι τα ανακυκλώσιμα υλικά, επιλέγεται να καίγονται με αποτέλεσμα την δραματική μείωση της ανακύκλωσης.
Σε ότι αφορά την απασχόληση, η καύση αποτελεί επιλογή εντάσεως κεφαλαίου και όχι εργασίας. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργεί η καύση είναι ελάχιστες (1 θέση ανά 10.000 τόνους απορριμμάτων), ενώ η επαναχρησιμοποίηση και η εναλλακτική διαχείριση δημιουργούν 25-300 θέσεις εργασίας, ανάλογα με το προς διαχείριση υλικό.
Είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη επικείμενη μονάδα είναι στρατηγικής σημασίας και αποτελεί μετωπική επιλογή των συμφερόντων καύσης, με την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης και των προαναφερόμενων (αλλά και άλλων) τοπικών ελίτ, την οποία επιχειρούν να εμφανίσουν ως εναλλακτική διαχείριση, ενώ αποτελεί την χείριστη επιλογή περιβαλλοντικά, ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά.
Παράλληλα σαφής και βεβαία πρόθεση είναι η καύση των απορριμμάτων της Αθήνας και της λυματολάσπης της Ψυτάλλειας, με συνέπεια η Θήβα να καταστεί μια από τις πιο επιβαρημένες περιοχές της χώρας.
Αποτελεί τεράστια ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες και όλος ο λαός της Θήβας και της Βοιωτίας, ότι μια τέτοια εγκατάσταση πρόκειται να προκαλέσει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις, να δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση στην πόλη της Θήβας και στην ευρύτερη περιοχή της, που ήδη έχει επιβαρυνθεί και δοκιμάζεται από την υπάρχουσα πληγή του εξασθενούς χρωμίου.
Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη για το μέλλον της πόλης και της περιοχής μας να πούμε βροντερό «ΟΧΙ» στα σχέδια της ΗΛΕΚΤΩΡ, της κυβέρνησης, του Νομάρχη Βοιωτίας και του Δημάρχου Θήβας και να ματαιώσουμε τα σχέδια αυτά.
Λέμε ξεκάθαρα όχι στην καύση των απορριμμάτων.
Λέμε όχι στην εγκατάσταση του εργοστασίου καύσης στη Θήβα.
Καλούμε τους πολίτες τη Θήβας σε επαγρύπνηση και αγώνα για να ματαιωθούν τα σχέδια εγκατάστασης του εργοστασίου αυτού.

Θήβα 24 Ιουλίου 2009
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΗΒΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: